facebook_page_plugin

2001. április 88. szám

MECSEK HÍRADÓ

88. szám                                                                                                                                                                                                                                                                         2001. április

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség az Interneten

Szövetségünk honlapja 2001. márciustól a www.extra.hu/BMTSZ címenolvasható. A honlapon szerepel: Mecsek Híradó, szálláscímjegyzék, Baranya megyei jelvényszerzõ túramozgalmak, nyílt túrák, teljesítménytúrák, túraversenyek, kerékpáros programok, barlangász hírek, egyéb természetjáró programok. Ezentúl elektronikus levelezési címmel is rendelkezünk:

Baranya Megyei Természetbarát Szövetség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pécs Városi Természetbarát Szövetség: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TAVASZI KUPA tájékozódási túraverseny

A március 31-én a Gubacsos kulcsosháznál rendezett versenyen 7 kategóriában 122 csapat 370 versenyzõje vett részt.

Eredmények

"A" kategória (15 csapat): 1. NYOM-ASE; Paksi Atomerõmû SE (Jakab Albert–Baksa Tamás–Fercs Lajos); 2. Moha és Páfrány; Old Jumpers, Pécs (Geisz Ferenc–Rácz Róbert–Szilágyi Gábor); 3. BIOKOM PITE; Szabadszentkirály (Kovács István–Szabó Tamás)

"A 36" kategória (9 csapat): 1. Rezét III; Démász-Rezét SE, Baja (Franczva László–Virág György–Móder Jánosné–Németh Ferencné); 2. Gyep-see, Pécs (Hábel László–Bíróné Nagy Enikõ–Pesti Balázs–Bíró János); 3. Ferihegy I., Budapest (Szádeczky-Kardos Géza–Keszte Zsuzsa)

"A 50" kategória (16 csapat): 1. Atom SV; Part ASE, Paks (Adprján Antal–Poósz Endre–Vargáné Mária–Adorján Magdi); 2. Partosok; Part ASE, Paks (Wolner Pál–Péter Imre–Dománszky Zoltán); 3. Kinizsi Encián, Budapest (Kovalik Béla–Sváb László)

"A 60" kategória (3 csapat): 1. MVSC Õszikék, Miskolc (Pásztor Istvánné–Bialkó Gyuláné); 2. MVSC Vadvirág, Miskolc (Edelényi Csaba–Csarnai Béláné); 3. Szentesi K 1, Szentes (Badár Sándor–Melkuhn Dezsõ–Kánvási Erzsébet–Szatmári N. Lajosné)

"B" kategória (23 csapat): 1. Kiskun II., Kiskunfélegyháza (Máté István–Kiss László–Beck Attila); 2. BIOKOM PITE, Szabadszentkirály (Bota János–Sikó Emese); 3. Vértes Meteor I., Székesfehérvár (Nagy Lajos–Dömötör Erik–Kadarkúti Tamás–Szemkeõ Ferenc)

"C 1" kategória (19 csapat): 1. Csasero; KTTE, Kaposvár (Serák Csaba–Csernák András–Burprich Róbert); 2. Bad Boys and Legions; KTTE, Kaposvár (Radics Márk–Csernák Barnabás–Dávid Balázs–Balassa Krisztián); 3. Mecseki Vándorlók; Mecseki Erdészeti Rt. Erdei Iskola, Pécs (Mucsler Dóra–Mátyás Mónika–Bárdos Virág–Mátyás Viktória)

"C 2" kategória (37 csapat): 1. Kiskun XI, Kiskunfélegyháza (Zoboki Mihály–Zoboki Mihályné–Kovács Ferenc); 2. Rozsomákok; Mecseki Erdészeti Rt. Erdei Iskola, Pécs (Mosonyi Miklós–Tarnóci Tamás–Antal Péter–Vass Roland); 3. Kiskun X, Kiskunfélegyháza (Patyi Sándor–Patyi Sándorné–Patyi Gábor–Patyi Eszter).

&Olvastuk...

"Zöld válaszok az új évezred kihívásaira"
Sas-réti vadászkastély, 2001. január 20.
(Erdei konferencia)

Azt mondják "más kárán tanul az okos". Én bízom benne, hogy tudunk a másik jó példáján is okosodni. Ezért mutatok be egy mintaértékû kezdeményezést. A Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség elnöksége három megyére terjedõ konferenciát rendezett. A tanácskozás felért egy továbbképzéssel: a természetbarátok meg­­ismerték a területükön dolgozó nagy partnereik mûködését, örömeit, gondjait, a tu­­ris­­ták felé nyújtott lehetõségeket, s így új lehetséges együttmûködési területek nyíl­hat­nak meg. De beszéljen helyettem a program, ahogy azt én megéltem.

A pécsi Kossuth téren találkoztunk a konferencia résztvevõivel. Innen a Duna–Dráva Nemzeti Park terepjárói vittek ki a Sas-réti Vadászkastélyba. Szívesen nézelõdtünk, sétáltunk volna, de néhány értékes, informatív ajándék átvétele után máris indult a program. Elõször Baronek Jenõ, a DDRTSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Iványi Ildikó, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mutatta be az NP tennivalóit az EU-csatlakozás tükrében. Az elõadás második részében a terület természeti kincseit csodálhattuk meg diaképek segítségével.

A Mecseki Erdészet Rt. vezérigazgatója (a konferencia házigazdája) mutatta be, hogyan lehet egyeztetni – néha bizony kompromisszumok révén – a profit hajtotta gazdaság és a ter­mészetjárók érdekeit. Hegyi Zsuzsanna a Magyar Turizmus Rt. munkatársa országos és regionális turisztikai pályázati lehetõségeket ismertetett. Az hamar kiderült, hogy ezek elsõsorban nem társadalmi szervezeteknek íródtak. Mégis jó pár résztvevõ konzultált az elõadóval, mert mintha néhány kiírásra érdemes lenne pályázni. Az ebéd elõtt egy madárgyûrûzõ tábor életébe pillanthattunk be, egy videofilm segítségével. (A hosszú és tartalmas ebédet csak azért nem ismertetem, mert akkor nyálcsorgatástól károsodna a híradó).

Étkezés után egy újabb videofilm következett, mely a Keleti-Mecsek természeti szépségeit mutatta be. Vitát kavart, hogy mit is hagyott ki a stáb.

"A természetbarátok tennivalói a természetvédelemben" címmel e sorok írója próbált han­­­gosan gondolkodva segíteni mozgalmunk zöldüléséhez. Hangsúlyozta, hogy bár­mennyire is a természet áll munkánk középpontjában, ezt tudatosabban kell vállalni, és a védelmét segítõ tevékenységet a szövetség minden szervezetének magának, saját szintjén és területén kell megtalálnia. Ebben segíthet a konferencia is. Egy rövid konzultáció után, már pakoltunk, búcsúfotót készítettünk, és néhányunk még riportot is adott a sajtó megjelent munkatársainak. S már robogott is velünk Pécsre a gépkocsi.

Egy nagyon fontos folyamat jelentõs állomásának voltam résztvevõje a Sas-réten.

Köszönet a szervezõknek, a házigazdának, a szállítóknak a színvonalért! A három me­­gye vezetésének pedig gratulálok, hogy komolyan vették a meghívást, és éltek a nem min­­dennapi lehetõséggel.

Amiért a cikket írtam: van még régió hazánkban. Hátha...

Németh Imre
(a Természetbarát Híradó nyomán)

ËlËlËlËlËlËlËlËlË

Mire jó (mire lenne jó) egy civil börze Pécsett?

Ha azt mondom, kies hazánkban még mindig döcögve mûködik a nonprofit szektor, talán senki sem lepõdik meg. Napról-napra mindannyian szembesülünk a finanszírozás és az érdektelenség problémáival, napról-napra újabb és újabb falakba ütközünk.

2001. március 3-án a Szivárvány Gyermekház adott otthont egy olyan kezdeménye­zésnek, mely ezen falak lebontását volt hivatott elõsegíteni. Ez a kezdeményezés pedig az I. Pécsi Ifjúsági Civil Börze volt, melyet a Pécsi Ifjúsági Kerekasztal szervezett a Tett-hely Alapítvány közremûködésével.

A Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület képviseletében lelkesen rendeztük be a rendelkezésünkre bocsátott standot 9 óra magasságában, és izgatottan vártuk, vajon kik lesznek az érdeklõdõk, egyáltalán mennyien érkeznek, milyen szervezetek fognak még részt venni rajtunk kívül stb. Nos, izgatottságunk délután egy óra tájékán végképp felhagyott, helyét viszont elfoglalta valamiféle szomorú kiábrándultsággal telt lemondás. El is határoztuk, hogy pakolunk és hazamegyünk...

Mi történt? Nos, a körülbelül 20-25 szervezet közül, akik egyáltalán éltek a be­mu­tat­ko­­zási lehetõséggel, ekkorra már igen sokan csomagoltak vagy el is mentek, aminek oka az érdeklõdés abszolút minimuma volt. Ez alatt a pár óra alatt nem tudom, mennyi va­ló­di érdeklõdõ érkezett, de standunknál is csupán 15-20-an fordultak meg – jobbára a je­len­lévõ civil szervezetek képviselõi.

Konklúzió? Részt vettünk egy civil börzén, melyen mi, a résztvevõ szervezetek – akik azért valljuk be, jobbára már hallottunk egymásról, sõt többen együtt is mûködtünk már- bemutatkoztunk egymásnak. Ez azonban sajnos nem hatott az újdonság erejével – az elõbb említettek miatt.

A bennem felmerülõ kérdésre: mi lehetett a kudarc oka, olyan válaszokat találtam, hogy talán a szombati nap nem volt a legmegfelelõbb, vagy talán a rendezvény meg­hir­de­té­sével voltak a problémák, talán a szûkebb környezetünk túlságosan is elfoglalt min­­den­­napi problémáival ahhoz, hogy komolyabban érdeklõdjön a civil szféra által kínált prog­­ra­­mok iránt, hogy a szervezetek tevékenységét és mindennapi problémáikat ne is em­lít­sük...

Mostanság úton-útfélen az Európai Unióhoz való csatlakozás szempontjait han­goz­tat­juk, azonban ha a hazai és az uniós civil szervezetek mûködését összevetjük, azonnal szembe ötlik, hogy ezen a téren is hatalmas lemaradásunk. Természetesen nem csupán a fi­nan­szírozási kérdésekre gondolok, ami kis hazánktól nyugatabbra sokkal gör­­dü­­lé­­ke­­nyebb és biztonságosabb, hanem az alapvetõ mentalitásbeli különbségekre is. Nem hi­­szem el, hogy Pécsett csak annyi, az ifjúsági korosztályokkal akármilyen for­má­ban is kap­­csolatban álló civil szervezet mûködik, mint amennyi ezen a börzén megjelent és nem akarom elhinni, hogy ezen szervezetek tevékenysége csupán ilyen keveseknek fontos.

Egy ilyen börze jó lehetõség volna egyrészt arra, hogy szûkebb régiónk civil-programkínálatát megismerjük, másrészt hogy a különbözõ szervezetek egymásról is tudomást szerezve a továbbiakban együttmûködve tevékenykedjenek céljaik elérése érdekében. Ez a szombati nap mégsem ennek a jegyében telt el... Felteszem a kérdést: Miért???

b.

ÏÐ ÏÐ ÏÐ ÏÐ

HÍREK

n        Módosítás: a "Szálláshelyek turistáknak a Mecsekben és Baranyában" címû kiadványban az Orfûi Sporttábor megrendelési címénél helytelenül Csete István neve jelent meg. A szállást Gebhardt Csabánál (tel.: 500-484) lehet megrendelni. Az elírásért elnézést kérünk.

n        Megnyílt az Abaligeti-barlang: hosszas felújítási munkák után a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megnyitotta a barlangot, ami március 31-étõl ismét látogatható.

n        Új bélyegzõhely: a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra mecseki útvonalán a Petõc-akna bélyegzõhely megszûnt. Helyette a Patacsi-mezõnél (Szuadó-nyereg) lesz új bélyegzõhely, a dobozt hamarosan kihelyezzük. A bélyegzõhely karban­­tar­tá­sát Futó László sporttársunk vállalta, aki a dobozt is elkészíti és kihelyezi.

n        Útjelzés-változások, felújítások a Mecsekben: az Ifjúsági és Sportminisztérium anyagi támogatásával nagyszabású jelzés-felújítási munkák kezdõdnek a Mecsekben, melyek során több jelzés – igazodva a szabványban foglaltakhoz – megváltozik. Ezek közül a legfontosabb: a Dél-Dunántúli Piros Túra     Dömörkapu – Viganvár közötti szakasza piros sáv jelzést kap (így végre valóban piros sáv jelzés vezet végig az útvonalon Szekszárdtól Siófokig). A másik ér­dekesség: kisebb módosításokkal, valamint a Keleti-Mecsekben és a Nyugati-Mecsekben vezetõ zöld sáv jelzésû utak összekötésével létrejön egy "Mecseki Zöld Túra" útvonal, mely kacs­­karingós vonalvezetéssel végigvisz az egész Mecseken.A felújítási munkák ez év tavaszán kezdõdnek, és 2002 nyár végére fe­je­zõd­nek be. Ekkorra meg­jelenik az új Mecsek turistatérkép és az útikönyv is, már az új jelzésekhez igazítva. Ter­mé­sze­te­sen az útkeresztezõdéseknél fenn­ma­rad­­nak (fekete X-szel áthúzva) a régi jelzések is, jelölve a változást, így az eddigi térképek továbbra is használhatók lesznek. Az érintett útvonalakról és az elkészült felújításokról folyamatosan tájékoztatunk a Mecsek Híradóban.

n        Változás a májusi nyílttúra programban: a május 12-ére     tervezett nyílt túra ("Jel­zetlen utakon", vezeti Baumann József) május 13-án, vasárnap kerül megrende­zésre.

n        TEGYOT, TEDOT 2001: a Természetjáró Gyerekek Országos Találkozóját június 25–29-ike, a Természetjáró Diákok Országos Találkozóját július 2-6-ika között rendezi meg Aba­­li­­ge­ten a Természetjáró Fiatalok Szövetsége megbízásából az If­jú­sági Turizmusért Alapít­­vány és a Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület (PITE). A talál­kozókra május 15-ig lehet nevezni 3–5 fõs csapatokkal. Részletes kiírás, neve­zé­si lapok és információ a szövetségben, illetve a következõ címeken kérhetõ: Mátrai Gábor, 7633 Pécs, Építõk u. 18/a, tel.: 72/252–390; Bota János, 7951 Sza­­bad­szent­király, Hársfa u. 6, tel.: 30/993–8595.

Nyílt túrák

  • április 7, szombat:Hetvehely–Babászszerkövek–Cserkút (14 km). Találkozás a pécsi vasút­állo­más csarnokában 7.00 órakor. Túravezetõ: dr. Koncz Eszter.
  • április 21, szombat:"100 éves az almamelléki kisvasút" – jubileumi túra. Útvonal: Almamellék–Sasrét (kisvasúttal) – Almás-forrás–Pap-domb– Terecseny. Találkozás a pécsi vasútállomás csarnokában 6.45 órakor. Túravezetõ: Strasser Péter.
  • május 5, szombat:tavaszi túra a Réka várhoz. Útvonal: Zobákpuszta–Pusztabánya–Réka vár–Mecseknádasd (14 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, 8.45 órakor. Túravezetõ: Járányi Lászlóné.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói kiindulással

  • április 8:Családi túra – szalonnasütés. Útvonal: Mecsekfalu–Pölöskei-tó–Komló (6 km). Indulás a 8 órakor induló körtvélyesi járattal. Túravezetõ: Rácz János.
  • április 22:Hosszúhetény–Zengõ–Püspökszentlászló–Zobákpuszta (16 km). Indulás 8 órakor a hosszúhetényi busszal. Túravezetõ: Õri Zsuzsanna.
  • május 6:Bazsarózsa túra. Útvonal: Hosszúhetény–Nagymezõ–Hosszúhetény (6 km). Indulás 8 órakor a hosszúhetényi busszal. Túravezetõ: Stranszky Istvánné.

A Pécsi Túrakerékpáros Klub nyílt kerékpártúrái

n     április 8:Vasárnapi túra I. "Árpád-kori templomok". Útvonal: Pécs–Kõvágótõttõs–Bakonya–Kõvágószõlõs–Cserkút–Pécs (30 km). Indulás: Pécs, Mecsek áruház, 9.00 óra. Túravezetõ: dr. Novotny Iván.

n     április 22:"Föld Napja – családi kerékpártúra". Útvonal: Pécs–Malomvölgy–Pécs (16 km). Találkozó: Pécs, Széchenyi tér, 14.30. Túravezetõ: Arató Csongor.

n     április 25:Kerékpáros felvonulás a "Városban autóm nélkül" jeligéjû városi autómentes nap alkalmából. Találkozó a 48-as téren, 17.30-kor.

n     április 27:Elsõ "Péntek esti teker(g)és. Szeptember 21-ig minden pénteken 18 órától rövid kerekezés a 48-as térrõl a város környékére. Táv: 15-20 km. Csak világítással rendelkezõ kerékpárokkal lehet részt venni!

n     április 28:"Apátvarasdért". Útvonal: Pécs–Bogád–Hird–Pécsvárad–Apátvarasd–(Trefort­puszta–Feked–Lovászhetény)–Pécsvárad–(vonattal Pécs). Táv: 35 (65) km. Indulás: Pécs, 48-as tér, 9.00 óra. Túravezetõ: dr. Novotny Iván.

n     május 6:Vasárnapi túra II. "Kastélyok". Útvonal: Pécs–Szigetvár (vonattal) – Szentegát–Sumony–Királyegyháza–Magyarmecske–Baksa–Görcsöny–Pécs (52 km). Találkozó: Pécs, vasútállomás, 8.45 óra. Túravezetõ: dr. Novotny Iván.

Rendezvények

u    április 7:"Tenkes 30, 15" teljesítménytúrák. R.: Dráva TSE. Rajt: Turony, italbolt, 7.00-8.30 (Tenkes 30), 8.00-9.00 (Tenkes 15). Cél ugyanott. Nevezési díj: 350, ill. 300 Ft/fõ (elõzetes nevezés esetén 300, ill. 250 Ft/fõ). Nevezés, ill. információ: Gida Tibor, 7630 Pécs, Eozin u. 9., tel.: 72/310-390.

u    április 23: Természetjáró Gyerekek és Diákok Megyei Találkozója, Égertetõ. A "Baranya–természetjáró szemmel" vetélkedõ záró fordulója. Megnyitó: 9 órakor.

u    április 28:Kovács Béla Emlék- és Teljesítménytúra (43, 33, 20 és 14 km). R.: Szent Orsolya Rendi Gárdonyi Géza Általános Iskola, Dombóvár. Rajt: Misinatetõ, 8.15–8.45. Nevezési díj: 500 Ft/fõ. Információ: Gaálné Szûcs Edit, tel.: 74/565–135.

u    április 28. – május 1.:TERMÉSZETJÁRÓ NAPOK BARANYÁBAN – Zobákpuszta, Kárászi Erdészet táborozóhelye. Rendezõ: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség.

április 28: "Tubes Kupa" éjszakai tájékozódási túraverseny, A, B, C kategóriák. Rajt: 21 órától.

április 29: "Mecsek 50, 30, 15" teljesítménytúrák. Rajt: 6.00-8.00 (M 50, 30); 8.00-10.00 (M 15). Cél ugyanott. Nevezési díj: 350 Ft/fõ (M 50,30, MTSZ igazolvánnyal 300 Ft); 250 Ft/fõ (M 15, MTSZ igazolvánnyal 200 Ft). Információ: dr. Lakatosné Novotny Sarolta, tel.: 72/412-796; Dalecker Ibolya, tel.: 30/852–8460.

április 30: "Csellengõ Kupa" tájékozódási túraverseny, A, B, C kategóriák. Rajt: 7.30 órától.

május 1: Turista Majális. R.: Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület. A prog­ram­ban: túrák, svédpályás verseny, fõzõverseny, vetélkedõk...

A természetjáró hétvége programjairól részletesebb információ kérhetõ Baronek Jenõ­­tõl (tel.: 72/259–345).


Mecsek Híradó A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7621 Pécs, Apáca u. 2/1.. (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idõ: kedd 16-19 óra)