facebook_page_plugin

Magunkról

A Mecsekben a szervezett természetjárás a Mecsek Egyesülettel kezdődött (1891), majd - a budapesti központ létrejötte után - 1911. március 19-én alakult meg a Természetbarátok Turista Egyesülete Pécsi Csoportja. Előbbi tagjai a polgári társadalom felsőbb rétegéből (gyárosok, nagyiparosok, nagybirtokosok, nagykereskedők, egyházi személyek, tisztviselők, kiskereskedők) kerültek ki, utóbbi szervezet a munkás természetjárás fejlesztését tűzte zászlajára. E két szervezet barátságban működött egymás mellett az évtizedek során. A Mecsek Egyesületet 1945-ben a Nemzeti Sportbizottság feloszlatta. 1993-ban újjáalakult és a hagyományokra is építve töretlenül működik tovább.

 

bemutatkozunk

 

 

A TTE Pécsi Csoportja egy évi háborús kényszerszünet után 1945. március 10-én alakult újjá.

A Természetbarátok Turista Egyesülete az 1950-es évek során rengeteg átszervezésen és névváltoztatáson ment át, utódszervezetei a megyei szervezet feladatait látták el. Ebből a szerveződésből alakult ki 1987-ben a Baranya Megyei Természetbarát Bizottság, ami a Magyar Természetbarát Szövetség önálló jogi személyiséggel nem rendelkező tagszervezete volt (elnöke: Karádi Károly, 1990-től Gőbölös István, majd 1993 februárjától Baronek Jenő), majd nevét 1995-ben Baranya Megyei Természetbarát Szövetségre változtatta. A szervezet 1998 januárjában önálló jogi személyiségű, közhasznú civil szervezetté vált (elnöke 2009-ig Baronek Jenő, 2009-től 2021-ig Tóth Klára, 2021-től Schóber József).

Tagszervezeteink egy része önálló jogi személyiségként működik, de vannak önálló jogi személyiséggel nem rendelkező szakosztályok, egyesületek, baráti társaságok is. A tagszervezetek között van komlói, siklósi, Dráva-menti, hosszúhetényi, szászvári, pécsi, korosztály szerint diák, felnőtt és nyugdíjas korú tagokat magában foglaló egyaránt. A tagszervezetek többsége a gyalogos szakág képviselője, de van a kerékpáros tevékenységre alakult tagszervezetünk is.

Tagszervezeteink nagy része tagja a  Magyar Természetjáró Szövetségnek is, amelynek tevékenysége gyalogos-,kerékpáros-, vízi-, barlangi-,hegymászó- és sítúrákra,valamint  ifjúsági és  természetvédelmi tevékenységre terjed ki.

Szövetségünk tagja a Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Szövetségnek és a Baranya Megyei Sportszövetségek Szövetségének is. 

Tagszervezeteink saját tagságuk számára szervezett programjai mellett nagy jelentőségű az a - köz hasznára végzett - tevékenység , amellyel rendszeresen nyílt túrákat hirdetünk, túravezetőket képzünk, találkozókat szervezünk, karban tartjuk a megyénk területén található - közel 1300 km hosszúságú - turistautak jelzéseit. Jelvényszerző túramozgalmaink országosan is népszerűek. Tagságunk soraiban szép számmal található bronz-, ezüst- és aranyjelvényes, érdemes és kiváló természetjáró, valamint országos és helyi kitüntetéssel rendelkező természetbarát .

Szövetségünk nyitott. Tagjaink sorába várunk mindenkit, aki céljainkkal egyetért , elfogadja értékrendünket.

Kérjük, támogassák adójuk 1%-ával szövetségünket és ajánlják ismerőseik körében adószámunkat!

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közel 1300 km hosszú turistaút-hálózatot tart karban. Évente átlagosan 100-150 km-t festünk, illetve újítunk fel. Ez csak tagjaink elkötelezett, áldozatot is hozó munkájának köszönhető. A turistajelzéseket minimum 5-10 évente kell felújítani, hogy jól látható, biztonságos eligazodást nyújtók legyenek az erdőjárók számára. Az adóból felajánlható összeget rendszerint erre a célra fordítjuk, hogy megőrizzük az évtizedek során kialakított jó hírnevünket, segítsük a biztonságos eligazodást a Mecsek gyönyörű erdeiben vezető turistaútjainkon. A lelkesedés, a jó szándék, a vállalkozó kedv megvan, a munka elvégzéséhez szükséges források (anyagköltség, útiköltség) biztosításához kérjük a támogatást.

 

                                                   Adószámunk: 18312928-1-02

 

Bankszámlaszámunk:  OTP BANK NYRT 11731001-20104890

 

 

Elérhetőségeink: 7621 Pécs, Tímár utca 21.  
Ügyeleti idő: A Timár utca 21-ben  keddi munkanapokon  16.30 - 18.00 között.
     
Elnök: Schóber József Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlapszerkesztő: Nagy Balázs Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap eseménynaptár: Schmidtné Samu Szilvia Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség alapszabálya letölthető innen.