facebook_page_plugin

Bakancsos óvódások ..

...és szüleik tisztították a Sári-pihenőt

bakancsos ovodasok

 Egyik rövid túránk célja a Mecsek Egyesület által épített pihenők megismertetése volt. Legtöbb a Pécsi Parkerdő területén van, nem feltűnő, hogy belepi a gaz, hiszen szépen belesimul a természetbe.
A Sári-pihenő azonban a lakott-terület szélén található, mellette szálloda, előtte lakóház. Ezért volt olyan szembetűnő az elhanyagolt állapot. A gyönyörű három részből álló, 1928-ban épített pihenő gazos állapota nem méltó a nagy múltú építtetőhöz. A pécsiek által jól ismert Hamerli József vaskereskedő feleségének Sára asszonynak építtette örök emlékül.

 

 

Akkori kirándulásunkon többen megdöbbentünk a pihenő állapotán és elhatároztuk, hogy kitisztítjuk. Az időjárás eddig nem volt valami kegyes hozzánk, úgyhogy június közepére halasztottuk a munkát. Négy család jelentkezett a Bakancsos Óvodások tagjai közül. A lelkes gyerekek, anyukák, apukák kapákkal, söprűvel, lapáttal, metszőollóval és egyéb takarító eszközökkel érkezett a Sári-pihenőhöz, ahol röpke 2 és fél óra alatt kigazoltuk, mohától megtisztítottuk és kisöpörtük a műemléket. A gyerekek élvezték a munkát, cipelték a gazzal teli vödröket, vakarták a köveket, kapával egyengették a földet és söpörtek. Persze közben rovarokat és gilisztákat néztünk meg rovarmegfigyelő pohárral, kicsit benéztek az erdő sűrűjébe, felfedezték a közeli helyeket. A felnőttek ez alatt – félszemmel őket figyelve – lelkesen, fáradtságot nem kímélve dolgoztak. A végeredmény magáért beszél!
A felnőttekkel elhatároztuk, hogy évente kétszer eljövünk, és rendbe tesszük a Sári-pihenőt. A szülőknek jóleső érzés volt a civil tevékenység, a gyerekek pedig példát kaptak arról, hogy környezetünk rendben tartása rajtunk múlik! Bízom benne, hogy számukra az ilyen munka már természetes lesz!
Nagy-nagy köszönettel tartozom azoknak a szorgalmas családoknak, akik szabadidejüket arra szánták, hogy a megfáradt túrázók kirándulásaik során megpihenhessenek e gyönyörű építészeti alkotásnál.
Földesiné Kövi Ildikó