facebook_page_plugin

Sokan sokat tettek a városi erdők tisztaságáért

Sokan sokatGyönyörű, napsütötte márciusi délelőttön közel száz természetbarát gyülekezett az Új Dunántúli Naplóban megjelent felhívásunkra, hogy a nemzeti ünnepünk tiszteletére hirdetett szemétszedő túrán szebbé, tisztábbá tegyék városunk ékességét, a Mecseki parkerdőt.

Rövid tájékoztatás, megemlékezés, a jelenlévő nők köszöntése és baleseti oktatást követően a BIOKOM Parkerdő részlegének vezetője zsákokkal, védőkesztyűkkel, térképekkel látta el a mindenre elszánt önkénteseket.

A szervezett természetjárók, a Mediterrán Gyaloglóklub, a Pécsi Testnevelési és Természetbarát Egyesület, a Dráva Természetjáró és Sport Egyesület, Erdőmentők, Kultúrált Állattartók Klub tagjain kívül a Siklósi Városi Ügyészség, a Pécsi Tudományegyetem orvosai, gazdasági vezetői, hallgatói, továbbá nyugdíjasok, tapasztalt idősek és nagy számban fiatalok, óvódás kortól középiskolásig gyűjtötték az erdőkbe került hulladékot.

Az összeszedett tárgyak között leltünk autó és traktor gumiabroncsokat, kidobott televíziót, számítógép maradványait, szeszes és üdítő ital üvegeit, műanyag palackjait, autó karosszéria maradványokat, villanyszerelési hulladékot, épület gépészeti maradékot. Amit nem találtunk, azt még nem találták fel. Sajnos az elmúlt évekhez képest jelentősen több szemetet gyűjtöttünk. Köszönet illeti a BIOKOM dolgozóit, hogy a sok szemetet teherautóval azonnal elszállították.

Sok lelkes természetbarát bizonyította, hogy környezetünkért sokat tehetünk, ha összefogunk.

Munkánk végén Teca mama medvehagymás pogácsával, kulcsos házunk gondnoka pedig borral vendégelte meg a résztvevőket.

Köszönjük az Új Dunántúli Napló munkatársainak felhívásunk közzétételét, köszönjük a Pécsi és a Pannon Televíziónak, valamint a helyi rádiónak, hogy adásukban helyet kaptunk, ezzel is segítették a városunk élhetőbbé tételéért szervezett akciónkat.

Marton József és Pál Krisztina túravezető-szervezők. (szöveg: Péterfalvi Ági )