facebook_page_plugin

20. PAPI PIPA Teljesítménytúra

 

papi pipa

A Dél-Zselic Természetbarát Klub 2014. szeptember 20-án, szombaton 20. alkalommal rendezi meg a „Papi pipa" teljesítménytúrát. A jubileumi év alkalmából ezúttal 50 km-es táv is lesz (ez csak 10 évente kerül megrendezésre, ez tehát a második „Papi pipa 50"). Az 50 km-es túra teljesítői évszámmal ellátott kitűzőt kapnak, a 30-as és a 15-ös táv teljesítői pedig – hagyományosan – választhatnak a különböző „pipás" kitűzők közül. A túrákon résztvevők ingyenesen megnézhetik a híres ibafai pipamúzeum kiállítását.


Valamennyi túra útvonala áthalad Nagymátén, ahol a gyönyörű környezetben – a nagymátéi vadászház körül – kialakított, Fekete Istvánról elnevezett füvészkertet is bejárhatják a túrák résztvevői, a 30-as és az 50-es táv útvonala pedig egy szakaszon a Fekete István Emlékösvény útvonalán vezet. (Fekete István író, pályafutása elején okleveles gazdaként ezen a vidéken dolgozott és vadászott gróf Mailáth György hitbizományi uradalmában Bakócán, az 1926-1929 közötti években, mint segédtiszt. Ennek emlékére alakította ki az emlékösvényt a Mecsekerdő Zrt., és az író itt szerzett élményeit megjelenítve helyezték el az emlékösvény tábláit, amelyeken az író saját szavaival meséli el a történteket, vagy egy félévszázados szép vadászélet gazdag tapasztalatait adja át).
Az 50 km-es túra érinti még Sasrétet, a Dél-Zselic varázslatos központját, valamint Terecsenynél a 2009-ben kiépített Aligvár-forrást, amely mellett látható a Balogh István emlékkő (Balogh István, a Dél-Zselic Természetbarát Szövetség egykori elnöke alapította a „Papi pipa" teljesítménytúrát, kezdeményezte a terecsenyi Zrínyi kulcsosház „újjáélesztését", valamint a dél-zselici turistautak újbóli kijelölését). Az 50-es túra érinti még az Almamelléki Erdei Vasút végállomását, ahol a túrázók megtekinthetik a kisvasúti erdei múzeumot.

 

A teljesítménytúrák Ibafáról, a Pipamúzeumtól indulnak: 6.30-7.00 (50 km), 7.00-9.00 (30 km), 8.00-10.00 (15 km). A cél szintén itt van.

Szeretettel vár minden érdeklődő túrázót a Dél-Zselic Természetbarát Klub!

A túrák adatai:

 

 

„Papi pipa 50” (48 km/1035 m)

 

Ibafa – P sáv – Kisibafa – S■ – K – Gorica – Kán – HollófészekNagymáté – K – K sáv – K+ – Éger-kút – K+ – K sáv – Alsókövesd – Felsőkövesd – K sáv – Szabás – K sáv – Nagytótváros – K+ – K■ – Sasrét – P■ – Aligvár-forrásTerecseny – P sáv – AlmamellékIbafa

 

„Papi pipa 30” (31,5 km/760 m)

 

Ibafa – P sáv – Kisibafa – S■ – K – Gorica – Kán – Hollófészek – K sáv – Alsókövesd – Felsőkövesd – K٩ – Nagymáté – K■ – Postás-út – Ibafa

 

 

„Papi pipa 15” (14,5 km/305 m)

 

Ibafa – P sáv – Kisibafa – S■ – Postás út – K■ – Nagymáté – Postás út – Ibafa