facebook_page_plugin

Jó meleg volt!

Hatodik alkalommal rendezte meg a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a Vándortáborozók nyomában a Mecseken című teljesítménytúrát július utolsó szombatján. E távlat megenged egy kis visszatekintést.
Történetünk kalandosan indult, mert az első tervezett időpont az a 2013.március 16-a volt, amikor az országban mozdulni sem lehetett szinte a váratlanul lezúdult hatalmas hó mennyiségétől. Így a túrára csak néhány elszánt „drávás” sporttárs érkezett helyből, senki más. Amúgy a délelőttöt Teca mamával jó beszélgetésben töltöttük, bentről csodálva a telet a tavaszban. Természetes volt, hogy nem adjuk fel. Abban az évben augusztusra tettük, majd a rákövetkező években mindig július utolsó szombatjára. Teljesítménytúránkkal annak idején a vándortáborozás hiányára, fontosságára akartuk felhívni a figyelmet, s hogy egyáltalán a kifejezés legalább fenn maradjon. Igaz, a túra címét és a végső motivációt kedves turistatársunk, Futó Józsi bácsi hagyatékából előkerült nyugat-mecseki vándortáboros kitűzők adták.

vandortaborozok 2018

 


Azóta újra indultak a vándortáborok az országban. Az idei évben már szép számmal gyalogoltak csoportok a kijelölt, szálláshelyeket biztosító 5 csodálatos útvonalon (Bakony,Börzsöny,Mátra, Mecsek, Pilis).


Mi megőrizzük eseménynaptárunkban ezt a túrát, tisztelegve is mindazon pedagógusok és gyerekek, segítő felnőttek és fiatalok előtt, akik a nyári rekkenő hőségben is járják az erdőt, keresik a szépet, felfedezik hazánk természeti értékeit, begyűjtve ezzel élményeket, emlékeket, amelyek hosszú időre gazdagítják a résztvevőket.


Teljesítménytúránk idén a Kardos úti kulcsos háztól indult. Már a meghirdetett nevezési idők előtt is szép számmal érkeztek túrázók, akik mielőbb el akartak indulni.

A 30 km-es táv (valójában 29,7 km, de 896m szinttel) a Remete-rét – Büdöskút – Orfű – Vágotpuszta – Kőlyuk – Petnyák-völgy - Tripammer-fa – Fehérkút – Kardos úti kulcsosház útvonalon haladt.


A 15 km-es táv (valójában16,5 km, 490m-es szintemelkedéssel) résztvevői a Remete-rét - Büdös-kút – Fehér-kút – Rábay-fa – Dömörkapu – Kardos úti kulcsosház pontokat érintették.


A résztvevők szép számban érkeztek távoli településekről(Budapest,Eger, Szár, Semjénháza,Várpalota, Paks, Magyarsarlós, Nagyatád, Bátaszék, Pécs, Bóly, Agárd, Kecskemét, Kiskőrös, Tiszakécske, Ferencszállás, Nagybaracska, Pogány, Szekszárd, Kozármisleny, Romonya, Kalocsa,Letenye, Siklós, Pellérd, Komló, Sásd, Baja, Balatonszárszó, Szeged ), bizonyítva ezzel azt is, hogy jó célpont a Mecsek, ha van jó program, szívesen jönnek túrázni az emberek ide messziről is. A résztvevők korosztálya is gazdag képet mutatott.

A legfiatalabb résztvevő egy 7 hetes kisfiú volt (igaz, nem a saját lábán, hanem babahordozóban). Édesanyja visszatérő túrázónk, már kismamaként is teljesítette nem egyszer a távot. Volt egy 1 éves kisfiú is, ő az apukája hátáról szemlélte a világot. Fiatalok, még fiatalabbak, örökifjak is jöttek, a szépkorúak között a hamarosan 80 éves kedves túravezetőnk, turistatársunk is nevező volt. Jó néhány négylábú kedvenc is teljesített.
Az „ellátásban” igyekeztünk a nyár adta lehetőségeket kihasználni. A szokásos müzli szelet, csoki, nápolyi, cukorka mellett gyümölcsöt is kínáltuk. Finom érett szilvát, a célban pedig édes ormánsági dinnyét.

A rendezők a rajtban, célban és a pontokon lelkesen, egész napjukat a feladatra áldozva teljesítették szolgálatukat, köszönet illeti őket:

Bakos Edit,Brandt Marika,dr Lakatosné Novotny Sarolta,Futó László,Gyenis Ilona,Horváth Viktória,Kincses Márti és Timea, Kovács Ágnes,Kühár Zsuzsanna,Kürtösi Péter,Nagy Balázs,
Nyújtó Teréz,Strasser Éva,Strasser Péter,Szabó-Dalecker Ibolya,Szőke Lászlóné,Irén,Arató Tünde,Tóth Klára

Tudjuk, hogy a nyár sokfelé viszi az embereket. Vannak, akiket a meleg is riaszt. Lehettünk volna többen is, de így igazán családias hangulatban, egymásra figyelve telt a nap. Örültünk azoknak, akik eljöttek, s nem bánkódunk azok miatt, akik nem. Jövőre újra találkozhatunk! Rajtunk nem múlik!

Tóth Klára