facebook_page_plugin

2007. március 147. szám

MECSEK HÍRADÓ

           

147. szám                                                                              2007. március

 

 

Közgyűlés

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2007. február 10-én tartotta évi rendes közgyűlését Pécsett, a Baranyaházban. A közgyűlésen a tagszervezetek képviselői mellett sok érdeklődő is megjelent, több mint százan voltak a résztvevők.

A közgyűlés az előzetesen elfogadott napirendnek megfelelően zajlott. Az írásos beszámolóhoz többen fűztek kiegészítést: Lakatosné Novotny Sarolta a szövetség nyílt túra programjával kapcsolatban szólt hozzá, Király László a Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület, Gida Tibor a Dráva TSE, dr. Novotny Iván pedig a Pécsi Túrakerékpáros Klub 2006. évi tevékenységét ismertette, és szóltak a 2007-es tervekről. Baumann József és Biki Endre a mecseki források felújításáról számolt be, Dománszky Zoltán a Baranya megyei és a Tolna megyei természetbarátok együttműködéséről szólt, Kis Gali János pedig a 2007. évi regionális természetbarát találkozóra invitálta a résztvevőket. Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság volt Mecsek tájegység vezetője elmondta, hogy ezentúl új munkakörben, a Mecseki Erdészeti Zrt.-ben fog dolgozni természetvédelmi igazgatóként, helyét a nemzeti park igazgatóságán Kulcsár Péter veszi át. Néhány egyéb hozzászólás után a közgyűlés a 2006. évi munkáról szóló és pénzügyi beszámolót, valamint a közhasznúsági jelentést egyhangúlag elfogadta.

Ezután elismerések átadására került sor. 2007-ben „Arany Bakancs” díjban részesült dr. Tóth Aladár nyugalmazott erdész a természetbarátok és az erdészet között kialakított jó kapcsolatok ápolásáért, és a nagymátéi „Fekete István Emlékösvény” létrehozásáért; valamint Rónaky Gizella amecseki jelvényszerző túramozgalmak gondozásáért.

A természetbarát mozgalomban végzett munkájukért elismerésben részesültek: Biki Endre Gábor (források felújítása, térképészeti munka), Gőbölös István, Kaszás Károlyné, dr. Koncz Eszter (túravezetői tevékenység), Iván Attila (kerékpáros és ifjúsági szakági munka), Kovács István (teljesítménytúrák és ifjúsági találkozók rendezése), Feketéné Móró Erzsébet, Bora Tiborné (Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesületben végzett kiemelkedő munka).

A közgyűlést – hagyományosan – sok finomsággal megrakott asztalok melletti baráti beszélgetés zárta.

Strasser Péter

 

A Baranya megyei 2006. évi természetjáró egyéni pontverseny
végeredménye

 

NÉV

EGYESÜLET

TÚRAPONT

50 év alatti férfiak

 

 

1.

Pető Sándor

PITE

10196

2.

Eperjesi József

Pécsi Túrakerékpáros Klub

3933

3.

Jancsi Attila

Dráva TSE

3177

4.

Blum András

DÖKE, Komló

2852

5.

Balog Árpád

Tenkes TE

2631

6.

Kucska Imre

DÖKE, Komló

2078

7.

Iván Attila

DÖKE és Hétdomb TE, Komló

2039

8.

Kovács János

DÖKE, Komló

1809

9.

Kovács Attila

DÖKE, Komló

1785

10.

Gábori Márton

DÖKE, Komló

1725

11.

Hohmann Ferenc

DÖKE, Komló

1420

12.

Romváry Tibor

Dráva TSE

1310

13.

Freik Tamás

Dráva TSE

1184

50 év alatti nők

 

 

1.

Kovács Beáta

PITE

9030

2.

Lencse Katalin

Büdöskút Barátai

2806

3.

Braun Andrea

PTTE Vándorsport Szakosztály

2334

4.

Sásdi Viktória

DÖKE, Komló

2189

5.

Stiksz Zsuzsanna

PTTE Vándorsport Szakosztály

2083

6.

Orbán Jutka

Pécsi Túrakerékpáros Klub

1953

7.

Sziebert Erika

DÖKE, Komló

1028

50 év feletti férfiak

 

 

1.

Szecsődi Imre

Dél-dunántúli Távközlési SE

1154

2.

Miklovits György

DÖKE és Hétdomb TE, Komló

1054

50 év feletti nők

 

 

1.

Lakatosné Novotny Sarolta

Mecseki Kóborlók

3243

2.

Trinn Ágota

Mecseki Kóborlók

3181

3.

Kiss Olga

PTTE Vándorsport Szakosztály

3090

4.

Biros Béláná

Büdöskút Barátai

2242

5.

Szecsődi Imréné

Dél-dunántúli Távközlési SE

1831

6.

Strenger Jánosné Dr.

Dél-dunántúli Távközlési SE

1294

 

TERMÉSZETBARÁT TALÁLKOZÓK

(Mindhárom találkozó részletes kiírása, és a jelentkezési lapok hozzáférhetők
a szövetségben!)

   Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Találkozó
Patca, 2007. május 18-20.

Rendező: Somogy Megyei természetbarát Szövetség; Zselic TE.

Programok: Katica Tanya megtekintése (kenyérsütés); vetélkedők; sportrendezvények; esti séta túra; autóbuszos túra: Patca – Szenna (falumúzeum) – Deseda (arborétum) – Somogyvár – Buzsák (falumúzeum), Kaposvár (élményfürdő); zselici 12 km-es gyalogtúra; kerékpáros túra; lovaglás, sétakocsikázás; műsoros est; tábortűz; turista bál.

Költségek (szállás + étkezés): saját sátorral 2000 Ft/fő/nap, épületben 2500 Ft/fő/nap. Autóbuszos túra: 1500 Ft. A múzeumi és fürdő belépők egyénileg fizetendők.

Jelentkezési határidő: 2007. április 15. Levelezési cím: Somogy Megyei Természetbarát Szövetség, 7400 Kaposvár, Fő u. 101; (82/429-048, 20/984-4719.

   Gyalogos Természetjárók XIV. Országos Találkozója
Budapest–Csillebérc, 2007. május 25-28.

Rendező: Budapesti Természetbarát Sportszövetség.

Programok: gyalogos természetjáró túraverseny; tájfutó verseny; egyéni elméleti verseny; éjszakai tájékozódási túraverseny; teljesítménytúrák; Budavári vetélkedő városismereti verseny; autóbuszos–gyalogos túrák (Rám-szakadék, Dobogókő, Nagykovácsi, Gödöllő); autóbuszos kirándulások (Visegrád, Szentendre, Esztergom, Vác); budapesti városnéző és barlangi túrák; rövid gyalogtúrák a környéken; rádióamatőr-bemutatók; kulturális műsor.

Nevezési díj: 2000 Ft/fő (+ az egyes versenyekre, programokra külön kiírás szerint). Szálláslehetőség: ifjúsági szálló, bungalók, faházak, kemping, a szállás típusától függően 650 – 4000 Ft/fő/éj. Étkezések rendelhetők, reggeli: 500 Ft, ebéd: 800 Ft, vacsora: 700 Ft.

Jelentkezési határidő: 2007. március 23. Cím: Budapesti Természetbarát Sportszövetség, 1053 Budapest, Curia u. 3., ( 1/266-5924, fax: 1/317-9466, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. A jelentkezési lap letölthető a www.btssz.hu internetes honlapról.

   TEGYOT, TEDOT (Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója)
Eger-Felsőtárkány, 2007. június 25-29.

Rendező: Kárpát Egyesület, Eger (a Természetjáró Fiatalok Szövetsége megbízásából)

Részvétel: általános, ill. középiskolás, 3-5 fős csapatok.

Programok: nappali és éjszakai túraverseny; elméleti verseny; Eger városismereti verseny; teljesítménytúra; fakultatív programok.

Nevezési díj: 3000 Ft/fő MTSZ tagsággal (MTSZ tagsági igazolvány nélkül 4000 Ft/fő). Szállás: egyéni sátrazással (625 Ft/fő/nap), vagy faházakban (1250 Ft/fő/nap), ill. kőépületben (1000 Ft/fő/nap). Étkezés rendelhető, reggeli: 550 Ft, ebéd: 500 Ft, vacsora: 700 Ft.

Nevezési határidő: 2007. május 15., levélcím: Kárpát Egyesület, Eger (3300 Eger, Galagonyás út 12/a). A jelentkezési lap letölthető a http://kee.eck.hu internetes honlapról.

­œ›œ›œ›

A Szekszárdi-dombság forrásai

    I. túra: Kakasdról indulok a K jelzésű úton és a dombhátak között haladok felfelé. Egy akácerdő után elérem a K jelzésű turistautat. A Sötét-völgy nevű természetvédelmi területen járok, ahol a DDNPI tájékoztatótábláin látható a környék növény- és állatvilága. Egy esőbeállónál rátérek a KO jelzésre, ahol a Fekete-híd után megkeresem a Fekete-kutat. A forráshoz egy szép hídon lehet lejutni, ahol egy kopjafa is áll. A forrás csövéből vékony sugárban csordogál a víz. Fényképezés után visszafelé indulok és a Fazekas-völgyön hamarosan elérem a Haramia-forrást. A forrás bőven ontja a friss forrásvizet, élve eme lehetőséggel hamar megtelik a kulacsom. Szép a forrás környezete, közelében asztalok padok, igazi jó kis piknikhely. A KO jelzésen folytatom utamat és egy kis katlanban megtalálom a Fazekas-forrást. A forrás csövéből éppen csak csordogál a víz, kis tisztítás után elkészülnek itt is a fényképek. Csak a forrás névtábláján a felirat alig látszik, mert a betűk itt sincsenek fekete festékkel kifestve. Az eredeti útvonalon indulok vissza Kakasdra és a faluban a KO jelzésen felkeresem a Csurgó-forrást. A forrásnál gyerekek játszanak, akik elmondják, hogy mindennap isznak a forrás vizéből.

II. túra: kora reggel indulunk Ófalu főutcájából Siklósi Gergővel a mai túránkra. Hosszú az útvonal és sok a betervezett forrás és látnivaló, ezért igyekeznünk kell. A Z jelzésű úton indulunk el, és hamar felérünk a tetőre. Gyönyörű a kilátás Ófalu határára és a környező dombokra. Néhány magasles mellett haladunk el. A Harsányi-kereszthez érve látjuk, hogy éppen a K túra szakaszát kezdték el festeni, ezért most egy hosszú szakaszon csak a fehér alapokat látjuk. A vegyes fákkal benőtt erdőt felváltja egy akácos, és itt a KO jelzésen leérünk a Turista-forráshoz. A forrást nem egyszerű megközelíteni a sok szederinda miatt, lejjebb pedig csúszós a partoldal. A forrás nagyon elhanyagolt állapotban van. A csőből nem folyik a víz, legfeljebb csak csepeg, de mellette több helyen is elő­buk­kan. A gránitból foglalt építmény szét van esve. A KO meghosszabbításán érünk az egy­kori Üveghutai Erdészházhoz, mely még felújítás alatt áll. Szép a ház környezete, ahol egy kerekes kút is található.

A KO jelzésen folytatjuk utunkat egy széles kocsiúton, ahol egyre inkább szúnyogok és legyek hada mar bennünket. Már nagyon várjuk, hogy felérjünk a tetőre. Innét jelzetlen kocsiúton indulunk az Anikó-forrás felé. Gyorsan leértünk a völgybe, ahol megpillantjuk a bővizű forrást. Sajnos a csövet a járószinttel egy magasságban építették be a forrásba, ezért nagyon nehéz a víz vételezése. Itt a völgyből érkező kék körön kacskaringózva jutunk le a Mórágy felé induló völgybe, ahol nemsokára a Henrik-forráshoz érünk. A forrás jelenleg kiapadva, és nagyon rossz állapotban van.

A kék jelzést elhagyva, irányt váltva a zöld jelzésen folytatjuk a túrát és nemsokára a Gombás-völgyben fakadó Tértörő-forráshoz érünk. Sajnos a forrás eredeti építményébe falazott csőből nem folyik a víz, helyette hátul egy toldalékcsőből juthatunk üdítő vizéhez. Az összekötő csövet valakik kihúzták a forrásból. Egy korhadt kis padon megpihenünk és el­fo­gyasztjuk a magunkkal hozott uzsonnát. A Z jelzésen haladunk tovább, ami egy rövidebb szakaszon kis ösvényre vált, és ezen jutunk le a Kövesdi-patak völgyébe. Egy kis fahíd közelében a ZO jelzi, hogy elértük a Marika-forrást. A forrás nagyon rossz álla­pot­ban van, előtere annyira feltöltődött ágakkal és iszappal, hogy megközelíteni is alig tudjuk. Az építmény aljából csordogál a víz, valószínűleg a cső is a föld alá került. A forrás névtáb­láján a felirat: „Marika-forrás, légy forrása ártatlan örömöknek”. Kár, hogy ilyen elhanya­golt állapotban van, mert így nem sok örömet okoz az erre járóknak. Indulunk tovább, még egy forrás van vissza, ez pedig a Bükkös-forrás. Az úttól kicsit távolabb van, a ZO jelzés vezet be hozzá. A forrásra éppen egy bükkfa dőlt. Nagyon elhanyagolt állapotban van, de csövéből azért gyengén folyik a víz. Felvételt készítünk forrásról, majd indulunk tovább a völgyben lefelé. Hamarosan a Kövesdi-erdészlak mellett megyünk el, majd Kiskövesd után Bátaszék következik, ahol a mai napon túránk véget ér.

III. túra: Erdősmecskéről indulok, hogy a környéken túrázzak és az itt található forrá­sokat felkeressem. A Z jelzésű turistaúton indulok el, mely annyira bozótos, hogy szinte már járhatatlan, jelek is alig. Nagy nehezen felérek egy rétre, ahol már világos a haladási irány, és a jelzések is jobbak. Hamarosan a Hessz-kereszthez érek, majd jelzetlen kocsiúton a Dér-völgy felé veszem az irányt. Az erdőben csakhamar ráakadok a Dérvölgyi-forrásra, mely sajnos igen rossz állapotban van. Vize a falazat alatt kitört, a fal mögött egy nagy gö­dör tátong, a névtáblája is hiányzik. Pedig bővizű lenne a forrás és állandó kifolyásúnak ismert. Mészkemence környékén felkeresek két forrást, a Tőkés-kutat és a Cigány-kutat, ahol nemrég táblákat építettünk be. Környezetük tiszta, látszanak a múltkori forrástisztítás nyo­mai. Egy jó darabig egy széles jelezetlen kocsiúton haladok, amíg a K jelzést el nem érem. Apátvarasd-telepnél megkeresem az Erdész-forrást. Az útról tábla jelzi. Sajnos az épít­­mény rosszul kivitelezett, mert színültig feltelt vízzel, mivel a víz kifolyásának helye eltö­mőd­hetett. A névtáblát még éppen nem éri el a vízszint. Fényképen láttam eredeti álla­po­tában a forrást, ami merítős forrásnak épült 1995-ben. A vízelvezetési problémák megszün­­tetésével a forrásból ivóvizet is lehetne nyerni. Egy darabig még folytatom az utat a kék jelzésen, majd a K-en Mecseknádasdra érek. A piros sáv vezet fel a tetőre, ahol a vár romjai közelében megnézem a már nem először látott bővizű Török-kutat. Kár, hogy nincs a forráson névtábla elhelyezve. Rövid nézelődés után visszagyalogolok Mecsek­ná­dasd­ra, ahol mai gyaloglásom véget ér.

IV. túra: a szekszárdi autóbusz pályaudvarról indulunk Siklósi Gergővel a K túra út­vonalán. A Kápolna-téren megnézzük a Remete-kápolnát és a közelében fakadó Remete-csurgót. Egy nagy támfalból kiálló csövön jut a napfényre a forrás vize. A vasajtó, a be­épí­tett kő teljesen ki van lazulva, a pántok éppen csak tartják a nehéz vasajtót. Az ajtóra festett felirat halványan látszik. Az ajtót kinyitva látható a belső tér, melyet téglából boltoztak ki. Fényképezés után folytatjuk utunkat és egy löszfal mentén indulunk a Kerék-hegy felé. Szántóföldek közt haladunk, míg egy kis erdőbe jutunk. A Bati-kereszt után jutunk a Szarvas-szurdokba, mely jellegzetes szakasza ez a Dél-dunántúli Kék Túrának. Markáns kanyarja után haladunk dél felé. Néhány méterenként követik egymást a frissen festett jelzések, hiszen nemrég újult meg ez a szakasz is. A Bükkös-erdő után az útvonalunk egyre sárosabb, ezért itt-ott kerülni próbálunk, és rátérünk a S jelzésre, melyen az Almási-erdőbe érünk. A SO jelzésen a Bor-kutat kerestük meg, de kiépített forrást nem találtunk, csak több helyen dagonyás vízkifolyásokat. A Gurovicai-erdészházat látjuk a távolban, majd visszatérünk az elágazáshoz és egy tarvágáson keresztül leérünk a P jelzéshez.

Hosszú lapos völgyön megyünk végig, ahol útközben egy szép vadászházat látunk. A volt csemetekert után értünk ki a halastóhoz, ami után már elérjük a Szálka nevű települést. A főutcán végighaladva a Brányoki-erdőben felkeressük a Szarvas-kutat. A gránitból fog­lalt forrás gyengén folyik, de előtere olyan iszapos, hogy lehetetlen a csőhöz lépni. Sajnos a név­tábláját erősen belepte a szennyeződés, így a feliratot csak sejtjük. Távolabbról fény­ké­pe­zem, hogy el ne süllyedjek a sárban. A forrás egy kis fiatalos erdőben található. Lejjebb a kis vízhozamú ér teljesen elnyelődik. Utunk a mai napon Szálkán ér véget, ahol egy szép ren­dezett falut találtunk.

V. túra: Bonyhádon a Kálvária felé indulok el a S jelzésen. A szőlők után egy kis feny­ves­nél az István-majorhoz érek. Egy darabig szántóföldek között a főúttal párhuzamo­san haladok, majd egy jobbra leágazó földúton a Vörösmarty-forrást próbálom megkeresni. A területet háromszor is átfésülve kénytelen voltam megállapítani, hogy itt kiépített forrásnak nyoma sincs. Annál több forrásmezőt találtam a lehetséges helyszíneken. Ahová a régebbi térképen a forrást berajzolták, azon a ponton valóban van egy forrás, de nincs foglalva. A leírások a forrást kiapadtnak tekintik. A juhászatot elhagyva egy vizenyős terület után ligetes akácerdőben haladok Ladomány felé. Hosszú betonúton a halastavak után érek be a kis faluba, ahol egy kőkeresztnél emelkedő földúton a Börzsönyi-magaslatra érek. Szántóföldek között leérve a túlsó völgybe a Borka-kutat keresem. Sajnos forrásnak vagy vízfakadásnak még csak nyoma sincs. Visszamászok a tetőre és a földesúton haladok tovább. Egy elágazás után jelzetlen útra térek: célom, hogy Kakasdig leérjek. Egy fél óra múlva már a falu határában vagyok. Innen még folytatom a túrát, célom a falu északi részén található Csurgó-forrás felkeresése. A forrást téglából építették és egy halacska száját megformázó csőből folyik teljes keresztmetszetben a forrás vize.

Sajnos a környék forrásainak állapota lehangoló. Egy ilyen sűrűn turistaútvonalakkal behálózott területen kár így pusztulóban hagyni ezeket az építményeket, melyek még sokáig kiszolgálhatnák az arra járókat.

Biki Endre Gábor

„PITE 100”, avagy ki tud többet a PITE-ről?

A Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület (PITE) 2007. április 22-én ünnepli tizedik születésnapját. Ez alkalomból egy kis „elméleti erőpróbára” hívjuk a természet szerelmeseit. 100 kérdést teszünk fel az egyesület eddigi tevékenységéről, rendezvényeiről, ered­ményeiről stb. Egy kérdésre csak egy helyes válasz van, ami 1 pontot ér! Egy nevező csak egy kérdőívet tölthet ki! A kérdések megválaszolásához minden segédeszköz hasz­nál­ható és megengedett.

A kérdésekre a helyes válaszok megtalálhatók az interneten, a Mecsek Híradókban, túrabeszámolókban, a honlapunkon (régi-új) stb. De aki rendszeresen látogatja az egyesület rendezvényeit, talán könnyebben válaszol majd a feltett kérdésekre. Beküldési határidő: 2007. április 20.

Nevezés: a kérdőív kitöltésével, elküldésével 2007. március 15-től. A kérdőív megtalálható és letölthető a PITE honlapjáról: www.pi-te.hu. Nevezési díj: NINCS!

Díjazás: minden kérdőívet kitöltő, beküldő és legalább 50 pontot elérők, emlékkitűzőt kapnak! Valamint a legalább 90 pontot elérők a támogatók által felajánlott díjakat kapják.

Díjkiosztó: 2007. április 22-én a „PITE X” teljesítménytúra céljában lesz (Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglő).

Bővebb információk az egyesület honlapján: www.pi-te.hu Sikeres keresgélést, fejtörést, és minél több helyes választ kíván a rendezőség!

 



HÍREK

  • Új természetvédelmi munkakör az erdészetnél: 2007. február 1-jétől a Mecseki Er­dé­szeti Zrt. új funkcióval igyekszik a természetvédelem ügyét még magasabb szín­vo­na­lon kiszolgálni, ezért Nagy Gábort, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság volt mecseki tájegységvezetőjét kinevezte természetvédelmi igazgatónak. Feladata lesz a ter­mé­szet­vé­delmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal való kapcsolattartás mellett a civil „zöld szervezetekkel” kiépített együttműködés erősítése, a környezeti ne­ve­lés, az idegenforgalom természetvédelmi tematikájának fejlesztése, bővítése. A Duna-Drá­va Nemzeti Park Igazgatóságnál Nagy Gábor feladatait új tájegységvezetőként a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet eddigi őrkerület-vezetője, Kulcsár Péter vesz át. Tele­fon­száma: 30/500-9523, amelyen bármilyen természetvédelmi problémával meg­ke­res­hető.
  • Cikai-forrás: megtisztult és megújult a Keleti-Mecsekben található forrás, mely merítős, és felirattal van ellátva. A S+ jelzésről a SO jelzés vezet a forráshoz. A munkát Biki Endre végezte.
  • MME Klubnap: március 13-án, kedden 18 órakor Gergely Tibor „A Mecsek orchideái” címmel tart előadást. Az orchideák szakavatott ismerője, aki fotósnak sem utolsó, mutatja be ezeket a csodás növényeket, szintén csodás fotók kíséretében. Helyszín: Civil Közösségek Háza, Pécs, Szent István tér 17.
  • Túravezetők Klubja: április 3-án, kedden a klub „Mi történik a pécsi szennyvízzel?” címmel üzemlátogatást szervez, melyen előadást és bemutatót tart Nős József, a Pécsi Vízmű Szennyvíztelep vezetője. Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz végállomáson 15.30-kor. A 26-os autóbusz 15.35-kor indul, amelyről leszállva a MOL telep után kb. 500 m-es sétával érhető el a Pellérdi úti szennyvíztelep, a program helyszíne. A program 17 óráig tart, és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség tagjai számára ingyenes.
  • Teljesítménytúrázók figyelmébe: a Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület távolabbi tel­je­sít­mény­túrákra egy 15 fős mikrobuszt indít havonta 1 alkalommal. Március 17-én vagy a „Kincsem 40, 25” teljesítménytúrára (Tápiószele, útiköltség 2.400 Ft/fő), vagy a „Lepke 40, 25” teljesít­mény­túrára (Vonyarcvashegy, útiköltség: 1,900 Ft/fő) indul busz. Mindkét esetben az indulás fel­té­­tele legalább 12 fő jelentkezése. Jelentkezés, ill. további információ: Bota János, (30/993-8595.
  • Az Ormánságba és a Szekszárdi-dombságba túrázók figyelmébe: 2007. március 4-től a Villány–Sellye–Barcs vasútvonalon megszűnt a vasúti közlekedés. Az utasfor­gal­mat autóbuszokkal bonyolítja le a Pannon Volán Zrt. Új menetrend lépett életbe! Ugyan­csak új menetrend alapján közlekednek az autóbuszok Pécsvárad és Bátaszék között, ahol eddig ún. „vonatpótló buszok” vitték az utasokat.

Rendezvények

  március 10, szombat: „Kakasmandikó Túra”. R.: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Találkozás 9.50-kor Bőszénfán, a Kerékkötő csárda parkolójában. A túra útvonala kb. 4 km hosszú, a túra időtartama 3 óra. Részvételi díj: 300 Ft/fő. A túrát a nemzeti park természetvédelmi őr munkatársai vezetik. Jelentkezés: Duna-Dráva Nemzeti park Igazgatóság, 7625 Pécs, Tettye tér 9. ( 72/518-221, 30/377-3388, 30/405-4571. E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  március 17, szombat: „Csillagvirág Túra” (Kisbajom – Mórici erdő). R.: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Találkozás 9.50-kor Kisbajomban, a falu központjában. A túra útvonala kb. 5 km hosszú, a túra időtartama 3 óra. Részvételi díj: 300 Ft/fő. A túrát a nemzeti park természetvédelmi őr munkatársai vezetik. Jelentkezés: Duna-Dráva Nemzeti park Igazgatóság, 7625 Pécs, Tettye tér 9.( 72/518-221, 30/377-3388, 30/405-4571. E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  március 23, péntek: Évadnyitó kerékpárest. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Helyszín: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (Pécs, Széchenyi tér), 18 óra. A programból: bemutatkozik a Magyar Kerékpárklub; „Kína, a biciklisták országa” – dr. Papp Tivadar élménybeszámolója; invitáló a 2007. évi kerékpártúrákra a PTKK túravezetőinek elővezetésében. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak.

  március 24, szombat: „Szuadó 40, 17” teljesítménytúrák. R.: Fekete Bárány Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécs-Égervölgy, Teca Mama Kisvendéglője, 6.00-7.30 (40 km), 7.30-9.00 (17 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 500 Ft/fő (40 km), 300 Ft/fő (17 km). Információ: Becze László,( 72/259-940.

  március 24, szombat: X. Bakancsos Atom Kupa természetjáró tájékozódási túra­ver­seny. R.: Demeter Egyesület, Paksi Atomerőmű SE Természetjáró Szakosztálya. Hely­szín: Nyugati-Mecsek, Orfű térsége. Rajt: Gubacsos kulcsosház, 8.00-10.30. Nevezési díj: 800 Ft/fő, előzetes nevezéssel 600 Ft/fő. Előzetes nevezés március 19-ig a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Részletes kiírás olvasható a tura.ase.hu internetes olda­lon. Információ: Jakab Albert, ( 20/431-8112.

  március 25, vasárnap: „Tavaszi tekergés” kerékpáros teljesítménytúra (82 km, 53 km). R.: Fekete Bárány Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécs-Égervölgy, Teca Mama Kis­vendéglője, 6.00-7.30 (40 km), 7.30-9.00 (17 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 500 Ft/fő (40 km), 300 Ft/fő (17 km). Információ: Becze László, ( 72/259-940.

  március 31, szombat: „Tenkes 30, 15” teljesítménytúrák. R.: Dráva TSE, Tenkes TE. Rajt: Túrony, templom előtti tér, 7.00-9.00 (30 km), 8.00-10.00 (15 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 500 Ft/fő (30 km), 450 Ft/fő (15 km). Előzetes nevezés, MTSZ tagság, diák és nyugdíjas nevezése esetén 50 Ft/fő kedvezmény, a kedvezmények össze­von­ha­tók. Előzetes nevezés és információ: Romvári Tibor, ( 72/437-443, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Jancsi Attila, ( 20/580-6078, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

NYÍLT TÚRÁK

  • március 17, szombat: „Csokonay Sándor emléktúra”. Útvonal: Apátvarasdi elágazás – Disznós-kút – Kedves-forrás – Vadászlak – Hideg-kút – Óbánya – Mecseknádasd (14 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron (8-as kocsiállás) 8.45-kor. Túravezető: Baumann József.
  • március 24, szombat: „Hellényi Miksa emléktúra”. Útvonal: Állatkert – Misina – Tubes – Lapis – Mandulás (10 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 34-es autóbusz megállójában 8.50-kor. Túravezető: Pulai Lászlóné.
  • március 31, szombat: Bőszénfa – Sas-rét (tanösvény) – Terecseny – Almamellék (16 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 6.40-kor. Túravezető: Lakatosné Novotny Sarolta.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túra ajánlatai,
komlói indulással

  • március 25, vasárnap: Volt Béta-akna – Koszonya-tető – Bugyogó-forrás – Budafa – Mánfa – Komló, Kökönyös (9 km). Indulás a 9 órai bétai buszjárattal. Túravezető: Rácz János.

A Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub kerékpáros túraajánlata:

  • március 24, szombat: „Alapozó túra”. Útvonal: Pécs – Pellérd – Görcsöny – Téseny – Kisasszonyfa – Magyartelek – Királyegyháza – Szentlőrinc – Bicsérd – Zók – Aranyosgadány – Pellérd – Pécs (71 km). Találkozó 9 órakor Pécsett, a Mecsek áruház előtt. Túravezető: Keményfi Balázs.

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiad­ványa. Szer­keszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anya­gokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Apáca u. 2/1). (72/525–376 (napközben); 72/525–377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525–377. Ügyeleti idő: kedd 16–19 óra.   
Internet: www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.