facebook_page_plugin

Forrást karbantartottunk

Túratársaim közül már többen jelezték az elmúlt időszakban, hogy a Barlangkutató-forrás elhanyagolt állapotban van. A múlt héten a Vízfő barlang bejárása után átsétáltunk a forráshoz és egy állapotfelmérést készítettünk.

 

Az átlagosnál nagyobb vízhozam miatt a forrás mögött több helyen is feltört a víz és ez a forrás falazatán, mellette és mindenhol „utat tört magának”  A vízelvezető árok megtelt szeméttel, benőtt gyökerekkel, növényekkel, melyek a víz szabad áramlását gátolták.

Ott rögtön meg is beszéltük, hogy sürgős beavatkozást kíván a forrás megtisztítása.

Ma reggel hárman Baumann Józsi, Jónás Pista és Én nekiindultunk és megjavítottuk a hibákat.Ki kellet bontani és kitisztítani forrás ülepítő medencéjét, meg kellet oldani a víz elvezetését a forrás mögül. A vízelvezető árokból eltávolítottuk a rengeteg benőtt gyökeret, fűzfahajtásokat és így már akadálytalanul el tud folyni a forrás vize.

Így hogy a fakadó vizek normális mederbe kerültek, már le lehet menni vízért a forráshoz. Készítettünk két földbe vájt lépcsőfokot a biztonságos lejutás érdekében. Sajnos a forrás melletti Barlangkutatók házából nem innen viszik felhasználásra a forrás vizét így a forrás tisztítása is elmarad részükről.

Hazafelé benéztünk a Lóri forráshoz mert arról is érkezett "panasz". Sajnos a forrás üzemen kívül van mert a régi forrástól átvezető csővet a vaddisznók kitúrták és elrágták, így legközelebb ezzel a problémával is kell foglalkoznunk.

 

Szöveg, képek: Nagy Balázs