facebook_page_plugin

Éjfél óta tűzgyújtási tilalom van az egész országban

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

tutgy tilalom

A csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. A tűzoltókat idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem 7 ezer hektár. A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg. A napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le.

A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a http://erdotuz.hu/ honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.