facebook_page_plugin

Adventi séta Pécsbányáról

Útvonal:  Pécsbánya – Tripammer-fa – Fehér-kúti kulcsosház – Rábay-fa – Kantavári-forrás – Kantavár – Pécsbánya
Táv: 11,5 km. Szintemelkedés: 355 m

adventi tura


December 11-én került sor a Természetbarátok klubjának évzáró túrájára, ami a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (BMTSZ) keretében került megszervezésre. A túrán jelen volt összesen 27 fő, köztük a BMTSZ elnöke, Schóber József is, akinek külön köszönjük, hogy eljött!


Túravezetőnk, Szuhán-Glass Beáta előző este lebetegedett, így reggel Angi, Tomi és Eszter vette át a vezetést – Beának innen is jobbulást kívánunk!
A túra az Ezerévestől, illetve a Pécsbányai Közösségi Háztól indult, ami számunkra, a Mecseki Barangolók számára fontos hely, hiszen itt kaptuk meg a túravezetői képesítésünket is.
Angi, Eszter és Tomi gyors egyeztetés után beállítottuk a rádiókat és megbeszéltük, hogy a lányok mennek elől, Tomi és Tibi hátul zárják a sort, a kapcsolatot a rádiókon tartjuk.


Angi tartott egy kis előadást Pécsbányáról, a szénbányászat múltjáról, majd elindultunk a ZO kaptatóján.
Az idő kegyes volt hozzánk, a szél nem fújt, esős és hó nem esett, viszont volt szép hótakaró és azért sár is.
Indulás után és az első 2-3 km-nél sajnos az egyik túrázónak levált a cipősarka, amelyet rögtönözve és ideiglenesen sikerült megoperálni. Lassan, de biztosan, a szűz hóban utat törve haladtunk tovább a Tripammer-fáig ahol megálltunk pár percre enni-inni.
Útközben a havas táj gyönyörű volt és mesés a levegőt szinte harapni lehetett. A fényképek nem tudják teljesen visszaadni az élményt; ezt látni kell, át kell élni. Jól eső érzés volt, minden lélegzettel tisztult a tüdő és feltöltődtünk energiával.
A Tripammer-fa után a Fehér-kúti kulcsosháznál álltunk meg, ahol éppen Mikulás-futásra gyűltek a tájfutók – gyerekek és felnőttek egyaránt.


Fehér-kút után érintettük a Rábay-fát, elhaladtunk a Kantavár és a Kantavári-forrás mellett. Utóbbi két helyet csak messziről néztük meg, nem mertük kockáztatni, hogy a várhoz felkaptatva valaki megcsússzon. Innen a bányászutat követve Lámpásvölgyön át épségben és biztonságban visszaérkeztünk Pécsbányára. Közben az utolsó emelkedőn felérve a ködbe burkolózott, majd előbújó TV-torony látványa fogadott minket.


A közösségi házba érve mindenki kivette részét a munkából és hamar elkészültek a zsíros kenyerek, a tea, emellett sokan hoztak egyéb finom harapnivalót is. Körbe ültük az asztalokat, jóízűen falatoztunk és beszélgetünk, tervezgettük a jövő évet.
Áldott ünnepeket és boldogságban, egészségben, túrákban gazdag újévet kívánunk mindenkinek!


Mecseki Barangolók Társasága    (Képek: Itt)