facebook_page_plugin

Kedves Múzeumi Túrázók!

muzeumi

 

2014. december 20-án újra felhúzzuk a túrabakancsunkat, és folytatjuk a megkezdett 1-es,

azaz a psav  jelzésű turista utat.


Útvonalunk a következő lesz: Komló - Jánosi-puszta - Vár-völgyi elágazás - Magyaregregy.


Távolság: 10,5 km

Találkozás: 7.45 -kor a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron a 7-es kocsiállásnál.

Az előző túránkat Jánosi-pusztán fejeztük be, most innen folytatjuk, de ide Komlóról a Szilvás városrészből, a Z+-en érkezünk meg. Komlóra a 8 órakor induló autóbusszal utazunk.
A Jánosi Engel Adolf család vadászkastélyától a P sávval jelzett úton haladunk a Vár-völgyig. A puszta házai elhagyva utunk változatos lesz, hol füves domboldalon, hol széles földúton, szép erdei környezetben gyalogolunk, majd az Egregyi- völgyben futó műúton érkezünk meg a Vár-völgyi elágazáshoz, ill. az egykori Krajcár (Kápolna)-malomhoz.
A következő alkalommal innen folytatjuk, most elhagyjuk a P sáv jelzést, és begyalogolunk Magyaregregyre, ahol megismerkedünk a falu történetével és nevezetességeivel.
Az Arnold-Házban várnak bennünket és megmutatják nekünk az egykor kocsma- és mészárszékként funkcionáló épületet, amely ma kultúrház, könyvtár és múzeum. Ezután a Szentkúthoz gyalogolunk és megismerkedünk a szembetegségből meggyógyuló kislány történetével és megtekintjük a kegytemplomot.
Visszasétálunk a falu központjába, ha marad időnk a Véd Diófa vendéglőben olthatjuk szomjunkat, és a 14.35-kor induló szekszárdi járattal hazautazunk.

Mindenkit szeretettel várunk:


Pásztor Andrea és Rónaky Gizella