facebook_page_plugin

Okostelefonnal a zöldön

A Magyar Természetjáró Szövetség először 2019-ben írt ki „Rendezvénytámogatás” címmel pályázatot, amely a tagszervezetek rendezvényeinek szervezési költségeit hivatott csökkenteni. Az MTSZ idén is meghirdette a pályázatot, amelyre megyei szövetségünk két programsorozatot tervezett. Az egyik a Mecseki Zöldtúrát teljesítőket érinti. Az útvonal ellenőrző pontjain QR kódokat helyeztünk el, s a jelenlétet ennek leolvasása és rögzítése igazolja.A módszer ismertetését, terepen való bemutatását vállaltuk e pályázatban.


A Mecseki Zöldtúra az egyik legnépszerűbb túramozgalma a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnek, sokan járják messzi vidékekről érkezve is. A módosítás ötletgazdája Nagy Balázs, a QR kódokat ő és Strasser Péter helyezte ki előzetesen az ellenőrző pontokon fákra, oszlopokra stb. A rögzítés az okostelefonokra telepített program segítségével a GeoGo „Túrázás szabadon” című felületen válik lehetővé.

zoldon qr


2020. július 7-én, szövetségünk székhelyén, a Tímár utca 21-ben előzetes tájékoztatót és ismertetőt tartottunk a mobiltelefonok segítségével igazolható pontérintések témájában. Bemutattuk az okostelefonnal történő igazolás módját, és az ehhez szükséges regisztrációt (GeoGo), a szükséges adatok letöltését megoldottuk.

 

 

Július 11-én, szombaton Vasas, Vashíd nevű buszmegállójában izgatottan nyomkodtuk okos- telefonjainkat, hogy az első ellenőrző ponthoz érve sikeresen rögzíthessük a villanyoszlopra elhelyezett QR-kódot, igazolva hogy ott jártunk, és jelen voltunk a Mecseki Zöldtúra induló pontján.


Ezután a békés hangulatot árasztó,kertes házak között gyalogolva kezdtük meg túránkat, amely a Vasasi-árok vadregényes útján vezetett bennünket a „szebb napokat látott” Hársas-forrás területére, az egykori Hársas-kulcsosház helyszínére. Innét Koszonya-tetőre vezetett utunk. Az egykori kulcsosház bozótokkal benőtt kerítése, az elhanyagolt környezet láttán felidéztük a „boldog békeidőket”, amikor Kiss Lajos bácsi volt a gondok e helyen, s váltották egymást a turistacsoportok, kulcsosházi vendégek. A Rákos-völgyben folytattuk utunkat, majd a Sugói réten tartottunk pihenőt, ebédünket is elfogyasztva. Később a Nagy forrás-völgy szépségében gyönyörködtünk. Utunk következő szakasza nem okozott nagy örömet. Betonon gyalogoltunk, a forróság a talajról és fentről is áradt felénk. A józsefházi elágazás után még néhány száz métert baktattunk az aszfalton, majd a 66-os úton való átkelést követően kis pihenőt tartottunk a Rigó-kútnál. A forrásvíztől felfrissülve indultunk a Hősök tere felé, ahol pár percet vártunk a buszra.

Képek a túráról!


Szót ejtettünk a folytatásról is. Szombaton, július 18-án a Mecseki Zöldtúra következő szakaszára vezetjük az érdeklődőket. A Hősök-tere-Tripammer-fa-Kőlyuk-Zsidó-völgy –Lapis –Istenkút útvonalat (táv: 14,4 km -szint: 410 m) Schóber József túravezetőnkkel járhatjuk be. Itt is gyakorolhatjuk a QR-kódos igazolást az ellenőrzőpontokon. Ez a módszer a túramozgalmak teljesítésének egyik legbiztonságosabb igazolási módja lesz a jövőben. . Bíztatunk mindenkit e lehetőségek kihasználására!


A július 18-i túrára indulók a Hősök terén találkoznak ¾ 8-kor. (A 4-es busz Uránvárosból 7.07-kor indul, az Árkádnál 7.22-kor, a Mohácsi útnál 7.30-kor lehet felszállni rá)


A július 11-i túra az egyik legszebb szakasza a Mecseki Zöldtúra közel 100 kilométerének. Három csodálatos, árnyas, patakos völgyben barangoltunk, de olykor nyílt terepen is vezetett utunk, s elég komoly szintet is teljesítettünk. Ez a 18-i túra útvonalára is igaz.

Mindenkit szeretettel várunk!


Tóth Klára