facebook_page_plugin

Főoldal

Mecsek Discovery Center

2022. december 13-án Pécsett, Árpádtetőn került sor a Mecsek Discovery Center elnevezésű létesítmény átadására (nevezzük természetismereti bemutatóhelynek), ami az EAGLE nevet viselő, az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 1,7 millió euró költségvetésű horvát-magyar közös projekt keretében jött létre annak érdekében, hogy a felek egymást kölcsönösen erősítve ösztönözzék a természetjárást, a két ország felfedezését.

A projekt keretében két bemutatóhely épült meg Pécsett Árpádtetőn, illetve Horvátországban, Pitomača településen. A fejlesztések része a horvát és a magyar végpontok összekötése a virtuális térben – például VR-szemüvegek segítségével –, így a fizikai távolságtól függetlenül, 3D-ben is megcsodálhatók a határon túli látnivalók, például a pitomačai erdő látképe.

A projekt számos további elemet is tartalmaz: a természetismereti és túravezetői képzésektől, kerékpáros és madármegfigyelő rendezvények szervezésétől a többnyelvű mobilalkalmazásig. A Mecsek Discovery Center felépítésének célja, hogy a látogatók élmények segítségével kapjanak olyan ismereteket, amelyek segítik a Mecsek és a természet felfedezését és megértését, továbbá hozzájárulnak a természeti, kulturális örökséget fenntartó, környezettudatos turizmushoz.


A projekt záró konferenciájára a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség is meghívást kapott, a rendezvényen öten vettünk részt szövetségünk képviseletében. A konferencián a Mecsekerdő Zrt, illetve a horvát partnernek, Pitomača településnek a projektben részt vevő felelősei, munkatársai ismertették a résztvevőkkel a projekt megvalósításának a lépéseit. (A horvátországi, pitomačai létesítmény átadására december 17-én, pénteken kerül sor.)


Árpádtetőn az új épület az itt álló erdei iskola épületeinek elbontásával, azok helyén épült meg, és két szinten, mintegy ötszáz négyzetméteren várja majd a látogatókat. A Mókus Suli erdei iskola új oktatótermei mellett a létesítmény központi része a Mecsek hegység élővilágát, geológiai és hidrológiai érdekességeit, kultúr- és ipartörténeti értékeit, valamint a hegységhez és annak erdeihez kapcsolódó emberi tevékenységeket bemutató állandó kiállítás. A kiállításon digitális eszközök segítségével megjeleníthetők a Mecsek hegycsúcsai, kilátói, a várak, várromok és kulcsosházak, valamint túraútvonalak, de megcsodálhatjuk a kilátást a pécsi TV-toronyból is. Az erdei kirándulások szerelmesei egy régi turistaházba is beléphetnek, míg a gyerekek kedvence a mesekuckó lehet, ahol a Mecsek sokszínű és gazdag mondavilágával ismerkedhetnek.


Az előadások végén szakszerű „tárlatvezetés” keretében nézhettük végig a kiállítást, próbálhattuk ki az interaktív bemutatókat. Reméljük, hogy az újonnan átadott létesítmény az erdei iskolai programok és egyéni látogatások keretében sok gyermeknek, felnőttnek és családnak ad majd maradandó élményt a „természet felfedezésében”, és bízunk benne, hogy minél többen megismerhetjük a pitomačai bemutatóhelyet is. Köszönjük a meghívást és a részvételi lehetőséget az átadási eseményen!


Strasser Péter
(a Mecsekerdő tájékoztatójának felhasználásával)

Képek:  itt ( Nagy Balázs)