facebook_page_plugin

„Mecsekszakálról haza”

A fenti címmel indult a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség nyílttúrája augusztus 15-n.

A túra kitalálója és vezetője Várnainé Meng Hajnalka, a Dráva TSE túravezetője volt. Az idei nyár forróságát ígérte ez a nap is, de Hajni a bejárás tapasztalatai alapján ígért egy két „kellemes” szakaszt is!

A távolsági autóbusz pályaudvaron gyülekeztek a túrára vágyók. A Mecsekszakáli megállónál 25-n szálltunk le a buszról, ahol a büfé és a bolt árukészletének felmérése után túravezetőnk elmondta az útvonalra vonatkozó tudnivalókat. Hajnit ismerve már nem volt meglepő, hogy lesz pár jelzetlen szakasz is! Egy túratársunk a meleg hatására már az első dombról visszafordult.



Bánosra érve a közkút és a szederbokrok jelentették a frissítést, de előkerültek a gyümölcsöket és magokat tartalmazó dobozok, zacskók is. A pihenő után Lóri felé vettük az irányt. A Lóri völgybe érve már sokkal kellemesebb lett idő. Az előző napi eső után viszont volt egy kis sár és párásabb lett a levegő, de a dombtető forrósága után felüdülést jelentettek az itteni kilométerek.

A Lóri háznál tartottuk hosszabb pihenőnket ahol már a szendvicsek és boros flakonok is előkerültek, de volt még jóízű keleti csemege és pezsgős dinnye is... A hosszabb pihenő után nehezen mozdultunk a szintek további begyűjtésére, de egy kis mókás játékkal túravezetőnk gondolatainkba vidámságot csempészett! Az erdei kereszt után a térkép hiba ellenére megtaláltuk a kék sáv leágazót (a jelzések jók), majd a völgybe érve újabb jelzetlen szakassz következett. Az egyre emelkedő utat töbrök szegélyezték, amíg elértük a zöld kereszt jelzést. Majd még egy rövid jelzetlen szakasz és már a sárga kör, majd sárga kereszt jelzésen haladva beszedtük utolsó szintemelkedéseinket.

A Dömörkapuhoz érve vége lett a túrának, azonban voltak, akik a buszra való várakozás helyett még lementek Tettyére. Bár meleg volt, de a kellemes szellő szinte végig kísért bennünket! A városba érve megtapasztalhattuk az „itthon maradottak” gyötrelmét, a nagy forróságot.


Hajninak itt is köszönöm a túrát és a jó útvonalválasztást!

Képek: Hajni és Imre szöveg atiKA