facebook_page_plugin

Rockenbauer Pálra emlékeztünk

Rockenbauer Pál természetjáró, világutazó, televíziós szerkesztő, a magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtője 1987. november 26-án halt meg. Kívánsága szerint a zengővárkonyi gesztenyésben temették el. Halálának évfordulója alkalmából a természetjárók emléktúrákat, megemlékezéseket szerveznek szerte az országban, s sokan felkeresik sírhelyét is.

rockenbauer emlektura


A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség is meghirdette az emléktúrát. November 30-án, Hosszúhetényből indult a túra. A faluból keleti irányba elindulva az Üvegesek útján, majd a piros kereszttel jelzett turistaúton, majd egy hangulatos, széles kocsiúton haladva érintettük a Büdös-kutat. Innét déli irányba fordulva a Baranyai Szent Márton úton értük el Zengőárkonyt. (az útvonal itt )

A sírnál már ott voltak az országjáró kéktúrafilmek, a Másfélmillió lépés Magyarországon, illetve az ...és még egymillió lépés Magyarországon című filmsorozat készítői, köztük Szabados Tamás, Sáfrány József, s ott volt Gyenes Károly is, aki évről évre megszervezi, hogy Rockenbauer Pál egykori munkatársai, barátai újra együtt legyenek, s a sírnál idézzék azokat az időket, amikor még együtt dolgozhattak a filmrendezővel.

Együtt énekeltük velük a filmsorozat indító dalát (Indulj el egy úton...), s a népdalt, ami a filmrendező kedvencei közé is tartozott (Lovamat kötöttem). Ez utóbbiról Gyenes Károly elmondta, hogy nemrégiben egy találkozón újabb versszakát ismerte meg e népdalnak, s együtt már így énekeltük:

Lovamat kötöttem piros almafához.
Magamat kötöttem gyönge violához.
Lovamat eloldom, mikor a hold fölkel,
De tőled violám,csak a halál old el.

Jer bé hozzám, jer bé kopogó rigócskám.
Csináltatok néked ezüstből kalitkát.
Csináltatok néked aranyból kalitkát,
Csináltatok néked aranyból kalitkát.

Nem szoktam, nem szoktam kalitkában hálni.
Csak szoktam, csak szoktam zöld erdőben járni.
Zöld erdőben járni, fenyőmagot enni,
Fenyőmagot enni, gyöngyharmatot inni.

 

A megemlékezésen megyei szövetségünk koszorúját elhelyeztük a sírhelyen, majd elhangzott egy, a Dél-dunántúli Kéktúrát végigjáró természetjáró (Herczeg Antal) gondolat-és érzelem gazdag beszámolója, amely a napokban a Facebook-on jelent meg. A Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 541km-ét 24 túranap alatt teljesítő túrázó írásában felidézi az útközben közben őt ért élményeket, megfogalmazza érzelmeit.(elérhető:Fb/Dél-dunántúli kéktúra)

Lassan búcsúzkodtunk, hogy 14km-es túránk utolsó kilométereit megtegyük. Mi is megfogalmaztuk összegzésünket: csodálatos, szép őszi időben, napsütésben, gyönyörű kék égbolt alatt, olykor bokáig érő avarban bandukoltunk, hogy megjelenjünk Rockenbauer Pál sírjánál. Túránk, jelenlétünk, megemlékezésünk is azt bizonyítja, hogy tesszük a lépéseket, keressük a szépet, az igazit, s őrizzük az igazak emlékét, ahogy Ő tette ezt filmjeiben,egész munkássága során.

 

Tóth Klára

 

A túrán készült képeket itt nézhetitek meg!