facebook_page_plugin

Hegyek Napja

hegyek napja

2002 a „Hegyek Nemzetközi Éve” volt. Ezt követően 2003-tól az ENSZ december 11-ét a Hegyek Nemzetközi Napjának nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívja tagországainak figyelmét a hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, és hangsúlyozza a megkerülhetetlenségét annak a feladatnak, hogy felmérjük országainkban a hegyvidékek adta lehetőségeket és korlátokat, és hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.


A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2016-ban csatlakozott Hegyek Napja programhoz, azóta minden évben december 11-én (vagy ha ez a nap mukanapra esik, akkor az ahhoz legközelebb eső hétvégén) a Jakab-hegyen emlékezünk meg e jeles napról. Sajnos tavaly a járványügyi korlátozások miatt elmaradt a rendezvény, de idén bízunk benne, hogy nem lesz akadálya a megrendezésének. Mivel december 11-e, szombat ez évben munkanap, így december 12-én, vasárnap várjuk a természetjárókat 10 és 12 óra között a Jakab-hegyen, az esőháznál, ahol egy, a magyarországi hegyekkel kapcsolatos kérdéssort is meg lehet válaszolni. A legjobb megoldókat szövetségünk februári küldöttgyűlésen jutalmazzuk. Valamennyi túrázó, aki a Hegyek Napja alkalmából felkeresi a Jakab-hegyet, egy – erre az alkalomra készítetett – kitűzőt kap ajándékba. Akinek pedig egy kis szalonnasütésre támadna kedve: az érkezőket „friss parázs” fogja várni!


Ez évi mottónk: „Ha ma nem volt rá lehetőséged, holnap menj hegyek közé, kirándulj egyet, közben gondolj arra, mennyire szerencsés vagy amiatt, hogy lehetőséged van megtenni ezt. Örülj a hegynek!”

 

Szeretettel várunk minden természetjárót és érdeklődőt a Jakab-hegyen december 12-én!


Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége