facebook_page_plugin

Csipke Rózsika álmából...

Csipke Rózsika álmából ébredt fel a Lóri-forrás


Több éve már annak, hogy a kiépített Lóri-forrásból nem folyik a jellegzetes vastartalmú ivóvíz. Sajnos a vaddisznók egy esős időszak után dagonyát alakítottak ki maguknak a kis vizesárokban, mely alatt a forrásmezőtől vezettük el a vizet a forrás új falazatához. Nem telt el néhány év és rátaláltak a lépésálló gégecsőre, amiben a forrásvíz csordogált. Mindenevő révén ezt is megkóstolták és több helyen átharapták a csövet, mely később el is szakadt. Ettől kezdve a forrás vize komfortossá tette részükre a dagonyát, mert így a szárazságban is állandó lehetett az iszapban pancsolás. Sajnos az erre kirándulók ettől kezdve nem ízlelhették meg a forrás jellegzetes vasas ízét, nem gyönyörködhettek a vörös vasoxidos kiválásban a forrás kövezetén.

 

 


Az elmúlt napokban a Mecsekerdő Zrt. és a Mecsek Egyesület Munka Osztály forrásvédnökei a forrást felújították. A vízvezetékcsövet hálózati nyomású vastag falú KPE csőre cserélték a szakasz teljes hosszában. Új nyomvonalon a kis mederrel párhuzamosan az erdészet közmunkásai kiásták az árkot 35 méter hosszan. Beszinteztük a gödör alját, hogy megfelelő eséssel jusson a víz a kiépített forrás falazatáig. Amíg a földmunkák tartottak addig a forrás falazatának hibáit kijavítottuk és a forrás tábláját újrafestettük. Az új cső mind két végét bekötöttük a forrásmezőnél és a forrásnál és egy perc elteltével már csobogott is a forrás vize a megjavított forrás előterébe. A forrás vízhozama 1,8 liter percenként és 11,5 fokos, íze, színe a megszokott. Normális forrásvíz színű, íze jellegzetes vastartalmú fogyasztható, vashiányos szervezetnek jótékony hatású.


A forrás felújításában részt vettek: Baumann József forrásépítő, Tóth Péter erdőgondnok, Bánvölgyi Vilmos forrásvédnök, Darabont István, Szabó László, Blasek József erdészeti közmunkások.


A forrás megközelítése:
Lóri erdészháztól nem messze található a zöld sávjelzésű turistaút, ebből ágazik le a zöld kőrjelzés, ami a Lóri vadászház alatti rét sarkánál található forráshoz vezet. A forrást 2005-ben Baumann József tervei alapján segítőivel, Baumann Józsefné, Biki Endre, Kriston Barnabás és a 43-as PCF Cserkészcsapat újrafoglalta. Az eredeti forrásháztól 35 m-rel lejjebb lett kialakítva az új forrásfoglalat. Ide csővezetéken jut el a régi merítős forrásból a víz. A régi kútgyűrű most ülepítő medenceként szolgál, melynek teteje le van zárva egy nagy mészkőtömbbel. Az új forrásfalazatában látható a forrástábla a forrás nevével és a szarvasagancs szimbólummal. A forrás vize a karsztos területen kivastagodó fiatal negyedidőszaki takarórétegben kialakult és csak korlátozott utánpótlással rendelkező talajvízből léphet a napfényre. Vize erősen vasas, a kifolyócsőnél a vas kiválása azonnal megkezdődik. A forrás előtere ezért rozsdaszínűre változott. Vízhozama 0,5-3 liter/perces hozam között változhat.


GPS 46° 9,094' 18° 10,903'