facebook_page_plugin

Elkészült Véménden a Szent-kút

vemend szent kapolna

 

 

 

Véménden 1712-ben 30 szerb család élt. Radnai püspök üldözése miatt a szerbek más településre menekültek. Később ismét szerbek telepedtek le a faluban és 1844-ben templomot építettek. A falu határában, később 1851-1852-ben egy kis kápolnát emeltek a /vodica/ Szent-kút vagy Szerb-forrás fölé a „Preinjes Talér" alá. A Szent-kút vemend szent kutvizének gyógyító hatásában hittek.


A forrás vize a karbon korú gránit feletti pleisztocén korú murvás homok a víztartó réteg, amelyből a területen általános fedést alkotó lejtőlöszön keresztül történő átszivárgással képes kijönni a víz. Természetes utánpótlás csak csapadékból történik. A forrás vízhozama csapadéktól függően 2–8 liter percenként.
A forrás foglalása kútszerűen a (most helyreállított) kápolna alatt van. A forrás vizét innen vezettük el a közeli forrás falazatához. A terméskő falazat a közelben bányászott gránitból készült. A forrás névtáblája is gránit, de ezt nem itt bányászták. Ezen látható a forrás neve, egy szerb kereszt, valamint a forrás építésének dátuma.

A forrást a Mecsek Egyesület Munka Osztálya ( Baumann József forrásépítő) a Mecsekerdő Zrt. (Józsa Zoltán, Hauk Nándor) segítségével építette.