facebook_page_plugin

Főoldal

Miénk volt (és lesz) a vár!

Még nem nőtte be a bozót a Máré-várat, mint Csipke Rózsikáét, de bizonyára megcsikordult a zár, amikor Varga Szabolcs és segítőtársa megfordította benne a kulcsot szombaton délelőtt, hogy kitárják a kaput a Zobákpusztáról a déli órákban érkező természetjáró csoportnak.


A HOTE túravezetője, Takács Feri által megtervezett túra igazán nagyszerű erőpróba volt így március első napjaiban. Nemcsak a táv ( 20,8km), de a leküzdendő szintemelkedés (640m) is komoly feladatot jelentett. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, mégis nagy létszámban (induláskor 89fő) vágtunk neki a Keleti-Mecsek legszebb pontjait érintő túrának. A tavaszi szellő, az éppen csak kibomló illatos hunyorok, hóvirágok, kankalinok, májvirágok kísérték utunkat a Hidasi-völgy bejáratáig. Onnét a csobogó patak vizét kerülgetve csodáltuk a rőt avart, az ébredés jeleit még nem nagyon mutató fákat. A nyugodt szemlélődés persze véget ért, amikor a Csurgónál északra fordulva, a sárga kereszttel jelzett úton igyekeztünk leküzdeni a Hidasi-hátra vezető szakasz szintjeit, majd - miután éppen hogy kilihegtük magunkat a Sín-gödörben - újra felfelé indultunk a Hászé-tetőre. Innét aztán újra lejtő következett, s hamarosan a Máré-várba érkeztünk. Abba a várba, amely évek óta zárt kapukkal „fogadja” az arra járókat, turistákat, a környező falvak, városok vendégeit és a Dél-dunántúli Pirostúra teljesítőit.

mienk a var

    Kép: Vass Tibor

 


Kivételes alkalom, lehetőség ez – mondta el Varga Szabolcs történész, aki rövid ismertetőt adott a vár történetéről. Elmondta, hogy a helyi önkormányzatok, civil szervezetek közös szándéka, hogy a vár újra a régi nyitottsággal, esetleg programokkal, kiállításokkal várja az erre járókat.


A 21. századi Magyaregregyért Egyesület és a Pécsi META Egyesület tagjai a turistákat finom kaláccsal és frissítő itallal (gyerekeknek szőlőlé, felnőtteknek szintén, csak bor formájában) kínálták. A gyilokjáróról körbe tekintve csodálatos képét mutatta a táj is. Ez a vár valóban többet érdemel! Szívesen támogatjuk a lelkes helyi erőket abban, hogy ilyen értéket nem szabad elzárni, meg kell teremteni a látogathatóság feltételeit. A várban történteket fotókon, s drón-felvételeken is megörökítették.


A túrát itt le lehetett rövidíteni. Vagy visszakanyarodni a megtett úton, vagy lesétálni a Vár-völgybe, s az elején lévő buszmegállóban, vagy Magyaregregyen bevárni a buszt. A többség a hosszú túra mellett döntött, s biztos vagyok benne, hogy nem bánták meg! Ők a Németdöglés – Kiskaszáló – Dobogó – Szószék – Cigány-hegy – Miske-tető –Püspökszentlászló érintésével tértek vissza Hosszúheténybe, majd ki-ki lakhelyére.


Látnivalókban gazdag túra volt. A nagy létszám ellenére kulturáltan, kisebb-nagyobb csoportokban haladtunk a cél felé. Takács Feri lelkesen, profi módon vezette a túrát, „ahogy a nagy könyvben meg van írva”. Volt söprű, mindenki biztonságban érezhette magát. Időnként meg-megálltunk, a tetőn pihenőt tartottunk, s bevártuk a lassabban haladókat. Nagy élmény volt, köszönjük a Hosszúhetényi Természetbarát Egyesületnek, s Ferinek! Máskor is jövünk!


Tóth Klára

 

Takács Ferenc túravezető (HOTE) mondatai a Facebook-ról.

Köszönet a több mint száz természetbarátnak, aki ma velünk tartott. Köszönet az MNV Zrt munkatársainak a lehetőségért, hogy ma - ha csak egy napra is - ismét kinyitotta kapuit Máré-vár. Nekünk öröm volt a szervezés, és büszkék vagyunk, hogy részesei lehettünk az élménynek. Rajtunk nem fog múlni, hogy a vár, amely egyszerre hagyomány, kultúra és szórakozás, újfent a túrázók kedvelt célpontjává váljon.


Akit megérintett a vár múltja, az nézze meg a pécsi Pazirik videóját itt  illetve a rekonstrukcióját itt!