facebook_page_plugin

A Sásvölgyben csavarogtunk

SÁS-VÖLGYI CSAVARGÁSOK –OKTÓBER 11., SZOMBAT

A Bor, Mámor, Provance film után szabadon akár a Gubacsok, Gyümölcslé, Jókedv és Sás-völgy nevet is adhatnánk a tegnapi túránknak. Az időjárás kegyessége miatt napsütéses, kellemes őszi napra ébredtünk szombaton, ami több túratársat is arra buzdított, hogy bakancsba bújjon, elemózsiát készítsen a hátizsákjába és útra keljen Sás-völgybe. Nagy örömömre 26-an kirándultunk egy jót a piros és kék körutakon élvezve az őszi napsütést, az erdő illatait és hangjait, valamint társaink kedves társaságát.
Az úton rengeteg gubacsot találtunk, melyekről kiderült, hogy kik lakják (gubacsdarazsak és lárváik), hogy némelyik lakója jó ízű és ehető (nagy magyar gubacs) és egy darázs „császáros" születésének is szemtanúi lehettünk. A Nyáras-völgyi pihenőnél nemcsak a szendvicsek kerültek elő a zsákokból, de a darázslárvák is a gubacsokból. Több bevállalós társunk kulináris kalandba is bocsátkozott, melyet nem bántak meg a végén sem. A kellő mennyiségű kalória elfogyasztása után gyönyörködtünk a Nyáras-völgy szurdokában, gímpáfrányaiban és lélegzet elállító látványában, majd a kék kör jelzésen felkapaszkodtunk a meredélyen, hogy felkeressük a következő forrást, a Szarvas-kutat. Közben többször megállítunk és egy kis erdőgazdálkodási kurzusnak is részeseivé váltak a túratársak. Úgy érzem ez a kellemes hangulatú beszélgetés betekintést nyújtott az erdészek munkájába és megnyugtatott mindenkit, hogy gondos és jó kezekben vannak erdeink.
A Szarvas-kúttól már Sás-völgy felé vettük utunkat és bár a megérkezés nem volt akadálymentes, mindenki eredményesen megküzdött a szederindákkal, tüskékkel és a nem foglalt, bár jelenlevő névtelen forrás vizével, mely kisebb mocsarat alakított ki, amin kellő gyorsasággal és ügyességgel tudtunk csak átkelni. A sár senkit sem kedvetlenítet el, így mosolygósan érkeztünk meg az Erdő Házához, ahol háztűznézés és a Mecsekerdő Zrt. jó voltából gyümölcslékóstolás várta a csapatot. Az ökoház kialakítása és berendezése mindenkinek nagyon tetszett és többeket elvarázsolt a fakönyvek és a falakon található preparátumok látványa. Aki nyitott szemmel járt a házban sok mindent kiolvashatott ezekből a könyvekből.
Az Erdő Házánál azonban nemcsak programok, de sok száz katicabogár is várt minket. Az őszi napsütésben úgy kavarogtak a levegőben, mit a téli hóesés hópelyhei. Látványuk szépsége azonban nem tudta feledtetni arrogáns támadásaikat. Sajnos ezek nem a mi 7 pettyes katicáink voltak, hanem harlekin katicák, akik nemcsak jelenlétükkel, de csípéseikkel is „megajándékoztak" Bennünket.

 

Képek: Sólyom Emma Elvira


A túra utolsó szakaszán az erdei tornapályán és tanösvényen keresztül jutottunk el a Cigány-forráshoz, ahol még megtölthettük üres kulacsainkat a hazafelé útra.
A vonaton, Bükkösdnél találkoztunk Kiss Olgi vezetésével az Ökoparkba kirándult természetjáró társainkkal is. A vonaton élménybeszámolók múlatták az időt Pécsig.
Legközelebb is – december 6-án, Mikulás napon - sok szeretettel várok minden kedves túratársat egy közös csavargásra, akkor nem Sás-völgybe, hanem Püspökszentlászlóra.

Scheitler Adrienn
túravezető