facebook_page_plugin

A Hegyek Napja

December 11-e a „Hegyek Nemzetközi Napja”. Ezt a napot az ENSZ nyilvánította „jeles nappá” nappá azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet hegyvidékek, magasföldek jelentőségére, és hangsúlyozza a megkerülhetetlenségét annak a feladatnak, hogy felmérjük országainkban a hegyvidékek adta  lehetőségeket és korlátokat, és hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

2022 hegyek napja

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2016-ban csatlakozott Hegyek Napja programhoz. Ezévben december 11-e vasárnapra esik, így aznap várjuk a természetjárókat (új időpont december 18.)– immár hagyományosan – 10 és 12 óra között a Jakab-hegyen. A Jakab-hegyre feljövő természetjárók ezúttal is részt vehetnek  egy vetélkedőn, mely az előző években írásbeli feladatokat jelentett. Idén szóbeli válaszok formájában rendezzük meg a vetélkedőt, melynek a „Mecseki géniusz” címet adtuk.

A résztvevőknek a Mecsekkel kapcsolatos, véletlenszerűen kihúzott kérdésekre kell válaszokat adniuk, jó válasz esetén húzhatják a következő kérdést. Aki eljut a 10 helyes válaszig, elnyeri a „Mecseki géniusz” címet. A vetélkedőn két kategóriában lehet részt venni: egyéni, illetve csapat (legfeljebb 5 fős). A legjobb megoldókat szövetségünk februári küldöttgyűlésén jutalmazzuk. A kérdések alapját a Mecsek természetjáró kalauza c. könyv (2017), szövetségünk honlapján (www.baranyatermeszetbarat.hu) található információk, ill. a Mecsek turistatérképe adják.


Valamennyi túrázó, aki a Hegyek Napja alkalmából felkeresi a Jakab-hegyet, egy – erre az alkalomra készítetett – kitűzőt kap ajándékba. Akinek pedig egy kis szalonnasütésre támadna kedve: az érkezőket „friss parázs” fogja várni!


Ez évi mottónk:Soha ne értékeld egy hegy magasságát, mielőtt felérnél a csúcsra! Csak azután fogod látni, hogy milyen alacsony volt.

(Dag Hammarskjöld)


Szeretettel várunk minden természetjárót és érdeklődőt a Jakab-hegyen december 11-én!

 

Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

elnöksége