facebook_page_plugin

Kullancsveszély

 kullancsveszelyA Lyme-kór az állatról emberre leggyakrabban terjedő fertőzés. A tünetei megtévesztők, szövődményei súlyos következményekkel járhatnak. Tévhitek és tudnivalók a kullancs terjesztette kórról.

A tavalyihoz képest jóval nagyobb és veszélyesebb kullancs- és szúnyogaktivitás várható, nem árt rá előre felkészülni.

 

 

 

 

De valójában mit terjesztenek a kullancsok?
Kevesen tudják, de Lyme-kór – tudományos nevén Lyme borreliosis – a világ leggyakoribb állatról emberre terjedő betegsége. Veszélyességét nagyban fokozza, hogy a jelentkező tünetek sokszor más betegségre utalnak, így képesek vagyunk kevésbé komolyan venni – olvasható a Kullancsszövetség weboldalán.
Tévedés, hogy a kullancsok elpusztulnak a téli időszakban. Ehhez tartós -20 Celsius-fok alatti talajhőmérséklet szükséges, ami hazánkban igen ritka. A globális felmelegedés okán, a téli kemény fagyok hiánya miatt jelentős számban élik túl a telet a kártevő ízeltlábúak, köztük a kullancsok.
A közhiedelemmel ellentétben nem mindegyik kullancs csípése okoz fertőzést. Egy hazai felmérés szerint azonban akár 30-40, sőt 50 százalék felett is lehet egy-egy területen a fertőzött kullancsok aránya. A 2008–12 között végzett vizsgálatok szerint a fertőző kullancsok akár 80-90 százaléka hordozza a Lyme borreliosist okozó háromféle baktérium (B. afzelli, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto) valamelyikét. Az első általában bőr- és mozgásszervi, a második idegrendszeri, a harmadik ízületi és mozgásszervi tüneteket okoz.
Mikor kell Lyme-kórra gyanakodni?
Ha a kirándulás (kullancscsípés) után úgynevezett „nyári influenza" – izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, enyhe fejfájás –, valamint a későbbiekben indokolatlan fáradékonyság, ízületi gyulladás, izomgyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, depresszió vagy arcidegbénulás jelentkezik, jó eséllyel a Lyme-kór a felelős.
A betegség felismerése és gyógyítása nem egyszerű feladat. A tünetek könnyen összetéveszthetők ugyanis más betegségéivel. A kórokozók hihetetlenül változékonyak, és bármikor képes más-más szervet károsítani, ezzel újabb és újabb tüneteket okozni.
Antibiotikum-kúrával a betegség gyógyítható, még az idült, több éve vagy évtizede fertőződött betegeknél is jelentős javulás, rendszerint gyógyulás érhető el. A Lyme-kór az egész szervezet betegsége, tehát a kokárda alakú Lyme-folt csak felszínesen jelzi a kórképet: eltűnése nem jelenti minden esetben a szervezet gyógyulását. A kezeletlen kór idült, hosszadalmas állapot, ezért gyakran társulhat más betegségekhez.
Nincs védőoltás
A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, tehát a fertőzést jobb megelőzni megfelelő öltözettel és a kullancsokat távol tartó készítmények alkalmazásával. A testünkbe fúródott kullancsot pedig minél gyorsabban, szakszerűen el kell távolítani. A fertőzés kizárása érdekében használjunk kullancstesztet.

 

Eu-kullancsveszély

 

 

Kullancstérkép