facebook_page_plugin

Mecseki Zöldtúra – kicsit „modernebben”

Figyelem, frissítve!

zoldt

A Mecseken keresztülmenő országos és regionális túramozgalmak (Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Dél-dunántúli Pirostúra) harmadik, „helyi tagja” a Mecseki Zöldtúra. Az út a maga 100 km-es hosszával a Mecsek leghosszabb túramozgalma.

A túramozgalom teljesítésének az igazolása jelenleg az igazoló füzetbe történő bélyegzésekkel (pl. bolt, vendéglő stb.), vagy a kihelyezett bélyegzőlenyomatokkal („nyalókákkal"), illetve a helyszínen készített fényképekkel történhet. A bélyegzőlenyomatok pótlása évek óta nehezen megoldható: vannak olyan helyek, ahol hatalmas mennyiség is pillanatok alatt elfogy.


Az országban már egyre több helyen találkozhatunk a helyszíni bélyegzésénél korszerűbb igazolási módszerekkel. Egyre többen használnak túrázás közben mobiltelefont, részben tájékozódásra, részben a túramozgalmak ellenőrzésére.


Ehhez a megoldáshoz csatalakozva elindítjuk a Mecseki Zöldtúra QR kódos igazolását. Az elmúlt héten kitettük a megfelelő helyekre (Pécs-Vasas, Koszonya-tető, Kőlyuk, Éger-völgy, Orfű - Mecsek Háza, Lóri, Sikonda, Kisvaszar, Pusztabánya, Mecseknádasd) a QR kódok kis tábláit. Így hamarosan mindenki használhatja a GeoGo rendszerén keresztül az útvonal teljesítésének igazolását (még technikai finomítások vannak vissza). A pontos részletekről, és az indítás dátumáról a szövetség honlapján adunk tájékoztatást.

A GeoGo túrázásról többet a https://geogo.hu/ oldalon lehet megtudni.


Ahhoz, hogy ezt az igazolási formát minél többen megismerhessük egy programsorozatot indítunk!


A két túrán ( és a túrát megelőző felkészítésen) a túravezető segítséget nyújt az okos telefonos igazolás módjának bemutatására. Az igazolás módja,regisztráció, adatok letöltése.

 

A túra elötti tájékoztatás (igény szerint):

Időpont: július 7 (kedd) 17:00

Helye: BMTSZ Pécs Timár utca 21.

Az előzetes tájékoztatón bemutatjuk az okos telefonnal történő igazolás módját és az ehhez szükséges regisztrációt , adatok letöltését megcsináljuk.

 

1. túra

Időpont: július 11. (szombat)

A túra útvonala: Pécs-Vasas - Vasasi árok - Hársas-forrás - Koszonya tető - Súgói rét - Rigó kút - Hősök tere

Táv: 15,5 km szint: 425 m

 

Találkozó: Vashíd megálló 08:30.  A találkozóhelyre  a 14-es busz menetrendje!

 

A túra közepes nehézségű.

Túravezető: Nagy Balázs ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ill +36209765582 telefonon)

 

2. túra

Időpont: július 18. (szombat)

A túra útvonala: Hösöktere - Tripamer fa - Kőlyuk - Zsidó völgy - Lapis - Istenkút


Táv: 14,4 km szint: 410 m

 

Találkozó: Hősök tere  07:45    A találkozóhelyre a  4-es  busz menetrendje!

 

A túra közepes nehézségű

Túravezető: Schóber József (tel: +36204378314)

 

Mindkét túrára a szükséges felszerelés: túrabakancs (a sportcipő átázik, nem tartja a bokát, nem védi alulról a talpat a kövektől, csúszik), és kamásli, réteges öltözködés, esetleg túrabot (kíméli a lábat, és több izmot mozgat meg, mint a bot nélküli túrázás), valamint hátizsák, az egész napos víz és élelmiszer mennyiség hordozására.

 

  • A túrára (akinek van) hozza magával az okos telefonját!
  • A túrák tömegközlekedéssel elérhetők!
  • A túrák találkozási helyeinek és pontos indulásának idejét a baranyatermeszetbarat.hu honlapon közzétesszük!
  • A túrán nem feltétel az okos telefon megléte.

Bővebb információ a Túravezetőtől!

Nagy Balázs