facebook_page_plugin

A tűzgyújtási tilalomról!

Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalmak online megjelenítése!

 

firelife logo life 300x142A korábbi szabályozás szerint a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el közigazgatási határozatban. A változó időjárás azonban gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött.

Az új szabályozás szerint az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról, valamint az érintett erdőgazdálkodók, erdészeti szakszemélyzet és a lakosság erről történő tájékoztatásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelmi szakemberei. Az új rendszer célja, hogy csak a feltétlenül indokolt idejéig legyen lerendelve tűzgyújtási tilalom az egyes területeken. Az új rendszer segítségével időjárási változás esetén gyorsabbá válik a tilalom elrendelése és visszavonása.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.

 

 (forrás: mtsz.org)