facebook_page_plugin

„Léptünk!”

Lezárult a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség „a delta a forrásra gondol" címmel írt és a Pécs M.J. Város Lépj! Légy Pécs jövője!c. pályázatán támogatást nyert program a mai, 3. forrásismertető sétával.


Az első séta (vezette Baumann József) a Dömörkaputól indult, s Gyükésen át a Balokány-ligetben ért véget. Itt a séta résztvevői a Víz Világnapja alkalmából szervezett programon is részt vettek, megismerve a Balokány-liget forrásait is.


A 2. sétán a Tettyéről jutottunk el a Székely Bertalan úton található Ignác( Petőfi)-forrásig.

 

Ma, a 3. sétán pedig a Szkókó, Bálics, Csoronika gyönyörű völgyeiben található forrásokat tekintettük meg.
E két alkalommal Baranyai Pál vezetett bennünket.


A sétákon összességében 100-120 fő vett részt, köztük rendszeres túrázók és olyanok is, akik most először vettek részt szövetségünk programján. A séták jó hangulatban, városunk szépségeinek, értékeinek bemutatásával zajlottak, kiemelve a forrásokat. Olyan utakon jártunk, amelyen a résztvevők közül eddig még igen kevesen. A sok szép mellett feltűnő volt egy-egy forrásépítmény elhanyagoltsága. Különösen azok szívfájdítók, amelyeken szobor is található. Ilyen a Szent János kút, a Flórián-forrás, a Szent Bertalan-forrás. Ezek szobrai nagyrészt homokkőből készültek, az időjárás komoly nyomot hagyott rajtuk. Érdeklődésünk, a figyelem ráirányítása talán előmozdítja a felújításokat. Öröm volt látni az olyan forrásokat, amelyeknek megbecsültségét láttuk. Különösen kiemelkedő e tekintetben a Szent – Anna forrás kis építménye, virágokkal betelepített környezete.

 

 

 

 

Programunk nagy ajándéka a Pécsi séták Pécsi források c. kiadvány, amelynek összeállítása komoly kutatómunkát, a fellelhető levéltári források alapos áttekintését igényelte, kivitelezése pedig komoly szerkesztői, nyomdai feladat volt. Ez utóbbiért Müller Nándornak mondunk köszönetet.


Ez a kis füzet még jó ideig rendelkezésre áll nálunk a szövetségben, kínálva azoknak is a bemutatott források megismerését, akik a megszervezett alkalmakon nem tudtak részt venni. A program gondozását a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség továbbra is feladatának tekinti. Tapasztalatainkat eljuttatjuk városunk felelős szakembereihez, a további szépülés, értékmegőrzés érdekében.

Programunkról hírt adott a Dunántúli Napló, az ÉLMÉNYMAGAZIN, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség honlapja (www.baranyatermeszetbarat.hu), a Mecsek Híradó (a BMTSZ havonta megjelenő újságja) és egyéb internetes felületek.

Az érdeklődő, kedves társaság a folytatásra biztatott bennünket. Figyeljük a pályázati lehetőségeket, s reméljük, folytathatjuk a pécsi sétákat!
A pályázat megvalósítása a támogatók és az érdeklődők segítségével sikeres volt, de a jó program legfőbb biztosítéka Baranyai Pál és Baumann József volt. Nagy felkészültséggel, a természet és városunk értékei iránti féltő, óvó elkötelezettségükkel vezettek minket a zeg-zugos sétányokon, utcákon, dűlőutakon, beszéltek rejtett, földalatti alagutakról, vezetékekről, várostörténetről, megmutatva, megosztva velünk mindazt, amit ők „kíváncsiságuk"következtében évtizedekig kutattak, feltártak, megtudtak. KÖSZÖNJÜK!

Tóth Klára
elnök