facebook_page_plugin

A Barlang - kutatók-forrásának felújítása

2018. november. 07. szerda. Orfűn a Barlangkutatók-forrásának felújítása. Megkaptuk az engedélyt és nekiálltunk a forrás régi ülepítő medencéjének kiszedésének. Nagy Balázs a falazat alatt elektromos ütve fúróval a 10 cm átmérőjű túlfolyónak készíti elő a helyet. Müller János a vízelvezető árok mélyítését végzi, hogy Balázsnak ne vízben kelljen réselnie. Lukács Ferenccel, az orfűi gépkocsivezetővel elindulunk az építéshez szükséges anyagok ideszállításának. Mire visszaérünk és lepakoljuk az anyagokat, lekotorjuk a zúzott köveket a kocsiról, addigra a vízelvezető árok már majdnem kész és a forrás csövére feltesszük a víz elvezetését biztosító gégecsövet. Jánossal kiemeljük a régi ülepítő medencét és a forrásvíz feltöréséhez bepróbáljuk az új ülepítő medencét. Sajnos Balázsnak nem sikerül a forrásfalazat alatt a túlfolyó csőnek áttörni a kőfalat, mert egy nagy mészkőtömb ezt nem teszi lehetővé. Sajnos az eredeti tervtől eltérően ismét a falazat megkerülésével fogjuk az új túlfolyócsövet beépíteni.

barlangkutato

 

 

Csákányozással és a kapával, lapáttal való „zájberolásával” sikerül kellő mélységre ásni a csőnek az árkot. Behelyezzük az új medencét és összekötjük gégecsővel a forrás alumínium csövét. Így már azon folyik a forrásvíz a mederbe. Az aszály miatt „kicsi” a vízhozam 40 liter percenként és ezt majdnem elbírja ez a keresztmetszet. Hóolvadáskor ennek a többszöröse fog megjelenni, ezért kell a túlfolyó csövet beépítenünk. A kiásott túlfolyó mederbe behelyezzük a dréncsövet, úgy hogy az két centiméterrel a forrás kifolyócsöve fölött van. A dréncsövet körbe agyagos földel, gátoljuk a forrásvíz felől, hogy a víz csak a cső belsejében tudjon folyni a vízelvezető árokba. Zúzottkővel bélelt árokba fektetjük, és tetejére termőtalajt terítünk. A foglalómedencét véglegesen rögzítjük és zúzottkővel vesszük körbe, hogy az stabilizálja a medencét és a forrásvíz ezen keresztül bejusson a medencébe és onnan a forrás kifolyócsövébe. Felhelyezzük, a medence fedelét és tetejére egy betonlapot helyezünk, ne hogy az arra járók terhétől a fedél beszakadjon. Tófóliával betakarjuk a forrásmezőt és termőtalajt terítünk rá 30 cm vastagságban. A forrásvíz java része most a kifolyócsövön csobog, a forrás felásott előterébe a többi pedig a túlfolyón jut a kerülő túlfolyócsövön a vízelvezető árokba. Ezzel a forrás újrafoglalását elvégeztük. A következő munka a forrás falazatának megerősítése és az előtér és lépcsők kialakítása.
Baumann József, Nagy Balázs, Müller János, Csinádi Ferenc


2018. november. 08. csütörtök. A Barlangkutató-forrásnál a munkák folytatásának megbeszélését és a még szükséges anyagok összeírását végezzük el az Orfűi önkormányzat jegyzőjével Dr. Kóbor Gyulával.


2018. november. 14. szerda. Orfűn a Barlangkutatók-forrás felújítási munkáinak folytatása. Kőfal magasítása és kiegészítése, a forrás előterének járdalapokkal való burkolása, lépcsőlejárat készítése járdalapokkal, forrástábla felújítása. A Mecsek Egyesület új jelvényének és a barlangkutatók jelvényének beépítése a márványtáblába. A környék tereprendezése és a forrás üzembe helyezése.
Baumann József, Jónás István, Müller János, Szabó Ferenc, Csinádi Ferenc