facebook_page_plugin

Baranya vármegye turistaútjai

 Adatok lezárva: 2023. január 31.

 

Megyénkben 1470,71 km jelzett turistaút van, melyek között található országos (Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra) és regionális (Dél-dunántúli Pirostúra) túraútvonal is.

A Mecsekben az első turistautakat még a 19. század végén alakította ki és látta el jelzésekkel a Mecsek Egyesület, a mecseki úthálózat azóta fokozatosan bővült, és nyerte el mai formáját. Később a Mecseken kívül is folyamatosan kezdtek turistautak létesülni, így a Dél-Zselic területén és a Villányi-hegységben. A Villányi-hegység jelenlegi turista útjelzései 1997-98-ban, az Ormánság turistaútjai 2000-től, a Baranyai-dombság és a Geresdi-dombság turistaútjai pedig 2010-2011-től kerültek kialakításra.
Az útjelzések karbantartását, felújítását a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség jelzésfestői végzik, melyhez az MTSZ is támogatást nyújt. A turistautak jegyzékében a szabvány jelzéssel ellátott utak mellett helyet kaptak olyan egyéb, egyedi jelzéssel ellátott ún. tematikus utak is, melyek kialakításában szövetségünk is részt vett.


Az alábbiakban tájegységenkénti bontásban közöljük a vármegye területén futó turistautakat, jelezve azt is, hogy mely utak folytatódnak tovább Somogy, ill. Tolna vármegye irányában.