facebook_page_plugin

Vándortáborozók nyomában…

Negyedik éve rendezzük meg teljesítménytúránkat, amely a Mecsekben valaha volt sikeres vándortáborok útvonalát érinti. Célunk az, hogy lehetőséget adjunk a Mecsek turistaútjainak bejárására, erőpróbára (gyengén felsős, max.32 fokos időt jósolnak) akár a 15, akár a 30km-es távon, de az is a célunk, hogy a figyelmet rá irányítsuk a valaha gyermekek, fiatalok ezreit útnak indító mozgalomra, amelynek újraélesztésén, központi támogatással történő újraszervezésén minden lehetséges fórumon fáradozunk.

vandortabor
Akik vándortáboroztak, soha nem felejtik. Olyan életforma, olyan „időutazás”, amely hosszú időkre energiát ad a résztvevőknek és soha nem felejthető élményt nyújt. Ez így volt annak idején is, de fokozottan érvényes ez a mai világban.
Az első –központilag szervezett – vándortábor a Mecsekben és a Bakonyban volt .A mecseki a legsikeresebb útvonalak közé tartozott. Egy visszaemlékezésben (Vasvári Természetjáró és Kulturális Egyesület-Székesfehérvár) így fogalmazódnak meg az emlékek:
Korán keltünk, mert hamar Tripammer-fára akartunk érni. 9 km gyaloglás után megérkeztünk vadregényes szálláshelyünkre. Az erdő közepén 8 sátor állt, kút, bolt, telefonfülke -szóval civilizáció -2 km-re volt tőlünk. Ez a hely egyszerűen gyönyörű volt. A legélesebb emlék Tripammer-fáról,(nyilván a Melegmányi-völgyből T.K.) az a néhány kis malom. Egy forrás vize hajtotta őket. Kb. 20 cm-esek voltak ezek az ördöngős ácsolmányok, amiket a mester söröskupakokból és nádból tákolt össze. E nap estéje arról nevezetes, hogy hogy itt tettük próbára először szakácstudományunkat. A próba sikerült, a sajtos tészta isteni lett. Ezt már csak a másnapi krumplis tojás múlta felül. Itt kezdődött az evés kultusza, melynek mindvégig lelkesen (éhesen) hódoltunk.


Az élmény örök időkre szól. Erre emlékezve és a jövőbeni vándortáborokban bízva várunk mindenkit 2016.július 30-án, szombaton a Gyopár-kulcsosháznál, a rajtban.


Túránk része a Cartographia Kupa 2016-os sorozatának is, valamint a Baranya teljesítménytúrázója cím eléréséhez teljesíthető túrák között is számon tartják.

 

Időpont: 2016. július 30. (szombat)
Rendező: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
Rajt és cél mind a két távon: Komló-Zobákpuszta, Gyopár kulcsosház
Indulás: 7.00 és 10.00 óra között, távtól függően
Távok:
30km (Zobákpuszta – Koszonya-tető – Mánfa – Árpád-kori templom – Meleg-mányi-völgy – Tripammer-fa – Árpád-tető – Hársas-forrás – Kövestető kilátó – Zobákpuszta) (30,9)
15km (Zobákpuszta – Koszonya-tető – Hársas-forrás – Kövestető kilátó – Zobákpuszta) (16,5)


Szint: 30km/674m  15km/360m

 

Nevezés: a helyszínen


Nevezési díj: 800 Ft / 600 Ft, távtól függően, a helyszínen
Kedvezmény: 100 Ft (MTSZ,MSTSZ,TTT tagok, Catrographia Kupa indulói)
Ajánlott térkép: Mecsek turistatérkép (2015,2016)

Szálláslehetőség a túra előtt és a túra után a Gyopár kulcsosházban
Ügyintéző Varga Jenő tel.: 0630/475 5862, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A rajt elérhető: Pécsről a 6.35, 7.15, 8.00, 9.00 órakor induló autóbusszal.
Rendezők elérhetőségei:
Tóth Klára – 0620/527 8913, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Strasser Péter – 0620/522-2953, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Egyéb: azok a túrázók, akik a másnap – ugyanebben a térségben - megrendezésre kerülő „Kelet-mecseki Barangolások” (Csanádi Imre emlékére) kreatív teljesítménytúrán is részt vesznek, meglepetésben részesülnek!

Mindenkit szeretettel várunk!
Rendezőség