facebook_page_plugin

Főoldal

Regionális természetbarát találkozó az Ormánságban

A dél-dunántúli természetjáró szervezetek évtizedek óta jó kapcsolatokat ápolnak egymással. Közös kedvtelésük, a természetjárás köti össze őket, s ennek jegyében túrákat, túraversenyeket, vetélkedőket, találkozókat szerveznek.


Szeptember utolsó hétvégéjére (szept.29-okt.1.) éppen a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség hívta meg a szomszéd megyék turistáit, hogy gazdag program keretében az Ormánság, illetve a Dráva-mente természeti, néprajzi, kulturális és turisztikai értékeit, nevezetességeit mutassa be a résztvevőknek.

 


A találkozó pénteken délután drávai sétahajózással kezdődött a drávaszabolcsi kikötőből indulva, majd Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban folytatódott a program. Wágner László, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa szakértő kalauzolása mellett ismertük meg a kiállítás és a táj legfőbb ismérveit, titkait. Este tábortűznél, szalonnasütés mellett beszélgetéssel, dalolással töltöttük az időt a csillagos ég alatt, a csodálatos fényű teliholdban is gyönyörködve.
Szombaton a Bőköz teljesítménytúra 10, 20, 30 km-es távján gyalogoltak a résztvevők a hangulatos vízparti tájakon, nádasok mentén, töltéseken, holtágak partján. Ez a program országosan is meghirdetett lehetőség volt, így közel százan teljesítették a túrát. Este általános műveltségi és turisztikai vetélkedő volt, amelyen Fodor Péter, Somogy megyei turistatársunk széleskörű ismereteket követelő, olykor csalafinta kérdéseivel tette próbára a résztvevők képességeit. Turistabállal zárult a nap, amelyen a legkitartóbbak vasárnap hajnalig táncoltak.


A találkozó idején éjszakai tájékozódási versenyen (Karakán Kolokán Kaland) is próbálhatták tájékozódási tudásukat a természetjárók, akik azon a kb. 3 km-es pályán teljesítettek feladatokat, amit Jakab Éva és Jakab Albert (Tolna Megyei Természetbarát Szövetség) nem kevés furfanggal állított össze. de vezetett kerékpártúrára is volt lehetőség.


Vasárnap délelőtt autóbuszos kirándulás keretében, Rónaky Gizella kalauzolásával ismerkedtek a résztvevők az Ormánság néprajzi és irodalmi értékeivel, emlékeivel (Vajszló - Kodolányi Múzeum, Sellye - Kiss Géza Múzeum, talpas ház, arborétum, Drávaiványi - kazettás templom stb.). Gyalogtúrával pedig Kémesen keresték fel a résztvevők a felújított kazettás templomot, majd Szaporcán az Eperfás házat és a Cifraházat. Ez utóbbiban volt a találkozó utolsó közös programja, az ebéd, a jellegzetes ormánsági kötözött tésztaleves és a kemencében sült lepényt elfogyasztásával.


A résztvevők a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett, 2020-ban átadott Kolokán Szállóban laktak. A programokat a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség, a Dráva TSE és a Tenkes SE természetjárói szervezték, vezették, de a szomszéd megyék önkéntesei is besegítettek.


A találkozó támogatói között a Mecsekerdő Zrt – t és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot kell elsőként megemlíteni, de számos helyi vállalkozó is segítette adományokkal a programok megvalósulását, a költségek csökkentését.
A találkozó megrendezésével az volt a cél, hogy minél több ember megismerje Dél - Baranya kincseit, az Ormánság sajátos néprajzi értékeit, valamint a táj természeti szépségeit, kiemelten a Drávát, sokak szerint hazánk legizgalmasabb folyóját.
Emellett nem kevésbé fontos volt az a cél, hogy a három dél-dunántúli megye természetjáróinak híresen jó kapcsolatát tovább erősítsük, s a találkozók hagyományát (ami a járvány és egyéb okok miatt néhány évig megszakadt) felelevenítsük. A jövő ígéretes. Balázs László, a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség elnöke a találkozó végén meghívta a résztvevőket a jövő évi, általuk tervezett találkozóra.


Tóth Klára

Képek itt és itt