facebook_page_plugin

Túra a havi-hegyi mandulafához

Még nem mondhatjuk, hogy „virágzik a télben”, de így is eláll a szava az embernek, ahogy megpillantja a templom előtt, a fehér sziklákon álló, csavarodott törzsű, az évtizedek során a szélviharok által alakított lombkoronájú mandulafát. Megbizonyosodhatunk róla, hogy méltán lett 2018-ban Magyarországon az Év fája. Miután ezt a fát nevezték a 2019-es  Európai év fája versenyre, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (a Janus Pannonius Múzeummal közösen) nyílt túra keretében szeretné bemutatni az érdeklődőknek, ezzel is segítve azt, hogy a február 1-28-ig tartó szavazásra még jobban ráirányítsuk a figyelmet. 
havi hhegyi mandula
Hogy ne legyen olyan egyszerű, a mandulafát kerülő úton, a Remete-rétről indulva, s a Tubes északi oldalán, a Misinát is megkerülve közelítjük meg.  A templom előtt (kb. 14.00 órakor) rövid ismertetőt kapunk a Janus Pannonius Múzeum munkatársaitól, akikben a versenyre való nevezés gondolata megszületett, s akik a szavazás részleteiről is beszélnek.
Az erdő is a megújulás előtti pillanatait éli.  Bújik már a hóvirág, a hunyor, a májvirág levelei is megfrissültek, s a madarak is egyre bátrabban hallatják hangjukat. De még átlátunk az erdőn, s a téli fagy után felengedő talaj is marasztalja a cipőnket. Készüljön erre, aki szombaton szívesen velünk tart. Jó lesz még a csizma, vagy a bakancs sárvédővel! (A Dömörkapunál meg is tisztogathatjuk lábbelinket, mielőtt leindulunk a városba. )
 
Útvonalunk: Remete-rét – Lapis – Stiglic-fogdosó ––Tölgyes-út – Rábay-fa - Dömörkapu – Havi-hegy
Táv: 12km – Szintemelkedés: 140m
Találkozás a távolsági autóbusz-pályaudvaron 9.15-kor az Abaligetre induló busznál.
 
 
Mindenkit szeretettel várunk!                                                                                                                                             Tóth Klára
                                                                                                                                                                                            túravezető