facebook_page_plugin

Dunaszekcsői körtúra

Dunaszekcsői körtúránkra, napsütéses tavasz időben, 54 fővel indultunk el. Indulási pontunk a település fő tere volt. A két világháború áldozatainak emlékműve és a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templom érintésével a révhez indultunk. Jelenleg kishajó biztosítja az összeköttetést az 1956-an Dunaszekcsőtől elszakadt Dunafalvával.

Első emelkedőnk a Vár-hegyre vezetett. Nevét a római korban emelt erődítményről kapta, illetve a középkorban is vár állott ezen a helyen. Jelenleg ez a hely nem látogatható, a löszfal leszakadása miatt életveszélyessé van nyilvánítva.


A Vár-hegytől mesterségesen épített árokkal elválasztott Püspök-hegyen, egy 40 méteres szakadék mellől csodálhattuk meg a ˝ Duna-kanyarra˝ nyíló festői panorámát. A löszfensíkről leereszkedve a Jankovics- kápolnában kaptunk tájékoztatást az emlékhely történetéről. Ebéd szünetet a Telelő-holtág és Duna közötti földnyelven tartottunk. A holtág a nevét az egykor itt telelő hajókról és hajómalmokról kapta. A védett terület fő természeti értéke a hód és a fekete galagonya. Utunk a faluba vezetett vissza egy lösz mélyúton keresztül.Túránk a település nyugati határában folytatódott, a Baranyai-dombságra jellemző tájon.


A határban emelt Szent Vendel szobor az állat tartás egykori fontos szerepére utal. A belső-réti patakot elérve, kis történelmi tájékoztató után a vízfolyás mentén folytattuk utunkat. A Cse-hát (148 m) lábánál kis pihenő után a régi eperfás úton ismét a lakott terület felé indultunk. Útközben két alkalommal is lehetőség volt rövidíteni a távot, több túratársunk élt is a lehetőséggel. Dunaszekcsőre visszaérve a helyi vendéglátó ipart támogatva, lehetőségünk volt egy kis felfrissülésre is a busz érkezéséig.


Markesz István túravezető

 

Relive 'Dunaszekcső körtúra.'