facebook_page_plugin

2010. október 182. szám

MECSEK HÍRADÓ

 

182. szám                                                                 2010. október

 

TERMÉSZETJÁRÓK NAPJA

Esett az eső a Természetjárók Napján, de mégis szép volt!

Az égiek nem méltányolták a nagy készülődést, a több hónapos tervező- és szervező mun­­kát, amit a Természetjárók Napja sikeres megrendezése érdekében a Magyar Termé­szet­barát Szövetség, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a rendezvényen szereplő művészeti együttesek: a BARANYA VADÁSZKÜRT EGYÜTTES és a MISINA TÁNCSZÍNHÁZ tagjai végeztek. Az sem "hatotta meg" az időjárás-fele­lő­sö­ket, hogy ez a program az EKF által támogatott, sikeres pályázatot nyert civilprog­ramok közé tartozott. Sőt: így nem "lógott ki a sorból", hasonlóan több más EKF ren­dez­vény­hez; a szemerkélő eső és a szürke égbolt jelen volt egész nap.

De nemcsak ezért nem felejtjük el szeptember 18-át az EKF évében Pécsett és szerte az or­­szágban. Előzetes félelmeink ellenére megtelt a Széchenyi tér! A színes esernyők alól biz­­tatóan mosolygó, egymást és a rendezőket is barátságosan üdvözlő, messzi vidékről, vagy a szomszéd megyékből érkező turista barátaink jelenléte igazolta a mondást: nincs rossz idő, csak rossz felszerelés. Gyönyörű látvány volt! Ugyan érkeztek reggel tele­fo­nok, hogy néhányan mégsem vágtak neki az útnak, vagy a tervezett két nap helyett csak egy napra jönnek, de a látvány, ami a dzsámi elől a szemünk elé tárult, biztató és öröm­teli volt. Régen voltak ennyien városunk fő terén. A belvárosi templomokból hangzó déli harangszó volt a jel: a Baranya Vadászkürt Együttes ünnepi köszöntő zenét játszott. Ezután Baronek Jenő, az MTSZ dunántúli alelnöke köszöntötte az egybe­gyűl­teket, majd dr. Páva Zsolt, városunk polgármestere mondott üdvözlő szavakat. Újabb örömzenét hallottunk a vadászkürtösöktől, majd Szabó Imre, az MTSZ elnöke szólt. Köszöntő szavai után beszélt az MTSZ fejlődésének fontosságáról, néhány új elemről, így pl. a természetvédő szolgálat újjászervezéséről.

Ezután az elismerések átadása következett. A kitüntetéseket Szabó Imre MTSZ elnök adta át. Örömteli esemény, hogy a kitüntetettek között három baranyai természetbarát tár­sunk is van. Ezúton is gratulálunk és köszönjük áldozatos munkájukat!

Rónaky Gizella, az Aranyhorda Természetjáró Egyesület és a BMTSZ elnökségének a tagja a Természetjárás Fejlesztéséért kitüntetés ezüst fokozatát,

Balla László, a Dráva TSE tagja a Czárán Gyula Emlékérem kitüntetést,

Raub Bálintné, a Nyugdíjas Szakosztály vezetője az MTSZ Dicsérő Oklevelét vehette át.

A kitüntetettek a Mecsek Egyesület ajándékát, a Tolna megyei Beréti István által som­fából faragott turistabotot dr. Páva Zsolt polgármestertől, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Menedzsmentközpont ajándéktárgyait pedig tőlem vették át.

Ez alkalommal dicsértük meg a Mecsek Egyesület Ifjúsági pályázatán díjat nyert tanu­ló­kat és nevelőiket is. Ők is ajándéktárgyakat kaptak.

Ezután következett volna a szellemi, művészeti ajándék: a Misina Táncszínház Babás szer­kövek c. táncjátéka. A kitartó eső miatt azonban ezt az előadást a Baranyaház udvarán felállított fesztiválsátor alatt tekinthették meg vendégeink, persze egy kis belvárosi séta után. Scheitler Adrienn, elnökségünk tagja, aki a műsort is vezette, ka­lauzolta a nagy létszámú csoportot a helyszínre, útba ejtve a Zsolnay örökség több neves pont­ját, a Zsolnay-kutat, a Tüke-kutat és a Zsolnay szobrot. A Misina Tánc­színház nagy siker­rel kísért előadása után a vendégek városnéző, múzeumlátogató programokon vettek részt.

A kitüntetettek számára a Cellárium Étteremben rendezett fogadást a Magyar Ter­mé­szetbarát Szövetség elnöksége. Az e napon zajló programok közül a Pécs Városismereti Verseny résztvevőivel találkozhattunk a belvárosban; a korán indulók a Széchenyi téri ünnepségen is részt tudtak venni. Az elSant Kupa résztvevői csak délutánra fejezték be versenyüket.

Mi, akik itt élünk ebben a városban, amely 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa, tudjuk, hogy ezen a napon ez a város nem a legszebb arcát mutatta vendégeinknek. Mi tudjuk, hogy mit veszítettek azzal, hogy nem a napsütötte tereket, utcákat járhatták, nem ülhettek le megújult tereinken, vagy egy-egy kávézó, söröző teraszán, hanem esernyővel voltak kénytelenek közlekedni, vagy belépni egy-egy fedett, esőmentes övezetbe. De ők így is nagyon jól érezték magukat. Legalábbis erről tanúskodnak a visszajelzések, a köszönő szavak, a képek, amiket vendégeinktől kaptunk. Mindenki emléklapot vihetett magával, amelyen Huszár Ferenc egy tusrajza van a régi Széchenyi térről és egy másik rajza a mai Széchenyi térről. Néhány nagy költőnk Pécsről írt verséből való idézettel gazdagítottuk az ajándékot.

Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy akik megtisztelik jelenlétükkel rendezvényeinket, városunkat, azok jól érezzék itt magukat. Volt egy-két váratlan nehézség. Összefogással, jó helyzetfelismeréssel, önzetlen segítséggel, támogatással megoldottuk a problémákat, amelyeket főként a rossz idő okozott. Köszönöm mindenkinek, amit e rendezvény sikeréért tett! Az MTSZ elnöksége és a Mecsek Egyesület is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy - különösen a kitüntetetteknek - felejthetetlenül szép nap volt a szeptember 18-a 2010-ben. A szereplő művészek is nagyszerűen helytálltak a rendkívüli helyzetben, nekik is köszönettel tartozunk! Töltsön el jó érzéssel bennünket, hogy meghívhattuk Magyarország természetbarátait, és hogy vendégeink szép emlékként őrizhetik e napot. Tegyük mi is ezt!

Tóth Klára

 

Pécs Városismereti Verseny

 

2010-ben - a Természetjárók Napja pécsi rendezvényéhez igazodva - a szokásos no­vem­beri időpont helyett szeptember 18-án rendezte meg a Pécs Városi Természetbarát Szövetség a hagyományos városismereti versenyt. A verseny délelőtt zajlott, az eredményhirdetés délután fél kettőkor volt. Így a verseny résztvevői rész tudtak venni a Széchenyi téren a Természetjárók Napja ünnepi rendezvényén; a lehetőséggel több versenyző élt is.

A verseny témája ezúttal a történelmi belváros volt, azon nem titkolt céllal, hogy a résztvevőknek bemutassuk az EKF évében megújult pécsi köztereket is. Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, egész délelőtt esett az eső. Néhány csapat a feladatlapot összeázott papírhalmaz formájában hozta vissza, amelyet - némi ügyeskedés után - egy száraz változatra átmásolva tudtak leadni, hogy az értékelhető legyen.

A rossz idő ellenére 32 csapat indult a versenyen, és valamennyien végig is járták a három és fél órás szintidőn belül a távot. Pécsi csapatok mellett voltak résztvevők Kaposvárról, Komlóról, Pogányból, Szegedről és Szekszárdról is, köszönet a lelkesedésért és a kitartásért. A résztvevőknek egyöntetűen tetszett a verseny. Az indítás és az eredményhirdetés a Janus Pannonius Gimnáziumban volt. A versenyt támogatta az EKF Pécs 2010 Menedzsment Központ, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a Janus Pannonius Gimnázium.

 

Eredmények

 

Általános iskolás kategória: 1. Nyerő hármas, Mezőszél u. Általános Iskola - Jurisics u. Általános Iskola, Pécs (Cigány Soma - Kimpf Péter - Kimpf Eszter); 2. Pécs Lányai, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, Pécs (Körmendi Renáta - Győri Vanessza - Vida Adrienn - Bérces Bianka); 3. Bártfa FC, Bártfa u. Általános Iskola, Pécs (Simon Henrietta - Simon Barbara - Molnár Bence - Lengyel Dorottya);

 

Középiskolás kategória: 1. Vészbejárat, KTTE Gyakorló Gimnázium, Kaposvár (Szabó Zsanett - Helmeczi Mihály - Szőcs Álmos - Szőcs Soma); 2. Nekem 8, Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, Pécs (Bosnyák Odett - Bognár Adrienn - Tavaszi Eszter - Kondor Lilla); 3. IFO 12, Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola (Andrási Georgina - Soós Evelin - Krammer Attila);

 

Családi-felnőtt kategória: 1. Szamóca, Pécs (Gaál Dorottya -Gaál Katinka); 2. Zsombi és a csajok, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Szőcsné Molnár Magdolna - Kósa Eszter -Nyúl Eszter -Szőcs Zsombor); 3. Újoncok, Pécs (Bosnyák Milán -Matosics Márk -Karlóczyné Lippay Melinda -Bosnyákné Sztanics Anita).

Strasser Péter

rendező

               XIV. Őszi Kupa és VII. tájékozódási hétvége

A versenyt szeptember 18-9-én Fehérkút térségében rendezte az elSant, a PITE-BIOKOM, a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

A rendezvényen a kiírás szerinti kategóriákból a felsőfokú (A) és a B kategóriák kerültek megrendezésre. A többi meghirdetett kategóriában nem volt jelentkezés. Az időjárás kegyetlen volt hozzánk. Mindkét nap az őszi folyamatos esőzésnek "örvendhettünk". A verseny a csapatbajnoki "futamokkal" kezdődött. A vasárnapot az egyéni bajnoki versenyekkel folytattuk és vele párhuzamosan jöhettek volna a kirándulni vágyók, de nem volt kedvük, mert az eső elvette azt.

Az erdő talaja és az utak a verseny időtartama alatt jól felázottak, "kirándulásra" nem igazán alkalmasak, vagyis "kitűnően jól csúszkálhatóak" voltak.

A verseny az előző évihez képest sokkal kevesebb számú résztvevőt vonzott. 25 csapat, 16 sportegyesület/sportkör 67 fővel vett részt. A csapatok és egyéni résztvevők 8 helységből érkeztek. Az "A" kategóriában 5 csapat; az "A 36" kategóriában 5 csapat; az "A50" kategóriában 5 csapat; az "A/60-70" kategóriában 5 csapat, a "B" kategóriában 5 csapat; az egyéni versenyen 5 fő női és 16 fő férfi versenyző indult. Voltak versenyző sporttársak, akik több versenyszámban is összemérték erejüket. A verseny lebonyolításában 17 fő vett részt.

A csapatbajnoki fordulón és az egyéni fordulón a kijelölt szövetségi ellenőr jelen volt, a kiírásnak megfelelően dr. Pavlovics György és Franczva László látta el ezt a tisztet. A versenypályák az előre meghirdetett rajtidőre álltak. A verseny időben történő kezdését nem akadályozta semmi. A verseny pályáival kapcsolatban minden esetben meghallgatta a rendezőség az észrevételeket és kritikákat. Vannak, amiket el tudunk fogadni, de olyanok is vannak amit csak tudomásul veszünk. A versenypályákon kihelyezett ellenőrzőpontok megfeleltek a szabályzat előírásainak. Óvást nem nyújtott be senki.

A versennyel kapcsolatos rendezői hiba miatt a pályákat nem kellett módosítani. Az értékelési koncepcióban a szükséges módosításokat megtettük. A verseny eredményhirdetésekor kihirdetett eredményt nem kívánjuk megváltoztatni, és kérem ezért ne is reklamáljon senki, de aki úgy érzi, hogy jogtalanul birtokolja a kupát vagy érmet, az kérem adja át az azt megilletőnek. Ezt előre is köszönöm. A bajnoki pontok odaítélése miatt az eredményértesítőt az utólagos többszöri ellenőrzéskor megtalált hibák kijavításával adjuk ki hivatalos eredményként.

A verseny a hibáktól eltekintve a tervezettnek megfelelően zajlott le. Az értékelés időben megtörtént, az eredményhirdetést az előre tervezett időpontokban kis csúszással kategóriánként megtartottuk. A verseny a kisebb hibák ellenére jó hangulatban zajlott. Bízva, hogy továbbra is módunk lesz rá, a versenyt jövőre is megrendezzük a majdani résztvevők örömére, jövő szeptemberben valahol a Mecsekben.

A verseny első három helyezett csapata oklevél és érem díjazásban, valamint a támogatók által - nagyon szolidan - felajánlott ajándékokban részesült. Az "elsők" a kategóriájuknak megfelelő kupát is elnyerték, amit egy évig őrizhetnek, kiállíthatnak, mutogathatnak, büszkélkedhetnek vele, de jövőre vissza kell hozniuk, hogy újra elnyerhessék, kivéve, akik véglegesen elnyerték.

A helyszíni visszajelzések alapján a többség megelégedésére sikerült lebonyolítani versenyt, ami a rendezésben résztvevők lelkiismeretes munkájának köszönhető.

Akik ezt megtették; Áment Tamás, Bárdos Tibor, Bárkányi Tamás, Benczes Dani, Benczes Gáborné, Braun Andrea, Cigány Gábor, Juhász Zoltán, Koszér Anett, Mazács Ádám, Márton Zoltán, Stix Zsuzsi, Tátrai Bea, Tihanyi László, Veszeli Andorné.

Sajnos elkövetünk apró hibákat még mindig, ezért megint nem sikerült hibátlan versenyt összehozni, de azért akiknek tetszett és jól érezték magukat azokkal együtt örülünk, akiknek bosszúságot okoztunk azoktól továbbra is elnézést kérünk, és igyekszünk a hibáinkon javítani. Szerettük volna a sport játékosságát kicsit jobban visszahozni, de sajnos az eredmények hajtása - ezt belátom - nem teszi lehetővé. Ha sikerül majd újra elérnünk azt, hogy minél többen ezt egy jó kikapcsolódásnak és játéknak tekintsük, talán a küzdelem is kevesebb "áldozattal" jár.

 

Eredmények:

"A" kat.: 1. Eltájolók, Kecskemét (Döme Géza - Kutar Laci - Halász Pista); Mátrai farkasok, Gyöngyös (Rabecz Péter - Csapó Ákos); 3. Sztereo, Szekszárd(dr. Dörnyei Ágnes - Topán László);

"A36" kat.: 1. Demeter, Paks  (Jakab Albert -  Bányai László); 2. Kárpátok Őre, Eger  (Bóta Attila - Siller Milán); 3.Valami Tisza, Tiszaújváros  (Tóth Éva - Lőrincz Ildikó - dr. Bartók Adrienn);

"A50" kat.: 1. Dráva Talpasok, Pécs (Jancsi Attila - Balog Árpád - Romvári Tibor); Partosok, Paks (Dománszky Zoltán - Bakonyi Ilona); 3. Kokesz és Mici, Paks (Kókai Péter - Mihályi Zsolt);

"A60-70" kat.: 1. Katica tanya, Kaposvár (Dr. Pavlovics György - Jónás Péter); 2. Démász-Rezét IV., Baja (Csihi János - Varga Erzsébet); 3. Őszapó, Gárdony(Horváth T. Csaba - Farkas János);

"B" kat.: 1. Buja csapat (Buják János); 2. Katica tanya, Kaposvár (Nagy Endre - Balázs Benedek); 3. Max, Pécs (Bötkös Tamás -  Bötkös Benedek);

Egyéni női: 1. Dr. Dörnyei Ágnes (Szekszárd); 2.Tóth Alexandra (Kecskemét) 3. Tóth Éva (Tiszaújváros);

Egyéni férfi: 1. Horváth T. Csaba (Gárdony); 2. Farkas János (Tiszaújváros); 3. Franczva László (Baja).

Az elért eredményekhez gratulálunk és mindenkinek köszönjük, hogy eljött. További jó túrázásokat kívánva a jövő évi viszontlátásra!

A rendezőség nevében:
Benczes Gábor

"elSant" őszi kupa, Fehérkút környékén

Esős szombatra ébredtünk szeptember 18-án, de ha már leadtuk előzetes nevezésünket és szeretjük a tájékozódási túraversenyzést, akkor irány a Fehérkúti kulcsosház, az "elSant" Őszi Kupa rajt helye. Egy kis technikai probléma az autónkkal, így majdnem utolsóként vágunk neki a pályának.

Az eső két változatban: szemerkélő és szakadó formájában volt jelen ezen a napon. A pálya vonalvezetése gondot nem okozott, ezért a szintidőt tartani tudtuk. Ebben az extrém időben a feladat hibáinkat nem igazán éreztük, így a célba érés után mindjárt a javító sort kerestük. Magunkhoz képest jól teljesítettünk, ez volt az ítélet. Közben az útvonal követéses távolságmérés adatait egy újramérés után helyesbítették. Mint kiderült a Dráva-Talpasok csapata így is megnyerte az "A50"-es kategóriát a bajnoki versenyben induló csapatok előtt! A csapat tagjai Jancsi Attila és Romvári Tibor (Dráva TSE) és Balog Árpád (Tenkes TE) voltak. Jól megérdemelt érmeinket (a kupát az előző évi győztes nem hozta vissza) szűk baráti körben vehettük át, mivel a messziről jött csapatok és a másnapi egyéni versenyre készülők a "szétázás" miatt az eredményhirdetést nem várták meg! Megjegyzem, hogy a mi csapatunk az alföldi homokon vagy a Mátrában is megvárta az eredményhirdetéseket, pedig nem is voltunk érdekelve benne, talán ennyi tiszteletet megérdemel az, aki megelőzött bennünket!

 

Köszönjük Benczes Gábornak és segítőinek ezt a jól kivitelezett versenyt! A rossz időjárás ellenére is jól éreztük magunkat, és reméljük jövőre is találkozunk az "elSant" őszi kupán!

 

atiKA

Nyílt túra a Bányász Emlékúton

 

2010. szeptember 4-én, szombaton nyílt túrán vettünk részt, ahol felkerestünk sok érdekes bányász emlékhelyet. Útvonalunk: Lámpás-völgy - Pécsbánya - Hősök-tere - István-akna - Rücker-akna - Vasasbányatelep. Táv 15,5 km. Nyolcvanegy fő rész­vé­telével nagyon jó hangulatú túra részesei lehettünk. Nagyon sok érdekes információhoz jutottunk kiválóan felkészült túravezetőnktől, Rónaky Gizellától. Betekintést nyertünk a szénbányászat fejlődésébe és hanyatlásába, megismerhettük az emberek, kolóniák életét, mindennapjait.  Köszönjük szépen a tartalmas és kellemes túrát és a szép időt!

BaumannJózsef

 

 

 

 

A "NAGY KÖR"

Újabb turistatársunk jutott be a sokak által csodált, vagy talán irigyelt közösségbe! Azok közé, akik teljesítették a "NAGY KÖR"-t: az Országos Kék Túrát, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túrát és az Alföldi Kék Túrát. Kilométerek, élmények sokasága van mögötte. Gratulálunk Biros Mártinak a nagy teljesítményhez, s az újabb kihívásokhoz jó egészséget, erőt és jó időt kívánunk! Alábbi írásában a nagy telje­sít­mény utáni érzéseit fogalmazza meg.

 

Epilógus

Magam sem hiszem el, hogy a KÉK KÖR bezárult. Szinte hihetetlen, hogy 8 év alatt körbejártam az országot. Általában ketten mentünk, de sokat jártam egyedül.

Nagyon szép a Dél-Dunántúl a nem túl magas hegyeivel, dombjaival, az OKT útvonala pedig (kevés kivétellel) gyönyörű! A "zordon hegyek", vadregényes völgyek visszavárnak!

Az Alföld egészen más. A táj ott is szép, de inkább a történelmi emlékhelyek, az öregebbnél öregebb kicsi és nagy templomai, szépen rendben tartott városai, falvai tetszettek. (Új az élmény: Gyulaházán a polgármesteri hivatal óriási meglepetés volt. Rengeteg famunka gyönyörűen kidolgozva és nagyon jó ízléssel kivitelezve.)

Folyók, csatornák töltésein jól és gyorsan lehetett haladni, a kunsági homok már nehezebben adta meg magát (2009). Az idei év pedig szörnyű volt. A rengeteg eső miatt járhatatlanok lettek a gyalogutak. Sokat kellett aszfalton menni, és amelyik bélyegzőhely a műúttól messze volt, bizony vizenyős, sáros, szinte mocsaras utakon (egyszer jó emberek segítségével traktoron) lehetett csak megközelíteni.

Az emberek - nagyon kevés kivétellel - mindenütt rendkívül kedvesek, segítőkészek voltak.

Mindent összevetve ez egy élményekben gazdag jó KÖR volt.

Biros Márta

 

œœœœœœœ

 

Gombaszedés lassítja a munkát

 

Augusztus 10-én lelkesedéssel folytatjuk a Bányász Emléktúra festését. Vasason kezdünk és rövid egyeztetés után, kétfelé válik a csapat. Gizi a már zománcozott útvonalon kezdi festeni a bányász jelképet a szép fehér felületre Rücker-akna irányába. Mi Petőfi akna felé indulunk, hogy a megkezdett fehér alapozásokat folytassuk. Sok érdeklődő szempár figyeli minden mozdulatunkat a bányász kolóniákon. Sokan aggódnak a fákra festett jelek miatt, ne hogy károsítsa őket. Megnyugtatásul elmondjuk, hogy semleges környezetkímélő festékkel dolgozunk, és a fák a kis kaparásokat fel sem veszik. Ez olyan, mint egy férfiembernek a borotválkozás, csak kicsiben.

Cikk-cakkban haladunk a településen és az előjelzett oszlopokra, fákra felfestjük a fehér négyzeteket. Néha autók haladnak el mellettünk, a bennük ülők kíváncsian figyelik kezünkben a festéket és ecsetet. Gyerekek játszanak az erdőszélen és köszönnek, amikor melléjük érkezünk. Szép nagy patinás régi bányász épületek mellett haladunk az erdő rengetegében, ahol szinte csak a madarak járnak. A festék illatát a finom fekete szemű szedrek sem tudják feledtetni. Mindkét kezünk foglalt, csak szemünkkel szemezgetünk közülük. Odébb egy hölgy gyűjti a finom szemeket, már negyedig van az edénye. Megkérdi, mi járatban vagyunk, ezekkel a festési alkalmatosságokkal? Elmondjuk a festés célját és előjönnek fiatalkori emlékei. Elmondja, hogy a bányászok gyalog jártak munkába, télen és nyáron, esőben és hóban.

Az idő sürget és erősen tűzi a fejünket a napsugár. Petőfi aknánál van az utolsó jel, amit le kell alapozni. Ági drótkeféz, jelöl, jómagam festek. Balázs rövid időre megválik a festékes pikszistől és a zöld jelzésen felszalad a hegyre, hogy GPS-szel feltérképezze ezt a szakaszt, mert hiányzik az "elektronikus" térképről.

Lezárjuk az alapozó festékes dobozokat és felkeverjük a zománcfestéket. Harapunk néhány falatot és Balázs már itt is terem, kissé kiizzadt testtel. Felvesszük a hátizsákokat és indulunk visszafele, hogy a felfestett alapra felkenjük a zománcot. Ez sokkal gyor­sab­ban megy, mint az alapozás. Az aszfaltúton kosaras emberekkel találkozunk, akik a tetőn lévő erdőbe igyekeznek gombászni. Felfele haladva a köves úton copfos kislány és édes­anyja jönnek felénk. Vidámak és hangosan köszönnek vissza, üdvözlésünkre. Mennyivel gyorsabban haladunk, szinte peregnek az események szemünk előtt, emlékszünk minden ecsetvonásra, amikor a soron következő jelzett fához érünk. Delet harangoznak, amikor visszaérünk Vasasra a Bányász Emlékparkba.

Elindulunk Rückner-akna felé, hogy Gizit megkeressük. Az erdő szélén meglátjuk az első bányász emlékjeleket a fákon. A fehér négyzetes alapon a keresztbe tett két fejtőkalapács fekete színben felfele áll. Tudtuk, hogy ezt fogjuk látni, de mégis valami meghatottság járja át testünket. A legtöbb még meglévő bányászati épületen, és em­lékhelyen a fordított kalapács szimbólum látható, hisz valaminek vége van, megszűnt, nincs többé. Ez a leendő bányász útvonal most éled, hírt visz mindazoknak, akik talán már elfeledték elődeink országépítő, emberpróbáló erőfeszítéseit, akiknek ez az ország oly sokat köszönhet. Dobogó szívvel szedjük lábainkat, mert a múlt emlékei még bent vannak szívünkben, meg azért is, mert igen meredeken haladunk felfelé.

Szép tölgyesben haladunk és érezzük a gombák finom illatát. Nem lehet elmenni a kandikáló vargányák mellet, elő kell venni a hátizsákból a gombászáshoz betett vászonszatyrot. Rövid idő alatt szedünk két kiló vargányát. A Rücker aknához közeli lőtérnél találkozunk Gizivel, aki éppen a fekete festékfoltoktól takarítja meg ecsetjeit, eszközeit és jómagát. Örömmel újságoljuk egymásnak az elmúlt órák eseményeit. Kicsit pihenünk, majd Balázs meghív mindenkit a közeli szőlőjébe egy kis borkóstolóra, közben megbeszéljük a legközelebbi festés útvonalát és időpontját.   Eredményes és kellemes órákat töltöttünk ismét ebben a bányászatot idéző érdekes környezetben.

A mai munkában résztvevők: Rónaky Gizella, Nagy Balázs, Baumann József, Baumann Józsefné

Baumann József

acacac

 Sásd és Magyarszék között túráztunk

Szeptember 25-én, szombaton reggel fél kilenckor 29-en sorakoztunk fel a sásdi autóbusz állomáson, hogy a Schóber József által vezetett nyílt túrán megismerjük túravezetőnk szűkebb hazájának szépségeit. Ezúttal kelet felé indultunk el, s azután nagyjából délkeleti irányt tartva érkeztünk meg kb. délután 3 órakor Magyarszékre.

Utunk során szépen gondozott szőlőket, lankás dombokat, sűrű erdőt, nedves réteket, vizenyős legelőket érintettünk, ez utóbbiakat túracipőink, bakancsaink bánták. Átkeltünk bővizű patakon (többször is), frissen felszántott szántóföldön. Haladtunk völgyben (hosszan), vadak által szétzilált kukoricásban, kapaszkodtunk meredek dom­bol­dalon (többször), gyönyörködtünk az őszi kikerics törékeny csokraiban. Reggel még élesen láttuk a Misina-tetőn lévő tornyot és a Tubest, délután már csak homályosan ugyanazt, pedig közeledtünk közel 20 km-t.   Varázsos hangulatú, gondozott kis falukban jártunk (Vázsnok, Varga), vidám szüretelőkkel váltottunk néhány szót és barátságos szőlősgazda borát is kóstolhattuk. Irodalmi műveltségünket is gyarapíthattuk: Vargán meglátogattuk Sásdi Sándor (1898-1992) József Attila-díjas író, szerkesztő emlékszobáját, amelyet a felújított iskolaépületben - egy hosszú tornácos parasztházban - rendeztek be. Sásdi Sándor gyermekéveinek egy részét a faluban töltötte, mivel édesapja volt a vargai kocsmáros. Műveiben gyakran megjelennek az itteni emlékek.

Jó hangulatban telt a nap. A túrán zömmel ugyan pécsiek voltunk, de a "helyi erők" is jelen voltak, képviselve a természetet szerető, szülőföldjükre, a Sásd környéki vidékre (joggal) büszke, sok információval rendelkező helybélieket.

Az időjárás kedvezett nekünk: az előre jelzett eső csak késő délután jelentkezett, amikor már otthonainkhoz biztonságos közelségben voltunk. Magyarszéken azzal az érzéssel ültünk autóbuszra, hogy megint egy kicsit többet tudunk meg Baranyáról, s egy élményekben gazdag, változatos tájfeltáró túrán vehettünk részt, remek társaságban. Köszönet érte a túravezetőnek, segítőinek és a csoport minden tagjának!

                                                                                                                      Tóth Klára

 

Múzeumi túra a Mecseken

 Barátainkkal, a múzeumi túrásokkal szeptember 25-én tizenhatan vágunk neki a kitűzött távnak, ami hasonlít egy hullámvasúthoz. A Kiss József-féle Mecsek útikalauz lesz segítségünkre.

Az egykori 20-as számú úton (valamikor a mecseki turistautakat számokkal jelezték) indulunk majd a  Roboz-pihenő - Szigriszt-kereszt - Misina-nyereg - Mecsek-háti műút - Lapis útvonalon, majd rátérünk a 21-es útra és  a régi leírástól eltérően visszafelé haladunk a  Lapis - János kilátó - Misina-tető - Dömörkapu útvonalon, majd ezt egy kicsit megnyújtva le a Tettyére. Túravezető: Rónaky Gizella.

A távolság 14 km és 300 m a szintkülönbség.

Kellemes szép időben hallgatjuk az ismertetőt a Roboz-pihenőnél, majd odébb a Mária képoszlopnál az állatkert kerítése mellett állunk meg. Meglepve látjuk, milyen szépen felújították. Megtudjuk a kép eredetét, festőjét "A Mecsek Egyesület története" c. könyvből, melyet B. Horváth Csilla szerkesztett, csak a felújított képoszlopról nincs információnk. Lassan szerpentinezve lépkedünk egyre feljebb a Misina oldalában a száz évnél is idősebb sétaúton. A gondos munka eredménye a tartósság, az út még ma is közel eredeti szépségében segíti a turisták, kirándulók feljutását a Misina csúcsára. A bokrokon és fákon a pirítógyökér vörös füzérjeit csodáljuk, és keressük a som érett gyümölcsét a levelek között. A vadpaprika kipattintotta hüvelyét, és számtalan magját indította útnak fehér vitorláival az enyhe szélben.

Az aszfaltúton átmenve néhány lépés után a Szigriszt-kereszthez érünk. Gizi és Andi elmondja a kereszt létrejöttének a történetét és azt, hogy napjainkban Kovács Szabó János gondozza környezetét. Arcunkról az izzadságcseppek elpárolognak, és neki­vágunk egy rövid, de meredek szakasznak. Mindenki felér a TV torony alá, ahol pihenésképpen ismertetőt hallhatunk Kiss József munkásságáról és a róla elnevezett kilátóról.

Innen nyugatnak fordulunk és a Misina északi oldalán, egy szép turistaúton haladunk. Az ősz színei egyre jobban látszanak a fákon. A vadcseresznye vörös sárga levelei elborítják a keskeny utat, majd odébb a hegyi juhar sárgafoltos húsos levelein lépkedhetünk. A gombák a sok esőtől gazdag kínálatot nyújtanak, méretben és színben egyaránt. Fehér pöfetegek borítják az avart, odébb zöld ánizsgombák feszítenek apró kalapjaikkal. Szép szálerdőben haladunk, ahol a viharkárok fákat törtek derékba, csavartak ki tövestől. A csapat lelassul, mert az út mellett szép piruló őzlábgombák sora­koznak, odébb erdőszéli csiperkék is nyújtogatják kiterült kalapjaikat. Ezek már nem igazán ehetőek, csak néhány fiatalabb kerül a szatyrokba. Most egy ligetesebb útsza­kaszon zsidócseresznyék sárgás, vöröses színükkel világítanak az út szélén. Belül vörös nagy termésük látható. Egy fiatal erdőn áthaladva kiérünk a Stiglicfogdosóhoz. Az út szélén őszi kikericsek rózsaszín virágai pompáznak, odébb a közönséges gyújto­vány­füvek sárga csoportja hívja fel magára a figyelmet.

Az országúton haladva hamar a lapisi kanyarhoz érkezünk. Lapison az erdészeti emlékhelynél újabb informá­ciókat tudunk meg a Mecsek Egyesület Madártani Osztályának tevékenységéről és az általuk kihelyezett madárodúkról. Lassan mindenki kipihente magát, indulás fel a Tu­besre!

A köves úton bandukolunk felfelé és csak a Rotari-körsétánynál állunk meg egy rövid ismertető erejéig. Haladunk tovább a kövesúton, ahol a fekete bitumenes mész­kövek koptatott felületén nézzük a fehér kalcitereket. A tubesi János-kilátó alatt fiatalok hada tartózkodik, akik éppen indulni készülődnek. Csapatunk minden tagja keres egy kis ülőhelyet, és rövid ebédidőt tartunk. Amikor elcsendesedik a környék, hallgathatunk ismertetőt a kilátó történetéről, a régiről és az újról. Kiemelt figyelmet kap Kovács Szabó János neve és személye, aki nélkül ez az új kilátó csak egy terv maradhatott volna a sok közül. Sajnos az árkádokban sok márványtáblát összetörtek. Csokonay Sándor em­lék­tábláját és még néhányat megkíméltek a vandál pusztítók. A toronyba mászást mindenki elnapolja és elindulunk a Kis-Tubes kilátó felé. Az út mellett magasra nőtt méregölő sisakvirágok nagy zöld leveleit figyeljük és a magházaikat, melyek feketéllenek. Néhányon még megfigyelhetőek a sárgászöld virágok is. A tuskókon sárga kénvirággombák sokasodnak, de óva intek mindenkit, hogy szedjen belőle.

Átvergődünk egy bozótos keskeny ösvényen és a Kis-Tubes kilátó feletti tisztásra érünk. A lila bunkós hagymák néhány példányát láthatjuk és a sárgán virító molyhos napvirágot. A baranyai peremizsek elvirágoztak, csak terméseik feketéllenek. Kis pihenés és bámészkodás, majd rövid ismertető a kilátó történetéről. Párás a levegő, de azért a távoli hegyvonulatok felismerhetőek. Lassan elindulunk, hogy a beígért eső nehogy itt érjen bennünket. Kö­zeledve a TV-toronyhoz a "Kovács Szabó János" lépcsősornál megállunk, és cso­port­ké­pet készítünk. A torony alatt elhaladva a régi szánkópályán megyünk Dömörkapu felé. A sí­pályát éppen kaszálják, előkészítik a közelgő szezonra. Kanyarogva, minden lépésre figyelve ereszkedünk lefelé a kiálló fehér mészkövek között. Mogyorós hólyagfa ter­mé­seit zörgeti a szellő, belül barna termések rejtőzködnek. A fehér oldalfalakból jobbra aranyos fodorkák zöld telepei virítanak felénk. Odébb még láthatóak a méregölő sisakvirág szép példányai csipkés levelükkel, és néhány imola is felfedezhető a sziklák fölött a gyepen. A Dömörkapuhoz érve kellemesen elfáradva ér véget ez a szép túra.

A kis büfében iszunk egy finom sört, és mivel nem esik az eső és a buszra még várni kell, úgy döntünk, hogy lesétálunk a Tettyére. 

Baumann József

 

œœœœœ

 

"MÚLTIDÉZŐ"

 

HEJ, EZ A BÜDÖS KUTYA!

Az a kutya ott Zemplénben talán nem is létezett soha. Vagy ha igen, akkor sem lehetett valami nagy gusztusa a vietnami dorkócipőkhöz, amelyeket a hatvanas évek elején nálunk is forgalmaztak néhány évig. Mert azt ti már nem tudhatjátok, micsoda félelmetes bűz­bombává tudta átalakítani ez a kaucsukféleségből öntött alkalmatosság a láb­izza­dás­sal járó folyamatokat. Valóságos kis vegyi üzemmé alakult a használatba vétel után.

Szóval a következő történetünk célkeresztjében ez a dorkócipő áll. No meg egy vélhetően ártatlan kutya, egy minden konfliktust ragyogóan kezelni tudó túravezető, és az igazi áldozat, a cipő gazdája: Gy. Gyula.

A történetet a Mecseki Híradó egyik 1981-es számában olvashattuk Kiss Lajos bácsi visszaemlékezéséből. Emígyen:

Gyula, a "segédvezető"

Az eset a 60-as évek elején történt, amikor a szögest egyesek a vietnami tornacipőre cserélték, mert az volt az új módi. A Zempléni hegyekben túráztam kis csapatommal úgy nyár derekán. Fülledt meleg volt. A túrázók egyik ifjú titánja, Gyula, aki az említett vietnámiban rótta a kilométereket, 42-es lábbal és legalább 46-os hogyismondjam "hm" cipőjéből fakadó intenzív illattal keltett némi feszültséget. Ez az illat oly büdös volt, hogy 6 méterről is kábítóan hatott. Így hát túratársai állandóan a széljárást lesték, ahhoz igazodtak. Ám túrázás közben lehetetlen volt az optimális távolságot tartani, így mindenkinek jutott egy-két szippantás a természetnek eme nem kívánt juttatásából. Pa­nasz­kodtak is a csoport tagjai, majd egyre határozottabban követelték, hogy mint túravezető találjak ki valamit a kellemetlen helyzet megoldására.

Végre egy patakhoz értünk, gondoltam egyet és félig tréfásan elrendeltem mindenkinek egy kötelező lábmosást. Ez sem használt, mert Gyula barátunk cipőjébe úgy beleivódott az az istentelen bűz, hogy mit sem használt a lábmosás. Közben közeledtünk a huszadik kilo­méter felé, kicsiny, de lelkes csoportunk alaposan szétszóródott. A fáradtság és a min­dent átható illatfelhő a kevésbé gyakorlott túrázókat kimerítette. A cél még odébb volt, jó lett volna fokozni az iramot. Gondoltam egyet, ami eddig hátráltató erőként hatott, az miért ne lehetne hajtóerő. Ebben az esetben a Gyula cipőjéből felszabaduló ener­giát hasznosíthatnám. Kineveztem őt segédtúravezetőnek. Mivel a segédtúravezető a sor végén köteles haladni, egyből megoldódtak a dolgok. Mindenki szedte a tappancsait, hogy minél előrébb kerüljön a sorvégtől és így igencsak jól hajráztunk a túra végén. Nos, a probléma ezen a túrán megoldódott, de másnapra végleg sikerült pontot tenni az ügy végére.

A mogyoróskai szálláshelyünkön - egy szobában lévén a szállás - mindenkinek elrendeltem, hogy a cipőket ki kell tenni az ajtó elé. Érdekes módon, reggel mindenki rátalált lábbelijére, csak a segédtúravezetőnk nem. Az ő cipőjét választották ki a kutyák. A szemétdombon találtuk meg darabokra szaggatva.

 

Hogy mi lett a cipő nélkül maradt Gyulával, arról már nem maradtak emlékek. Talán vett egy pár magyar gyártmányú dorkócipőt a mogyoróskai vegyesboltban, de az is lehet, hogy mezítláb fejezte be a túrát. Ki tudja? Az viszont tény, hogy a vietnami lábbeli nem futott be nagy karriert a túrázók körében. Néhány év múlva végleg kivonták a forgalomból.

Varga Ferenc

Születésnap

futo

Tavaly tavasszal a Büdös-kúti kulcsosháznál ünnepeltük Kiss Lajos barátunknak, a már le­gendás baranyai természetjárónak a 90. születésnapját. (Lajos bácsi azóta már a 91. évét is betöltötte, egészségben.) Az ünneplők sorában foglalt helyet Lajos bácsi régi barátja, természetjáró társa is, aki alig több mint egy évvel "fiatalabb" csak nála.

 

Futó Józsefről van szó. A fiatalabb termé­szet­járók nem ismerik, de a régiek bizonyára. Józsi bácsi hosszú-hosszú ideig volt segítőtársa Kiss Lajosnak a mecseki kulcsos­házaknál végzett munkákban, főként a Gubacsos kulcsosház karbantartásában. A Pécsi Vasas Elektromos Egyesület Természetjáró Szakosztálya tagjaként rendszeresen vett részt az országos Villamos­ipari Természetjáró Találkozókon, ahol a tájé­kozódási túraversenyeken képviselte - csapat­társaival együtt - a baranyai ter­mé­szet­járókat. Már nyugdíjasként évekig járta az - akkor még létező - Istenkúti Általános Iskola termé­szet­járóival (unokáival) a mecseki erdőket. Idén szeptemberben töltötte be a 90. életévét. Ma már csak rövidebb sétákat tesz, de a szervezett természetjárókhoz a Dél-Zselic Természetbarát Klub tagjaként ma is kötődik.

Józsi bácsit születésnapja alkalmából ezúton is köszöntjük, jó erőt, egészséget kívánunk a további évekre!

Természetbarát társaim nevében:

 

Strasser Péter
Rajz: Plaszauer István

 

Kiállítás

 

 "Páratlan élvezet Járni a Mecseket" - Örökségvédelem egykor és ma címmel a Dél-Pannon Múzeumokért Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Mecsek Egyesület és a Mecseki Erdészeti Zrt. közös kiállítása látható a Várostörténeti Múzeumban (Pécs, Felsőmalom utca 9.) 2010. szeptember 21-től október 29-ig. Megtekinthető hétfő és vasárnap kivételével naponta 10-16 óra között. A kiállításhoz gazdag múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak.

Az interaktív tárlat (nem csak a szemnek, a kéznek is lehet dolga) sok érdekességgel, játékkal vár minden érdeklődőt! Kőzetek azonosítása kézbe fogva, nagyítóval vizsgálva, növények neveitől a virágig lóugrásban lehet eljutni, madárhangok felismerése fejhallgatóval, és még sok egyéb játék. A Mecsek jellegzetes fáinak felismerése levélről, virágról, termésről, és magáról a fa illatáról. Érdekességek az Időjelző házikó műszereiről és történetéről, ami ismét a Széchenyi téren látható felújítva. Láthatunk érdekességeket a források építéséről, szerszámairól, a régi és új jegyzeteikről, évkönyvekről. Szép turistabotok és festett növények képei is láthatóak. A mecseki turista jelvényekből is sok látható a tárlóban. Sok tárgyi és dokumentációs érték a Mecsek Egyesület munkájáról 1891-2010 évig.

Mindenkit szeretettel vár a Várostörténeti Múzeum!

 

Pásztor Andrea
muzeológus

Baumann József
Mecsek Egyesület

                                                                 

  

Az időjelző házikó története

 

 A pécsi kis időjelző pavilont a Mecsek Egyesület megbízásából Károlyi Emil tervezte. 1908-ban helyi iparosok készítették el, közöttük az országos hírű bádogos, Csukás Zoltán, s számosan segítették adományokkal a felszerelését: Makk szobrász, Hamerli József vaskereskedő, Hoffmann bútorgyáros, Schönwald órás és sok egyesületi tag pénzadományokkal. A készítés évében, 1908-ban fel is állították a Széchenyi téren, és időjelző házikónak nevezték el. A szerb megszállás alatt kifosztották, a műszereket 1927-ben sikerült pótolni. 1939-ben a házikót felvitték a dömörkapui menedékház udvarába. Innen később átkerült a dömörkapui autóbusz-fordulóhoz, ahol évekig állt. A kis időjelző építmény az idők folyamán egyre rosszabb állapotba került.

A Mecsek Egyesület alapításának 100. évfordulójára a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület eredeti helyére, a Széchenyi térre visszahozatta. 1991. szeptember 21-től ismét a lakosság rendelkezésére állt és mutatta az időjárás paramétereit: hőmérsékletet, légnyomást és páratartalmat. A műszerek vegytintás írószerkezettel voltak ellátva, melyeket hetente cseréltek, és a diagramokat megőrizték.

Az eredeti helyre való visszaállítást a Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület, Pécs MJ Város Polgármesteri Hivatala, a Hungária Biztosító Baranya megyei Igazgatósága, az Országos Meteorológiai Szolgálat Pogányi Állomása, a Mecseki Intéző Bizottság és a Konzum Rt. Támogatta. Az építmény felújítását a Pécsi Építő és Tatarozó Vállalat végezte. A házikót 1991-1996-ig Felcser László és Szabó László építészek gondozták. 1996. januártól 1999. júliusig a házikót a Hevesy György Műszaki Szakközépiskola tartotta rendben. 1999. július 15-től a Pollack Mihály Építőipari Szakiskola és Szakközépiskola gondozta. 2000. január 24-től az időjelző házikó belső felújításával ismét a polgárság rendelkezésére állt.

Azóta sajnos több évig senki sem tudta, kinek a felügyelete alatt áll, kinek a dolga lenne a házikó üzemeltetése, tisztántartása. 2010 Pécs Európa Kulturális Fővárosa évében a Me­csek Egyesület kinyittatta a házikót, kitisztította a belső teret, réztáblát helyezett el az eredeti felállítás 1908-as évszámával és az egyesület jelvényével. Archív fotókat, és rö­vid leírást tett be a kis házikó történetéről, három évkönyvet helyezett el az újjá­ala­kult Mecsek Egyesület kiadványaiból, és megerősítette a díszkorlátot az építmény körül.

Köszönet és hála mindazoknak, akik megőrizték ezt a kis időjelző házikót az utókor számára.

Baumann József
Mecsek Egyesület osztályelnök

  

Túravezetők Klubja októberben

Közösen az erdőt járva - erdészekkel, erdész szemmel a Keleti-Mecsekben

Kedves Túravezető Társam!

2010. október 30-án, szombaton nagy szeretettel várlak erdész kollégámmal a Keleti-Mecsekbe egy barangolásra, ahol közösen együtt lehetünk, túrázhatunk és szakvezetéssel megismerhetjük a Keleti-Mecsekben működő természetközeli erdőgazdálkodást, az egykor működött pusztabányai üveghutát, majd megtekinthetjük a 2008-ban megnyílt hosszúhetényi Üvegmúzeumot.

A túra a Mecseki Erdészeti Zrt. együttműködésével valósul meg. A szakmai vezetés mel­lett a Pécsváradi Erdészet egy kis "éltető" frissítővel és energiát adó harapnivalóval is vár ben­nünket. Ehhez fontos lenne tudnunk érkezésedről, kérlek, jelezd ezt felém (el­ér­he­tő­ség: 20/34-04-184, 30/66-30-924, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,illetve sze­mé­lye­sen kedd délutánonként a Tímár utcában).

A túra útvonala: Zobákpuszta - Pap-rét - Csengő-hegy - Pusztabánya - Püspökszentlászló - Hosszúhetény (10 km).

Találkozó: Zobákpusztán a bolt előtt 8 órakor (megközelíthetőség: Pécsről a 7.15-kor Hosszúhetényen keresztül Komlóra induló autóbusszal, mely 7.50-kor ér Zo­bák­pusz­tára, vagy Komlóról a 7.35-kor Szászvárra induló autóbusszal, mely 7.41-kor ér a Zo­bák­puszta, a szászvári útelágazáshoz.

Az Üvegmúzeum megtekintése belépő díjas, felnőtteknek 300 Ft/fő, nyugdíjasok­nak/diákok­nak 150 Ft/fő.

Nagyon örülnék, ha minél többen lennénk, hogy az új és a sokat tapasztalt túravezetők megismerhessék egymást. Remélem ebben az időjárás is segítségünkre lesz.

Természetbarát üdvözlettel:

Scheitler Adrienn

MEGHÍVÓ

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség tisztelettel meghív minden kedves ter­mé­­szetjárót a Baranyai-dombságban kialakított új "zöldtúra" avatá­sára, bejárására. Indulás: Erdősmecske, volt vasútállomás, autóbuszmegálló.

A túra időpontja: 2010. október 17. vasárnap, 8.15 óra.A helyszín megközelíthető a pécsi távolsági autóbusz pályaudvar 8-as kocsiállásról Pécsváradra 7.15-kor induló járattal, majd Pécsváradon átszállás a 7.55-kor induló járatra.

A túra útvonala: Erdősmecske, volt vasútállomás, am. - Kisgeresd - Geresdlak - Maráza - Mária-kápolna - Lókúti-pihenő - Liptód - Váralja - Törökvári-pihenő - Mária­kéménd (25 km). A túra nem nehéz, egy átlagos túrázó teljesítheti, szintemelkedés csak 250 m! "Kiszállási lehetőség" van Marázán 10 km után vagy Liptódon 16 km után. Túra­vezető: Biki Endre Gábor ((30-452-4579), e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Mária­kéméndről visszatérés Pécsre a 16.01 vagy 18.56-kor induló járattal. A Lókúti-pihenő­hely­nél, illetve a Törökvári-pihenőnél hozott anyagból szalonnasütési lehetőség van!

 

 

 

  
 HÍREK

  • Elkészült a Jó Szerencsét Mecseki Bányász Emlékút Lámpásvölgytől Petőfi- ak­náig tartó szakasza. Jelzése: a turistautak alapjául szolgáló fehér négyzetben elhelyezett fekete bányász jelvény. Az útvonal mindkét irányból járható. Az útvonal bemu­tatá­sára a 2010. szeptember 4-ére meghirdetett nyílt túra keretében került sor, 81 fő rész­vé­te­lével. Az útvonal kialakítása folytatódik, a "főút"-ról történő leága­­sok elkészítésével, és a komlói Bányász Emlékúttal való összekötésével.
  • Új túraútvonal: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a Fekedről Ófalun át Erdős­mecskéig tartó zöld sáv jelzésű turistautat meghosszabbította Erdősmecske, volt vasút­állomás - Kisgeresd - Geresdlak - Hidáki-völgy - Maráza - Liptód - Váralja - Törökvári-pihenő - Máriakéménd felé. Maráza határában a Mária-for­rás­hoz és kápolnához egy zöld kör jelzés (0,2 km) ágazik ki, valamint a Liptód kö­ze­lé­ben lévő Lókúti-pihenőhelyhez is vezet egy rövid zöld kör jelzés (0,1 km). Az eddigi 17 km-es túraútvonal így kb. 25 km-el lett hosszabb és a máriakéméndi turis­ta­utak a Geresdi-dombságon és a Mecseken keresztül kapcsolódnak az országos tu­rista­út hálózathoz. Az útelágazásokhoz és csomópontokhoz a tájékozódás segítése ér­de­kében útjelző oszlopok kerültek felállításra. Az útvonal kialakításában id. Biki Endre és Biki Endre Gábor vett részt. Lásd még az útvonal avatásáról szóló meg­hívót.
  • Forrásfelújítás: elkészült Marázán a Mária-forrás kiépítése a Mecsek Egyesület ki­vi­telezésében, a Marázai Önkormányzat támogatásával. A forrás kifolyócsöves, felirata vörös gránit táblán ezüst színű betűkkel olvasható. A forrás megközelíthető a zöld sáv jelzésű gyalogtúra útvonalról kiágazó zöld kör jelzésen. A munkálatokat Biki Endre Gábor, Cseke István, Éber István, Hajdu Szabolcs és Muzslay Ferenc végezte.
  • Pihenőpad: a Nyugat-Mecsekben, a volt Magyarok kunyhójánál elhelyezett kopjafa mellett elhelyeztek egy tölgyfából készült pihenőpadot. Az erdészet adta hozzá az anyagot, és a szállítást is biztosította. A padot Baumann József készítette.
  • Szállásdíj kedvezmény természetbarátoknak: Liptódon - az új zöld túra útvonalán - a Bayer-vendégház igazolt természetjáróknak és turistakártyát felmutatóknak 12%-os kedvezményt biztosít a mindenkori szállásdíjból. Ezért ezt a szálláshelyet szövetségünk internetes honlapjára is feltettük a "kulcsosházak" menüpontba.
  • Esős hétvégék: szeptemberben kiadós esőkben volt részük a hétvégi természetjáró programok szervezőinek és résztvevőinek. A rengeteg eső valamennyiük számára egyaránt sok bosszúságot okozott, és "negatív létszámrekordokat" eredményezett több rendezvényen (komlói Bányász Emléktúra, Papi Pipa teljesítménytúra, elSant Őszi Kupa, Esti Mecsek és Mecsek Éjszakai teljesítménytúra).
  • Megjelent a Túravezetői Ismeretek c. kiadvány. A jövő túravezetői új tankönyvből sajátíthatják el a túravezetői ismereteket. A kiadvány a Magyar Természetbarát Szö­vet­ség budapesti központjában kapható, illetve megrendelhető. Ára: 1.900,-Ft/db, ked­vez­­ménye­sen: 1.500,- Ft/db. Azért, hogy a Baranya megyei túravezetők természet­já­rók egy­szerűbben hozzájuthassanak a kiadványhoz, szövetségünk összegyűjti az igény­lé­se­ket, és a könyveket egy csomagban megrendeli az MTSZ központtól. Kérjük tehát, hogy aki rendelni szeretne a könyvből, igényét az 1.500 Ft befizetésével együtt jelezze a szövetségben Lakatosné Novotny Sarolta titkárnál, legkésőbb október 12-ig.

Rendezvények

¨  október 7, csütörtök: Szendrő Szabolcs fotókiállítása. A kiállítás megnyitója Komlón a Színház- és Hangversenyteremben. Időpont: 17 óra. R.: Hétdomb TE, Színház- és Hangversenyterem.

¨  október 9, szombat: "Zselic csücskében" természetjáró akadályverseny. R.: Mindszent­go­disai Természetjáró ISK. Rajt: Bakóca, Faluház, 8.30-10.30. Cél ugyanott. Részvétel 2-4 fős csa­patokkal. Nevezési díj: 150 Ft/fő. Előzetes nevezés október 6-ig a következő címen: Schóber József, Mindszentgodisa, Kossuth L. u. 71., e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Információ: ( 72/478-093.

¨  október 16, szombat: "Mecseki Kikelet Maraton" teljesítménytúrák: Mecseki Dupla Ma­ra­ton (84 km), Mecseki Maraton (42 km), Mecseki Félmaraton (21 km), Mecseki Mini­ma­ra­ton (4 km), Misina 535 éjszakai (20 km). R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécs, Hotel Kikelet, 6.30-8.00, a Minimaraton távon 6.30-9.00, az éjszakai túrán 19.00-20.00. Cél ugyanott. Nevezési díjak: 1000 Ft/fő (Dupla Maraton, nevezés csak előzetesen október 10-ig), 600 Ft/fő (Maraton), 500 Ft/fő (Félmaraton, Misina 535), 400 Ft/fő (Minimaraton). Infor­máció: Bota János (( 30/993-8595).

¨  október 17, vasárnap: a Baranyai Zöldtúra avatása. Indulás 8.15-kor Erdősmecskéről. In­formáció: Biki Endre Gábor (( 30/452-4579). Lásd még a külön meghívót!

¨  október 21, csütörtök: "Örökségünk" - délutáni diskurzus a komlói múzeumban. Időpont: 17 óra. Gruber László: A szép csendje.

¨  október 23, szombat: "Éger-völgy 40, 20, 10" teljesítménytúrák. R.: Magyar Vándorok Tel­je­sít­ménytúrázó Egyesülete. Rajt: Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglője, 6.00–8.00 (40 km), 8.00-10.00 (20 km), 8.00-12.00 (10 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 1200 Ft/fő (40 km), 1000 Ft/fő (20, 10 km). Információ: Jávor Zoltán (( 30/241-8522).

¨  október 23-24, szombat-vasárnap: "Mecseki Láthatatlanok nyomában" teljesítménytúrák. R.: Vargánya Tanya, Hétdomb TE. Távok: 2x50 km, 56 km, 28 km, 14 km. Rajt: Komló-Zobákpuszta, Vargánya Tanya, 23-án: 10.00-11.00 (2x50 km, első nap); 24-én: 4.00-4.30 (2x50 km, második nap), 5.00-7.00 (56 km), 7.00–8.30 (28 km), 8.00-10.00 (14 km). Nevezési díjak: a 2x50 távra csak előzetes nevezéssel október 15-ig 2000 Ft/fő, 900 Ft/fő (56 km), 800 Ft/fő (28 km), 700 Ft/fő (14 km). MTSZ, MSTSZ, TTT tagsággal, Magyar Turista Kártyával, ill. okt. 15-ig előzetes nevezéssel 100 Ft/fő kedvezmény, diák, nyugdíjas, ill. csapat nevezés esetén 200 Ft/fő. Információ: Varga Jenő ((30/475-5862).

¨  október 30:Túravezetők Klubja. Túra a Kelet-Mecsekben. Információ: Scheitler Adrienn (( 20/340-4181). Lásd még a külön kiírást!

¨  november 6, szombat: 'Mecsek 1000, 400" teljesítménytúrák. R.: Teljesítmény­tú­rá­zók Társasága. Rajt: Hosszúhetény, Taverna Söröző, 7.00-8.30. Cél ugyanott. Ne­ve­zési díjak: 600, ill. 400 Ft/fő (TTT tagoknak 200, ill. 100 Ft kedvezmény). Információ: Matécz Péter (( 20/553-4571).

NYÍLT TÚRÁK

  október 10, vasárnap: Kémes - Drávapiski - Kórós - Hegyszentmárton, szőlőhegy - Diósviszló (18 km). Találkozás a harkányi autóbusz pályaudvaron 8.15-kor (Pécsről az autóbusz 7.30-kor indul a 15-ös kocsiállásról). Túravezető: Jancsi Attila (( 20/680-6078).

  október 16, szombat: "Túra az Észak-Zselicben". Útvonal: Kadarkút - Vótapuszta - Bánya - Liptótfa (11km). Találkozás Kadarkúton 8.00-kor (Pécsről az autóbusz 6.30-kor indul a 2-es kocsiállásról). Túravezető: Szűcs Tamás ((30/429-9119).

  október 23, szombat: "Takács Gyula emléktúra" (a "KULTURISTA PÉCS 2010" túramozgalom túrája is).Útvonal: Hősök tere - Tripammer-fa - Rábay-fa - Lapis - Remete-rét - Éger-völgy (17 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 31/A autóbusz megállójában 8.00-kor. Túravezető: Becze László (( 72/259-940).

  november 6, szombat: "Szent Márton túra". Útvonal: Patacs - Bika-domb - Jakab-hegy - Éger-völgy (12 km). Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz pályaudvaron a 25-ös megállójában 9.00-kor. Túravezető: Szabó-Dalecker Ibolya ((30/846-0285).

 

 

A Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái,

komlói kiindulással

 

  október 9, szombat: "Eperjesi Ernő emléktúra". Útvonal: Szászvár - Vörösfenyő kulcsosház - Dobogó - Cigány-hegy - Kisújbánya - Réka-kunyhó - Püspökszentlászló - Zobákpuszta (20 km). Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túravezető: Németh Katalin (( 20/507-0776). Rövid táv: Szászvár - Vörösfenyő kulcsosház - Babina - Magyaregregy (12 km). Túravezető: Őri Zsuzsanna (( 20/376-6437)

  október 10, vasárnap: Régi turisták találkozója Mecsekjánosiban. Indulás a 9 órai mecsekjánosi buszjárattal.

 

 

DDNPI rendezvények

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendez­vé­nyei­ről infor­máció kérhető, és a prog­ra­­mok­­ra előzetes jelent­kezés a 72/518-221, 72/518-222, 30/377-3388, 30/326-9459 tele­fon­­­­szá­­mokon, illetve a kö­vetkező e-mail címeken: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

To­vábbi információk a www.ddnp.hu hon­lapon talál­hatók.

 

  október 12, kedd: Természettudományi előadás a Dráva mentéről. Helyszín: Dráva Kapu Bemutatóközpont, Barcs. Időpont: 14.30. A program ingyenes.

  október 16, szombat: Négy évszak a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben - természetfotós gya­korlat. Helyszín: Éger-tető. Maximális csoportlétszám 20 fő, előzetes jelentkezés szük­­ges. A helyszínről és az időpontról a túra előtt néhány nappal kapnak értesítést a jelentkezők. Rész­vételi díj: 2000 Ft/fő.

  október 19, kedd: A Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola programja. Helyszín: Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang. Részvételi díj: a barlangi belépő ára.

  október 26, kedd: Az Ében Fafúvós Egyesület koncertje a Tettyei Mésztufa-barlangban. Helyszín: Pécs, Tettyei Mésztufa-barlang. Részvételi díj: a barlangi belépő ára.

  október 30, szombat: Ahol a Mura és a Dráva találkozik - jelvénygyűjtő túra. Helyszín: Őrtilos–Szentmihályhegy, Három Sárkány Fogadó. Időpont: 10 óra. A túra hossza 6 km, idő­tar­tama 3 óra. Részvételi díj: 400 Ft/fő.

  november 2, kedd: A Magyar Tudomány Ünnepe. Szendi József: Állattartás Nagydorogon - diavetítéses előadás. Helyszín: Pécs, Tettye Oktatási Központ. Időpont: 15 óra. A program in­gyenes.

  november 2, kedd:DDNP Klub. Kulcsár Péter: Korzika, kelet Nyugat-Európában - dia­vetítéses előadás. Helyszín: DDNPI Tettye Oktatási Központ, időpont: 17 óra. A program ingyenes.

Időjárásjelző kő

ido001

Az alábbi, 21. századi találmányt ajánljuk turista társainknak. Olcsó, bárhol felállítható (kertben, erdőszélen, kulcsosház udvarán) és jól használható a természetjáró programok szervezésekor.

 

(Beküldte: Fehérné Kardos Ágnes, Hétdomb TE, Komló)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                iido002

 

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség in­formációs kiad­ványa. Szer­keszti: Strasser Péter. Megjelenik minden hónap első keddjén (július és augusztus kivételével). A közlésre szánt anya­gokat minden hónap 20-áig kérjük a szö­vetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). (72/525-376 (napközben); 72/525–377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525-377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.            
Internet: www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.