facebook_page_plugin

Viharkárok a Közép Mecseken

Az elmúlt hetek viharai nagy károkat okoztak a Mecseken a turista létesítményekben.

 

Barátság-forrás: Egy kidőlt száraz bükk rádőlt a forrásra és a felépítményét teljesen ledöntötte, tábláit szétrepesztette. Annyit tudtam megoldani, hogy a forrásból vizet lehessen inni. A forráshoz vezető úton a fahíd és a lépcsősor balesetveszélyes, vigyázzatok az átkelésnél

 

Melegmányi-forrás: A patak után több fa kidőlt, egy részük a turistaútra. A vízesés előtt egy korhadt tíz méter magas bükk életveszélyes, kivágása fontos lenne. A pihenőnél több fa kidőlt és egy az erdei bútorokat összetörte. Kellő óvatossággal át lehet jutni a területen.

 

Kőlyuk: A Cserkész-forrás melletti vízmosás tovább szélesedett, ami a forrás építményét veszélyezteti. A vízmosás elmosta a forráshoz a lejáratot. A forrás másik oldalán a forráshoz lehet jutni óvatosan lépkedve.

A patakokon megsemmisültek az elmúlt évek alatt az átjáró pallók, melyek pótlása fontos lenne a nagy turista forgalom végett. A sziklaoldalba épített fahídon ismét pótolni kellene néhány kis betétet, mert kikorhadtak és a figyelmetlen kirándulók balesetet szenvedhetnek.

 

Sziklás-forrás: Egy átjáró padló jó lenne a forrás megközelítésének érdekében, mert köveken lépkedve lehet a forráshoz jutni, ami veszélyes. A forrás fölött egy nagy bükk derékba tört, a forrás nem károsodott. Több fény jut a forrás fölötti területre.

 

Kánya-forrás: A szemetes edényt ne használják az „igazi turisták”, mert nehéz innen a szemetet elszállítani! A vadak, és a szél széthordja a területen.

A pihenőhelyekhez az erdőkben táblát kellene kihelyezni, melyben le kellene írni a szemét elszállításának problémáit. A környezettudatos nevelés része lehetne ez az információs tábla.

 

 

Szöveg, képek: Baumann József túravezető