facebook_page_plugin

Változások a Vízfő-forrás barlangjában

vizfo

 

Az elmúlt években többször jártam a barlang környékén a források vízhozamát, hőmérsékletét mérni. Akkor hallottam az épen túrára készülődő barlangászoktól, hogy egy pályázat lehetővé teszi, hogy a Mecsek több barlangjában visszaállítják az eredeti állapotokat. Két jelentősebb barlangot a környéken a Vízfő-barlangot és a Kőlyuki-barlangot megszabadítják a vascsövektől, beton gátaktól, elektromos szerelvényektől, melyek évtizedekig az ivóvíz ellátást biztosították. A Vízfő-barlang már évek óta nincs bekötve az ivóvíz hálózatba, ezért itt a teljes vízműves szerelvények, kiszerelés megtörténhetett. .

 

 

Az elmúlt évben elkezdődött a barlangok megtisztítása, és év végére minden fölösleges anyag kikerült az évmilliók alatt erózióval kialakult üregrendszerből.

Négyen csizmaszárig érő vízben állunk, amíg Havasi Ildikó a DDNPI munkatársa kinyitja a szép saválló rácsos bejárati ajtót. Nagy Balázs és Jónás István is segít ebben a nem egyszerű munkában.

Lépteinket a víz által kihordott selymes iszapréteg teszi bizonytalanná, majd néhány méter megtétele után látásunkat, az egyre nagyobb sötétség teszi próbára. Bekapcsoljuk lámpáinkat és a kiépített beton járdán és acél hidakon haladunk. Fél csizmaszárig ér a víz, fejünk felett hatalmas kövek ékelődtek a szűk járatba.

Benézünk a bal oldali ágba, ahol a volt szivattyú házba lehetne bemenni egy vasajtón. Oldalt néhány lépésre egy tágas járatba megyünk be néhány fotót készíteni. A lámpák fényénél nézegetjük a víz, koptatta dolomit sziklákat és a messzeségbe vezető szűk sziklajáratokat. Visszatérve beljebb haladunk és elérjük a volt betongátat, ami mögött nagy vízmennyiséget tudtak összegyűjteni, ezt a vízmennyiséget egy elektromos vízszintérzékelő jelezte és indította a nagyteljesítményű szivattyúkat, melyek a hegy tetejére nyomták a tiszta forrásvizet. Innen egy töbörbe jutott ahonnan barlangrendszeren keresztül a Kőlyuki-barlang kiépített tározójába.

A Kőlyuki-barlangban is kiszerelték a feleslegessé vált csöveket és egyéb beépített eszközöket, új rácsos kaput szereltek a barlang bejárata. Itt a vízmű napjainkban is hasznosítja a patakos barlang vizét, valamint a Nagy –Mély-völgy és a Petnyák-völgyben összegyűlt források vizeit. Modern műszerekkel mérik a víz tisztaságát, és távirányítással be tudnak avatkozni a víz minőségének javítása érdekében.

A Vízfő-barlangban a gátnak, csöveknek, tolózáraknak, kábeleknek már nyomát sem látni. Csend van, csak lépteink nyomán csobban a víz a megfeketedett cseppkövek alatt. Denevér cikázik el fejünk felett, biztosan megzavartuk pihenését. Egy magasba törő létra alatt állunk meg, majd óvatosan araszolunk fel rajta a számunkra szűk járatban. Felérve egy hosszabb barlangrész ásít felénk fekete torkával. Tovább már nem megyünk, mert kellő felszerelés hiányában nem lenne biztonságos. Talán egy másik alkalommal, kellő felszereléssel bejárhatjuk mindkét feltárt ágat a tavakig, vízesésig és a rejtélyes mélységű, III. szifonig.

Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy betekinthettünk egy patakos barlang titkaiba!

 

 

Szöveg: Baumann József forrásépítő, képek: Nagy Balázs