facebook_page_plugin

A túramozgalmakról

 

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ A TÚRAMOZGALMAKRÓL

A több évtizedes múltra visszatekintő jelvényszerző túramozgalmak változatos lehetőséget kínálnak a természetjárásban az országos, vagy helyi értékek, természeti szépségek megismerésére.

A túramozgalmak lehetnek hosszabb vándorlással teljesíthető országos, több megyén, vagy hegységen áthaladó mozgalmak. Lehetnek un. „érintőpontos” mozgalmak, amelyek teljesítése során egy   adott megye vagy tájegység nevezetességeinek, természeti értékeinek, műemlékeinek, (pl várak, templomok, kolostorok, kilátók, kulcsos házak ) felkeresése a cél.

Az adott túramozgalomra vonatkozó kiírást és a részletes információkat az igazoló füzet tartalmazza. Ugyanez a füzet szolgált a teljesítések igazolására.

Vannak olyan mozgalmak, amelyeknek kialakított bélyegzőhelyei vannak (doboz, tábla), az ott elhelyezett bélyegzőt kell a füzet megfelelő helyére beütni, vagy annak lenyomatát beragasztani. belyegzo1

 

A mozgalmak többségének nincsenek ilyen helyei, ez esetben a felkeresendő hely bármilyen módon igazolható, amely arra a helyre jellemző. Ez lehet múzeum, egyéb intézmény, vendéglátóhely, vasútállomás bélyegzője, de a helyszínek készített fénykép, a túravezető aláírása vagy túrajelentés másolata is elfogadott.

A mozgalmak egy része időkorlátozás nélkül, teljesíthetők, vannak amelyeket meghatározott időn belül kell teljesíteni. Előfordulhatnak egyszeri alkalomra meghirdetett túramozgalmak is. Ezek az információk a füzetekben megtalálhatók.

Az igazoló füzetek a mozgalmat meghirdető szervezetektől (országos, és megyei természetjáró szövetségek /bizottságok/, vagy ezen szövetségekhez tartozó egyesületeknél) szerezhetők be, és a teljesítést követően oda kell eljuttatni, akik ellenőrzés után kiadják a mozgalom jelvényét, vagy kitűzőjét.

 

Az igazoló füzetek, jelvények / kitűzők térítéskötelesek, azok szervezetenként eltérőek.

 

kek tura jelvenyszerzo

 

 

 

RÉSZLETES INFORMÁCIÓ A TÚRAMOZGALMAKRÓL A KÖVETKEZŐ OLDALON!