facebook_page_plugin

2012. szeptember 201. szám

 

MECSEK HÍRADÓ

 

201. szám                                                                                                                         2012 szeptember                                                                                                                                    

 

 

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Vándorlás

2012. július 4. - augusztus 4.

Szekszárdtól Írottkőig

Ott voltunk Szekszárdon az indulásnál július 4-én, zengővárkonyi sírjánál emlékeztünk Rockenbauer Pálra július 7-én, segítettük Baranyában a továbbhaladást július 6-tól 12-ig, s tisztelegtünk Írottkőn augusztus 4-én a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Vándorlással túrázók, a szervezők és a nagy elődök teljesítménye előtt. "Hiszen a 32 napos vándortúra egyben tisztelgés Rockenbauer Pál emléke előtt, aki a túraútvonal kitalálója és névadója volt - és aki 25 évvel ezelőtt (1987-ben) távozott közülünk." - olvashatjuk az MTSZ honlapon.

Az elején még csak bizakodtunk, hogy ez a program sikeres lesz, testben és lélekben gazdagító, elsősorban a teljesítők számára. Az írott-kői hangulat nagyrészt igazolta ezt a várakozást, s ahogy a teljesítők távolodnak a napi nehézségek élményétől, úgy egyre inkább "csak a szépre" emlékeznek majd, nem a tűző napsütésre, szakadó esőre, hosszas emelkedőkre. A nehézségeket és önmagukat sokszor legyőző - hosszabb-rövidebb ideig túrázó - sporttársak teljesítménye elismerésre méltó. Mint az értékelésből megtudtuk, 13-an gyalogolták végig a közel 600 km-t, voltak távol otthonuktól 32 napig. De az út teljes hosszán nem sokat csökkent az érdeklődés számottevően, a napi túrabeszámolókat olvasva biztosan 30 fölötti az átlag résztvevői létszám. Baranyából egy-egy napra többen csatlakoztak a túrázókhoz, de Kazal Márton volt az egyetlen, aki hosszabb ideig vándorolt a csoporttal.

Megyei elnökségünk örömmel vállalta az MTSZ vezetőségének azt a felkérését, hogy segítsük a program megvalósulását a baranyai szakaszon. Már hónapokkal előbb nekiláttunk a munkának. Elsőként az útvonalat tekintettük át, a jelzéseket újítottuk fel azokon a szakaszokon, ahol szükséges volt, és tisztítottunk meg néhány útszakaszt. Szívesen segítettünk abban, hogy szálláshoz, étkezési lehetőséghez jussanak a gyaloglók. Örömmel segítettünk azzal is, hogy megfelelő "kalauzolásban" legyen részük. Túravezetőink az adott útvonal értékeit, rejtett kincseit is bemutatva vezették turistautjainkon a DDK Vándorlás résztvevőit. Igyekeztünk a helyi erőket is megnyerni ügyünknek. Sok segítséget kaptunk a Mecsekerdő Zrt. igazgatóságától, a területi (pécsváradi, Árpád-tetői, sásdi) igazgatóságok munkatársaitól, a mecseknádasdi Liszt Ferenc ÁMK igazgatóságától, a Vargánya tanya üzemeltetőjétől, Varga Jenőtől, a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkörtől, az Abaligeti Önkormányzattól, az Abaligeten működő általános iskolától (Pécsi Hittudományi Főiskola Gyakorló Ált. Iskola), a Mindszent­godisai Általános Iskolától, a környékbeli boltosoktól, vendéglátóhelyek üzemeltetőitől. Szívbéli kötelességünk szerint szerveztük a megemlékezést (ahogy tesszük ezt minden év novemberében) a zengővárkonyi sírnál, ahol Máté Botond tanuló klarinétján szólaltatta meg a "Másfél millió lépés Magyarországon", ill. a folytatás, a "Még egymillió lépés Magyarországon" filmsorozatok kezdő dalát, majd Gyenes Károly, Rockenbauer Pál egykori munkatársa hozta közénk, idézte meg Rockenbauer Pál alakját, szellemiségét, és a filmforgatás történetét. Felejthetetlen órát töltöttünk a szeretett Gesztenyésben.

Megyei szövetségünk képviseletében Strasser Péter szervezte és koordinálta a munkát. A vándorlás baranyai szakaszán túrát vezetett időrendi sorrendben: Rónaky Gizella (Zengővárkony - Mecseknádasd), Feketéné Móró Erzsébet (Mecseknádasd - Zobák­puszta), Tóth Klára (Zobákpuszta - Fehér-kúti kulcsosház), Baumann József és Nagy Balázs (Fehér-kúti kulcsosház - Abaliget), Schóber József (Abaliget - Bakóca), Strasser Péter (Bakóca - Simonfa). A túravezetők munkáját segítették: Baumann Józsefné, Börcsök György, Jancsi Attila, Őri Zsuzsanna. A tőle megszokott ízletes babgulyást készítette a túrázóknak a zobákpusztai szálláshelyen Benczes Gábor. A csomag­szállításban Gida Tibor volt a szövetség segítségére. Hat napig vezette a kisbuszt, Mecseknádasdtól Simonfáig. Ajándékkal kedveskedtek a túrázóknak Zobákpusztán a Hétdomb Természetbarát Egyesület tagjai. Nagy Balázs a tudnivalók, beszámolók, képek internetes honlapokra (MTSZ, BMTSZ) tételében vállalt komoly munkát. A tolnai megyehatáron üdvözlő táblával, az első baranyai szálláson pogácsával, frissítővel köszön­töttük vendégeinket, s a baranyai szakasz több pontján gondoskodtunk frissítőkről, hisz éppen az idei nyár első komoly kánikulai hetére esett a baranyai szakasz bejárása (beleértve az abaligeti reggelt is, ahol zivatar nehezítette az indulást és a haladást). Érdekes színfoltja volt ugyanennek a reggelnek a Kossuth Rádió munkatár­sainak "érdeklődése". Bak Anita szerkesztő és Farkas Erika riporter "A HELY" című műsor számára készített riportokat az iskolában, a vasútállomáson, majd az erdőben Matolcsi Györggyel, a csoport állandó túravezetőjével, túrázókkal és velem is a helyi szervezés kérdéseiről.

A baranyai szakaszokon naponta 50-60 ember túrázott, az ország minden részéből érkező természetbarátok, ismerősök, ismeretlenek járták "kék" utunkat. Reményeink szerint és a kapott visszajelzések alapján is állíthatjuk, hogy a túrázók szép emlékeket őriznek a nálunk töltött napokról. Mi magunk is jó érzéssel gondolunk vissza arra a munkára, amelyet e program sikere érdekében végeztünk. Voltak nehézségeink, megtettünk sok kilométert, lebonyolítottunk számtalan telefont, személyes megbeszélést, bejártuk az utat oda-vissza többször, macsétával, metszőollóval tettünk járhatóvá néhány kritikus szakaszt (amely nem a Mecsekerdő Zrt. fennhatósága alatt áll), de voltak örömeink is, sikereink is.

Köszönet illet mindenkit, aki megérezte e feladat fontosságát, a szövetségünk életében betöltött jelentős szerepét.

A vándorlás utolsó túráján együtt gyalogoltunk a többiekkel Bozsokról Írott-kőre. Együtt örültünk velük, tisztelegve nagy teljesítményük előtt. Örültünk, hogy segíthettük őket nagy vállalásukban. Együtt énekeltük a Himnuszt és hallgattuk Peták Istvánt, az MTSZ elnökségének tagját, dr. Simkó Gabriellát, az MTSZ igazgatóját, valamint Rohonc polgármesterét. Tapsoltunk, amikor a végig túrázók megkapták pólójukat, amiből csak 13 db készült. Ez igazán jelzi értékességét. Az MTSZ előző és mostani vezetőségének nagy munkája van a most záródó programban. Erőfeszítéseik elismerést érdemelnek. A tapasztalatok levonása, tanulságok rögzítése nyilván a fejlődést szolgálja majd. Hazafelé a kocsiban Rockenbauer Pálról beszélgettünk. Mert - ahogy szokták mondani - ez a szép program ő nélküle nem jöhetett volna létre! Kár, hogy erről Írott-kőn most nem esett szó.

Tóth Klára

"TALÁLKOZTUNK"

A nyáron júliusban Somogy megyei és Tolna megyei "természetbarátainkkal" Lengyelben, majd augusztusban a dunántúli megyék természetbarát szövetségeinek, szervezeteinek vezetőivel Tatán.

A Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség hagyományos találkozóját idén a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség szervezte. Július 20-22. között volt alkalmunk Tolna megye egy újabb, természeti, kulturális és történelmi értékekben gazdag kis szegletének megismerésére. Pénteken délután, miután elfoglaltuk szállásunkat az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakiskola kollégiumában, "falunéző" sétánk során megtekintettük az óvodában berendezett múzeumot, ahol óvoda-történeti kiállítás, egy székely, ill. egy sváb szoba kínált értékes látnivalót. Vacsora után a - talán éppen szebb jövője kezdetén álló - gróf Apponyi pincében vendégeskedtünk egy borkóstolón.

A szombati nap programjára autóbusszal indultunk. Először a volt Lázi erdészházban, az Ökoházban csodálkoztunk rá a környezetbarát házépítés, fenntartás érdekes megoldásaira, majd felsétáltunk a "lengyeli sáncok"-hoz, ahol az ásatások, illetve Wosinszky Mór tiszteletére állított emlékoszlopot tekintettük meg. A nap következő részét a Gyulaji Vadrezervátum területén töltöttük. Először hosszabb-rövidebb (inkább hosszabb) gyalogtúrával ismerkedtünk a főként dámszarvasok és vaddisznók számára kiváló tereppel. Érdekes dolgokat tudtunk meg a vadak életéről, párválasztási szokásai­ról, fenntartásuk örömeiről, gondjairól. Ebédidőben finom vadpörkölttel tettük stílusossá látogatásunkat.

A délután folyamán a Tamási Vadasparkot látogattuk meg. Ez a "ketrec" szűkebb volt, értelemszerűen itt több vadat láttunk. Ők már jobban hozzászoktak a látogatókhoz. Engedték magukat fényképezni, etetni. Azután kellemes órákat töltöttünk el a szép parkban, a tó partján.

Lengyelbe visszatérve megtekintettük az Apponyi-kastélyt, s sétáltunk a gyönyörű fák, bokrok között a kastély parkjában.

Vasárnap délelőtt Anna-fürdői látogatás szerepelt a programban. Először az erdei iskolát tekintettük meg. A sok természetes anyag, a kreatív feladatvégzésre késztető játékok, a tablók, a képek mind-mind az ide látogató iskolás gyerekek fejlesztését szolgálják a természet megismerése céljából. Az iskolalátogatás után hosszabb sétát tettünk, el egészen a hangulatos, mesterségesen kialakított tóig. Az éjszakai eső miatt felfrissült természet a legszebb arcát mutatta. A fák, bokrok, a tóparti vízinövények pihenésre, lazításra csábítottak bennünket.

Ismét gazdag, szép programot állítottak össze házigazdáink. Nem szóltam még az esti beszélgetésekről, a "dalra fakadó" asszonykórusról (ez a program is hagyományos már e találkozókon), a lokálpatriotizmusát most is bizonyító, tájékoztatásában, rejtett kincsek ismertetésében is igazán jeleskedő Tolna megyei elnökről, Dománszky Zoltánról. Jövőre Somogy megye lesz a találkozó házigazdája. Várakozással tekintünk elé.

* * *

Szintén hagyományos, hogy augusztus utolsó hétvégéjén egy dunántúli megyében összejönnek a megyék természetbarát vezetői. Idén Komárom-Esztergom megye szervezte a találkozót Tatán augusztus 24-26. között. A találkozónak idén azért is nagyobb jelentőséget tulajdonítottunk, mert a Magyar Természetjáró Szövetség május 12-i megalakulás óta ez volt az első ilyen találkozó. A meghívottak és megjelentek között ott volt az MTSZ elnöke Garancsi István, a tisztségviselők közül dr. Simkó Gabriella, Pálmai Vencel és Farkas György, valamint a megyék vezetői, képviselői. Az elhangzott tájékoztatókból kiderült, hogy a közgyűlés óta főként az átadás-átvétel témakörében voltak feladatai a vezetőségnek. A várt - megyei és egyesületi szintet is érintő - változásokat az őszre tervezett rendkívüli közgyűlésen körvonalazzák az MTSZ vezetői.

A hivatalos program mellett érdekes színfoltja volt a találkozónak az agostyáni ökofaluban tett látogatás. Rácsodálkoztunk a vezetékes villany és víz nélkül működő házakra, eszközökre, a gyerekkorunkat idéző megoldásokra, a falusi állattartás bizonyítékaira. Az ökofalut működtető alapítvány lelkes vezetője szavai nyomán ez az érzés töltött el bennünket: így is lehet!

A találkozó nem hivatalos programjai közé tartoztak az éjszakába nyúló esti beszélgetések a csillagos égbolt alatt, az Olympiai Edzőtábor gyönyörűen parkosított udvarán. Gondolatokat, tapasztalatokat cseréltünk, múltat, jövendőt emlegettünk. Találkoz­tunk, barátkoztunk…

Tóth Klára


Bronz Jelvényes Gyalogos Túravezetőképzés Zárása

Januárban 28 lelkes turistatársunk jelentkezett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség által 2011 decemberében meghirdetett gyalogos bronz jelvényes túravezető képző tanfolyamra.

A csapatban az egyetemisták, az aktív dolgozók és a nyugdíjas korúak egyaránt képviseltették magukat. Az elméleti és gyakorlati képzést követően a résztvevők a május 20-i és 24-i vizsgákon bizonyították rátermettségüket és szakmai felkészültségüket. A vizsgák akadályait 25-en vették sikeresen.

2012. június 10-én, vasárnap ünnepélyes keretek között adtuk át új túravezetőinknek vizsgaigazolványaikat és jelvényeiket. A júniusban is áprilisi bolondozású idő kegyes volt hozzánk és ebben a rohanó világban egy kellemes, családias hangulatú, békebeli délutánt töltöttünk el régi és új túravezetők közösen a Kardos úti kulcsosházban, ahol összekapcsolódott a múlt és a jelen. A képzés során olyan emberektől tanulhatták meg a túravezetés csínját-bínját a lelkes jelentkezők, akik maguk is már több évtizedes túravezető múlttal bírnak. Segítőkészségük, szakmai felkészültségük és emberségük méltó példa lehet az új túravezetők számára. Ezúton is köszönöm munkátokat!

Ugyanakkor új túravezető társaink lelkesedése, lelkiismeretes felkészülése és dina­miz­musa magában hordozza annak ígéretét, hogy ezek a több évtizedes turista és emberi ér­tékek megmaradjanak és átadásra kerülhessenek a nyílt túrák alkalmával, beépüljenek az egyesületek, szakosztályok mindennapjaiba és gazdagítsák, színesítsék a szövetség életét.

Tanfolyamszervezőként és oktatóként köszönöm, hogy együtt dolgozhattam és örülhettem Veletek!

Scheitler Adrienn

Dél-zselici hangulatok

Jó 40 éve egyik magas-tátrai utunkon a Zöldtavi házból figyeltük a szűnni nem akaró esőt, amikor a mellettünk készülődő szlovák barátaink megkérdezték, hogy merre lesz a menet. - Esik - mutattunk ki a semmibe. - Na és, attól még nem áll meg az élet! Azóta is ez jut eszembe, amikor azt hallom, hogy rossz idő lesz, mert a legemlékezetesebb túráink éppen azok voltak, amikor jól eláztunk, elvert bennünket a jég, vagy éppen hóviharba keveredtünk.

Június 2-án, szombaton reggel rossz időről szó sem volt, éppen csak annyira szemerkélt az eső, hogy a vízhatlan kabátot még nem volt érdemes felhúzni, mert jobban beleizzad az ember, mint amennyire megázna. Mások a szemerkélést rossz előjelnek vélhették egy 25 kilométeres gyalogláshoz, így aztán csak heten vágtunk neki a zselici túrának.

A patak melletti úton indultunk el a hetvehelyi vasútállomástól az Árpád-kori templom felé (sokkal szebb erre jönni, mint a forgalmas főúton). A templomnál szó szerint belebotlottunk abba a nénibe, aki a templomot ki tudja nyitni. Sajnos éppen a boltba igyekezett; a vásárlásra szánt háromnegyed órát nem akartuk kivárni, így (most is) csak kívülről csodáltuk meg az erődítményszerűen kialakított épületet. Hetvehelyen járva a Makovecz Imre tervezte kilátót mindenképpen fel kell keresni, az építmény és a kilátás is megéri a fáradságot. Kicsit sáros volt az út, óvatosan lépkedtünk, hogy ne essen folt maku­látlan tiszta szerelésünkön. Az eső közben elállt, csak a környező dombokat csipkézte a felszálló pára.

Az Ady utca végén hagytuk el a falut. Útba ejtve egy romos és egy már felújított kápolnát felkapaszkodtunk a Káni tetőre. Csodálatos kilátás nyílik innét a környező dombokra, távolabb a Tubestől egészen a Zengőig minden csúcs előbukkant. Észre sem vettük, hogy közben a magas fűtől térdig vizesek lettünk. A távvezeték előtt fordultunk Kán felé, rátértünk a Nagymátéról ide vezető kék "körséta" jelzésre. Csúszós sár gyorsította a lefele haladást, fél méterrel megtoldva minden lépést. Kán előtt a völgy alját ellepte a víz, de már edzettek voltunk, egy kisebb sodrású hegyi patakon is simán átgázoltunk volna. Kánban minden épület egy gyöngyszem, rögtön elvarázsolt bennünket a bájos üdülőfalu hangulata. A neves Káni Filmfesztivál helyszínén a humorból is ízelítőt kaptunk. Kedvet kapva a számtalan ötlettől, egy zoknicsavaró bemutatót rögtönöztünk.

A szomszédos üdülőfalu, Gorica felé folytattuk utunkat. A falu közepén nyugat felé fordul a kék "körséta" jelzés. Hamarosan gyönyörű sziklák között kanyargó vízfolyáshoz értünk, valamikor márványbánya is volt a közelben. Innét kellemetlen, sáros emelkedőn értünk föl az egykori Ratkóca-pusztára.

Diófák, kerítés-maradványok és százévesnél idősebb fenyő-matuzsálemek sejtetik, hogy valamikor itt vidámabb volt az élet. A közeli korpádi vadászházból is csak a pince maradt meg, azt előrelátóan jól megépítették. Délre értünk ide, ideje volt megebédelni. Innen már láttuk utunk következő állomását, a Gyűrűfűhöz hasonlóan elnéptelenedett Korpád egyetlen házának tetejét. Leereszkedtünk a völgybe, kereszteztük a nagymátéi vadászházhoz vezetőerdészeti utat. A tó előtti leágazásnál indultunk fölfele a Kisibafára vezető földúton.

Megerősíthetjük, hogy a környező falvak elnéptelenedtek, egészen Bükkösdig egyetlen lélekkel sem találkoztunk. Csak a nyugalomhoz szokott vad- és szelíd állatok sziesztáját zavartuk meg. Védelmet igényelnek ezek az állatok, ezt mások is így gondolhatják, mert a sárga négyzet turistajelzés útvonalát elkerítették. A Szedres-út mellett, a kerítésen kívül tavaly még járható volt egy kocsiút, azóta azt is felszántották (a Dinnyeberkibe vezető piros sáv jelzéstől a Bükkösd fölötti szurdokig), a két végét árokkal védve a behajtástól. Átküzdve magunkat az akadályokon, már csak a tájban gyönyörködtünk, félve gondolva arra, hogy megszűnik ez a napsütötte réten vezető turistaút. Bükkösdön a falunap hangosbemondójától és a Mecsek Rally erre tévedt versenyautóinak dübörgésétől volt zajos a falu. Elég időnk volt még a vonat indulásáig, ezért beültünk a presszóba egy fagyira. Az állomás melletti kútnál lemostuk az út sarát, és felszálltunk a vonatra.

Kalauz nem jött (talán a vasutat is elérte a létszámleépítés), helyette egy vidám lánycsapat járta végig a fülkéket, elmondásuk szerint petrezselymet árultak, mindenütt nagy sikert arattak.

Szép napunk volt!

Jónás István

bakoca

 

Megújult az "Útszéli kereszt”

Bensőséges, gazdag tartalommal megtöltött ünnepségen vettünk részt június 20-án Bakóca határában, az "Útszéli kereszt" felújítás utáni megszentelésén.

E helyen a Fekete István Emlékösvény VI. Állomás 20. sz. táblája áll. A Mecsekerdő Zrt. honlapján olvasható:

"Fekete István okleveles gazda, író ezen a vidéken dolgozott és vadászott gróf Mailáth György hitbizományi uradalmában Bakócán, az 1926-1929 közötti években, mint kis segédtiszt. Az itt szerzett élményei emlékére helyeztük el a táblákat, amelyeken az író saját szavaival meséli el a tör­ténteket, vagy egy félévszázados szép vadászélet gazdag tapasztalatait adja át... "

Az emlékösvény tábláinak egy része a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonal mellett található Hollófészek és Felsőkövesd között. Hollófészek a környék legmagasabb pontja 357,1 m az Adria felett.

A kereszt kedves helye volt Fekete Istvánnak. "Az útszéli keresztnél sokat imádkoztam, (…) a Göncölszekér rudas csillaga is biztatón csillogott, s ezt úgy vettem, mintha Jézuskánk jóságos szeme nézett volna rám, reményt és hitet küldve a benne bízóknak. "

Az utóbbi időben a kereszt állaga igen megromlott, felújítása szükségessé vált.

A megújító munkálatokban sokan vettek részt: a Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészete, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, Huszár Ferenc grafikus művész, az Ajkai Fekete István Társaság, a Dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület, de "természetbarátunk", Baumann József is segítséget nyújtott a felújító munkálatokhoz kétkezi munkával.

A felújítás utáni megszentelés a délután 2 órakor kezdődött rövid ünnepség keretében történt meg. Kis Tünde köszöntője után elhangzott néhány szép gondolat Fekete István műveiből a Mindszentgodisai Általános Iskola tanulóinak közvetítésével. A Baranya Vadászkürt Együttes Ifjúsági Csoportjának tagjai kitűnő műsorukkal gazdagították a meghitt perceket, majd Pál József bakócai plébános megszentelte a keresztet.

A nagy meleg ellenére szép számban gyűltünk össze, s mindannyian úgy éreztük, valami szép dolog részesei lehettünk. A Bakócai Önkormányzat vendégeiként finom pogácsát és frissítőt fogyaszthattunk.

Tóth Klára

 

 

Törökvári Napok

Június utolsó hétvégéjén került megrendezésre a Baranyai-dombságban a Törökvári Napok rendezvénysorozat, melynek nyitó túrája Berkesdről a Liptódpusztai-völgyön át vezetett Máriakéméndre. A nagy meleg miatt a túra útvonalát kissé rövidítettük, hogy a korábbi buszt hazafelé elérhessék a résztvevők.

A vasárnapi túraversenyen két távon lehetett indulni, egy 6 és egy 15 km-es távon. A résztvevők többsége ezúttal a rövid távot választotta.

A túrázók megismerkedhettek Máriakéménd nevezetességeivel, a kegytemplommal, a Szent Márton templommal, az új falumúzeummal, a Nagy-pincesorral, a Török-várral és a nemrég kiépített forrásokkal.

Ezen a napon a délután folyamán a túrán résztvevők és a rendezőség segítő tagjai bográcsos főzésben vettek részt, így a túráról megérkezőket kétféle pörkölt és babgulyás várta. A tavalyihoz képest kevesebben, mintegy 80 fő vett részt a kétnapos rendez­vényen, a létszámcsökkenés valószínűleg az extrém kánikulának tudható be. Akik ott voltak, azok a következő településekről érkeztek: Baja, Bonyhád, Bóly, Keszü, Komló, Máriakéménd, Pécs, Szellő.

Köszönjük a Hétdomb Természetbarát Egyesület tagjainak, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnek és a Máriakéméndi Önkormányzatnak a szervezésben és a rendezésben nyújtott segítségét.

Külön köszönet illeti meg a Kállai család valamennyi tagját, akik több napig kitartóan segítették a rendezvény szervezését. Köszönjük, hogy szállást biztosítottak komlói vendégeinknek, és hogy több napon keresztül vendégül látták a rendezvény szervezőit és résztvevőit.

Biki Endre Gábor

Kis ízelítő az 5. Ördögkatlan Fesztiválról

Az augusztus 1-5-ig tartó Ördögkatlan Fesztiválon jártam. A Tenkes TE és a Dráva TSE túráin és a Tenkes túrán készült fotóinkból egy kis kiállítással mi is hozzájárulhattunk a fesztivál palettájának bővítéséhez.

A különböző nyílt túrákon készített nyolcvan egynéhány képen próbáltuk az érdekesebb dolgokat (templomok, tájképek, virágok) és a Tenkes teljesítménytúra néhány szebb és a Villányi-hegység, valamint az Ormánság általunk szépnek ítélt részét megmutatni az ide látogató sok embernek. A három falu (Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya) területén 3-4 helyszínen is voltak (néha egy időben is) műsorok, előadások (plusz a Wylyannál és a szoborparknál is volt program). A buszok jártak körbe egyik falutól a másik faluig egyfolytában és hordták a látogatókat, akik nem győztek válogatni a sok jó és érdekes előadás között.

Ami kicsit hátrány volt szerintem, hogy a cirkuszi és a különféle színházi előadások a "limitált" nézőhelyek miatt sorszámigényléssel voltak látogathatóak és ott mindig hosszú sorok voltak. Ezért aki nem volt ott reggeltől, az nem tudott az ilyen előadásokra bejutni. Ám aki ide ellátogatott az sok szépet láthatott a különféle kiállításokon, bemutatókon, koncerteken és ihatta a sokféle jó bort is.

Balog Árpád

Uránbányász emléktúra

Augusztus 11-én reggel indultunk az Uránbányász emléktúrára. Már a busznál nagy szeretettel üdvözöltük régen látott társainkat. Megnyugtató volt számunkra, hogy Rónaky Gizike vezeti a túrát, aki mindig profi módon felkészül.

Róla mindenki tuja, hogy a túráin nagyon sokat lehet tanulni. Szépen sorba végig látogattuk az ércbányák maradványait. Számomra megdöbbentő, hogy terméskövek jelzik a múltat. A táj csodálatos, a természet visszavette, ami az övé.

Az időjárás remek volt, de volt néhány szakasz, ahol alaposan megizzadtunk. Egy kedves társunk, Elekes Géza rengeteg információt mondott a volt munkahelyéről. A kellemesen elfáradt csapat vidáman rogyott le a busz indulásáig, és pihent meg egy pohár sör mellett a helyi vendéglőben.

Jól éreztük magunkat, várjuk a következő túrát!

Matyók Ilona

Turista elődeinkre emlékeztünk

Augusztus 25-én, szombaton nagy kánikulai melegben tizenheten választottuk a Magyarok kunyhójához vezető túrát, ahol megemlékeztünk turista elődeinkről és a történelem viharos időszakairól. Túránk zömében jelzetlen erdészeti utakon és járható vadcsapásokon vezetett az erdő lombkoronái alatt. Sok forrásnál üdítő friss vízre leltünk, ahol szomjunkat oltottuk és pihentünk. Végig jó hangulatban, az erdei csodákra felfigyelve róttuk a kilométereket és szintkülönbségeket. Megcsodáltuk a varázsló fű parányi virágát, a csalán csípős tüskéjét és az erdei madarak tollait nagyító segítségével.

Hazafelé találkoztunk pécsi turista barátainkkal a Farkas-forrásnál, ahol a mai élmények mesélése került napirendre. Reggel a találkozási pontnál sokan latolgatták, melyik túrára is menjenek. Most mindenki boldogan mesélte élményeit a gyengén csordogáló, kissé megrogyott Farkas-forrás előterében.

Éger-völgyben Teca mamánál elbúcsúztunk, és néhányan bementünk a vendéglőbe, hogy az út porát leöblítsük egy frissítővel.

Köszönöm túratársaimnak, hogy ismét egy szép napot töltöttünk együtt a természetben.

Baumann József
túravezető

"Kelet-mecseki barangolások"

Augusztus 26-án negyedik alkalommal rendezte meg a "Kelet-Mecseki Barangolások" elnevezésű teljesítménytúrát a Pécsi Vörös Meteor SK. Kazal Marci álmodta meg ezt a szép vonalvezetésű útvonalat, ami a tapasztaltabb turistákban nosztalgikus emlékeket idéz fel, a fiatalabb korosztályhoz tartozókat pedig a Mecsek eddig még kevésbé ismert területeire is elvezeti. Egy-egy szép környezet érintésekor fogalmazódnak meg azok a gondolatok, hogy ide érdemes máskor is eljönni, bebarangolni a Kelet-Mecsek eldugott völgyeit-dombjait.

A teljesítménytúra a környék kulcsosházait érinti, a javasolt útvonal: Zobákpuszata - Betyár-tanya - Várvölgyi kh. - Vörösfenyő kh. - Kisújbánya - Réka kunyhó - Bazsarózsa kh. - Vargánya tanya. A rajtnál és az érintett pontokon a Vörös Meteor és a POEÜ (tapasztaltabb korosztályhoz tartozó) aktivistái fogadtak, akikkel jó 40 éve együtt túrázunk. Talán mások számára is hasznos felidézni a környék nevezetességeit, a legszebbnek tartott útvonalakat, amik a további túrák tervezéséhez adhatnak ötleteket.

Betyártanyán sokat aludtunk Kiss Lajos bácsi házikójában, amikor még embermagasságú volt a fenyves. Legtöbbször a Zobákpuszta - Hidasi völgy útvonalon közelítettük meg a házat, a Betyár-forrásnál hagyva el a völgyet. Mostanában télen járjuk ezt az útvonalat, a befagyott Csurgó vízesés megkapó látványa miatt. Pusztabányán érdemes megnézni az üveghuta maradványait. A közeli Csengő-hegy oldalában van a düledező Csengő-lak, az útkanyarulat alatti Csengő-forrásból ered a Völgységi-patak. A Szőke forrás - Cigány-kút útvonalon érünk vissza Zobákpusztára (most a Takanyó-völgyön keresztül mentünk Betyártanyára, ilyenkor már nyílik errefelé az őszi kikerics, találtunk is néhány tövet).

A Vár-völgyi kulcsosház a Máré-vár alatti parkoló mellett van. Ha nyáron járunk erre, akkor érdemes a magyaregregyi strandnál befejezni a túrát, és a hűsítő vízben mártózni egyet. A Kelet-Mecsek talán legszebb útját a következőképpen járhatjuk végig: Pécsről a korai busszal Óbányáig utazunk, és végigmegyünk a hangulatos Óbányai-völgyön. Kisújbánya után felkapaszkodunk a Cigány-hegyre, majd leereszkedünk a Pásztor-forráshoz. A Vár-völgy oldalában, a Gergely-Éva forrás érintésével érünk Máré-várra. Az esti busz érkezéséig a standon pihenhetjük ki a fáradalmakat, a medencét a közeli Textiles-forrásból töltik fel.

A Vörösfenyő kulcsosház autóutaktól távol, eldugott környéken van. Legszebb megközelítése Vékény felől, a Csepegő-árok mentén lehetséges. Bár a turistaút a domb oldalában vezet, érdemes a patak medrét követni, látványos vízesések és sziklaalakzatok között. A kulcsosház környékén található Balincai-kút elapadt, az alatta foglalt Kata-forrásban találunk vizet. Ha a Dobogó felé folytatjuk utunkat, érdemes a turistaútról letérni, és egy kis ösvényen felmenni a csúcsra, a kopjafához. Itt van Tolna megye legmagasabb pontja. A gerincen továbbhaladva hamarosan a Szószékhez érünk, innen ereszkedhetünk vissza a jelzett útra. A közeli Cigány-hegyen körülnézünk, és a Püspökszentlászló-Hosszúhetény útvonalon fejezzük be a túrát.

Kisújbánya a Kelet-Mecsek közepén, az észak-déli és a kelet-nyugati útvonalak kereszteződésében fekszik. Gyönyörű barokk templomát és benne az Angster-orgonát nemrég újították fel, idén kétszer is nyitva találtam, és belülről is megcsodálhattam. A faluközpontban hangulatos szoborparkot találunk, följebb, a parkolóval szemben van Szent Márton szobra. Egyik tél végén jártam erre, amikor Bakó László szobrászművész a még földön fekvő rönkön dolgozott, és segítettem neki átfordítani, hogy folytathassa a munkát. A tavaszi olvadás idején lehetetlen száraz lábbal végigmenni a főutcán, most a templom alatti kút is kiszáradt, csak a Béke-forrásnál találtunk hűsítő vízre.

A Réka-kunyhó környéke történelmi elnevezésekkel van teli. Réka Attila hun király felesége volt, a székely mondavilágban egyben Csaba királyfi anyja. Ezt a nevet viseli az Etelka-forrástól induló Réka-völgy is. A völgy Mecseknádasdhoz közeli vége fölött van a Réka-vár, Skóciai Szent Margit (István király unokája) szülőhelye. Ha Mecsekná­dasdról indulunk, a Stein malomnál elhagyjuk a műutat, és a Halász-patak folyását kerülgetve érünk a Réka-kunyhóhoz. Az Etelka-forrást árnyékoló évszázados fenyőket - mivel kiszáradtak s veszélyessé váltak - kivágták, most rá sem ismerni a kö

 

környékre. Pécsvárad felé folytathatjuk az utat, a várban nézzük meg ezeréves történelmünk Géza fejedelemig visszavezethető emlékeit. A busz indulásáig megpihenhetünk a várkert szoborparkjában.

Püspökszentlászlóhoz kapcsolódik a Zengő, az arborétum és a bazsarózsa. Számtalan úton (és csak úgy, az erdőben) mentünk már fel a Zengőre, de szinte mindig érintette az útvonal Püspökszentlászlót. A klasszikus útvonal: a Hetényi pincesorról indulunk, a Zengőre felérve, s annak túloldalán leereszkedve szinte meg sem állunk Réka-kunyhóig. A gerincen átvágva hamarosan Kisújbányára érünk, onnan a Hárs-tető felé jöhetünk vissza Püspökszentlászlóra.

Mostanában már április elején nyílik a bazsarózsa, először mindig a Vöröspart oldalában. Egy rövid szentlászlói túra: a Zichy-kereszttől föl a Ferenc-kápolnáig, a Diós-kútnál fel a Vöröspartra.

Visszatérve a műútra, a Zengői Mária szoborhoz vezető utat követve a Mária-kápolna és a Zarándok-kút érintésével jöhetünk vissza az arborétumba. Az arborétum melletti Bazsarózsa kulcsosházat a Vörös Meteor SE kezeli, idén lesz 40 éve, hogy ide költöztek.

Jónás István

"MÚLTIDÉZŐ"

FÉLREÉRTELMEZÉSE ÉS ÁTÉRTELMEZÉSEK:
A LASKA, A PITYÓKABOR ÉS A
"SZILVA SÖR",
MEG A
"LAGZIVASSSZER"

Történt egyszer, még a kilencvenes évek közepén, hogy a Pécsi Gyermekház ifjú természetjárói meghívást kaptak a Csíkszeredában rendezett magyar fiatalok világtalál­kozójára. El is utazott az 5 fős képviselet, aztán meg vissza is ért szerencsésen.

- Milyen volt? - tettem fel azonnal az egyáltalán nem szokványos kérdést a delegáció vezetőjének, K. Albertnek. Mellesleg kollégám akkor járt először a Székelyföldön.

- Nagyon jó! - jött az árnyaltan megfontolt kérdésre ez a minden lényeges dolgot magába foglaló válasz.

Később aztán már a jó hazai bor mellett ücsörögve a részletekre is rátértünk.

- Tudod - mondta - a szervezés kitűnő volt, akárcsak a programok színvonala, de a vendéglátás tekintetében azért akadtak gondjaim is.

- Nafe! Ez hogy lehet? - akadt fenn a tekintetem, ismervén a messze földön híres székely vendégszeretetet.

- Hát, tudod, házaknál voltunk elszállásolva. Ott biztosították az ellátást is. Hát én aztán kifogtam azt a helyet rendesen. Már az étkezéssel is akadtak gondjaim. Amikor hazafelé tartottunk a fogadás után, megkérdezte a gazdámnak kijelölt székely atyafi, hogyha laska lesz vacsorára, jó lesz-e. Jó lesz - mondtam örömmel, mert nagyon kedvelem a gombaételeket, főleg a kirántott laskagombát. Hát tudod, mit tettek elém?

- Na mit? - kérdeztem kaján mosollyal, mert én már előre tudtam a választ. - Juhtúrós csusza volt vacsorára - mondta, s még hozzátette, hogy ámbár nem is volt az olyan rossz, csak ne hangolódott volna rá annyira a gombaételre.

- Na meg az italok. Az aztán nem volt semmi. Te jó ég! Nem is ittam a vizet leszámítva annál a háznál semmit, legfeljebb reggelenként egy-egy kupica köményest.

- Miért? Mivel kínáltak? - kérdeztem kicsit kíváncsian is, mert zavaros állapotú noa bort meg ribizli bort én is kaptam már odaát, de másféle rossz élményem még ez idáig nem akadt.

- Képzeld! Azt kérdi a gazda, hogy tölthet-e pityókabort, mert neki csak olyanja van itthon. Na, a szőr is fölállt a hátamon. Krumpliból bort csinálni? Ilyet még nem hallottam.

- Nem is hallhattál barátom - nyugtattam meg Albertot, mert olyan nincs is. A pityókabor megnevezés ugyanis a székelyek találékonyságából fakadó üzletelésre utal csupán.

A Székelyföldön a szőlő már nem terem meg, nem úgy a pityóka (krumpli, burgonya). Abból ugyancsak bőség van. A szőlőből meg a román földön terem az elégnél is több. Így aztán szüret táján hozzák szekérszám a szőlőt a románok a székelyekhez, s viszik helyette a pityókát Dobrudzsába.

Na, az ilyen szőlőből érlelt bort nevezi a székely pityókabornak.

- Jó, jó, de a "szilvasör" is ilyen? - kesergett tovább Albert. Mert miután a pityókabort visszautasítottam, "szilvasört" akartak tölteni. Palackozott sörök voltak, sörgyári kiszerelésben. De sör szilvából? Milyen lehet az?

Nem is fogadtam el, mentem vacsora után a kocsmába, hogy leöblítsem a laskát egy jó korsó csíki sörrel.

- Persze az nem szilva, hanem "Silva" nevű sör, és bár a csíki sör is nagyon jó mi­nő­ségű, hosszú idők óta a legjobb a szászrégeni, amelyhez a Kelemen-havasok tiszta vizű forrásaiból nyerik a vizet. A "Silva" pedig, amit a székely "szilvának" ejt, márkanév.

Így történt, hogy a vendéglátók mindenből a legjobbat szánták a vendég elé tenni: a helyi specialitásnak számító kapros-szalonnás túróslaskát, a kiváló szőlőfajtákból érlelt pityókabort és a havasi forrásvízből előállított szászrégeni sört, a vendég mégis hoppon maradt. Erre aztán igazán illik a shakespeare-i cím: tévedések vígjátéka. Nem történt pedig semmi más, mint a dolgok félreértelmezése.

Nem úgy, mint az ügybuzgó holland vámossal történt találkozásunkkor.

Még az "antivilágban" történt meg ez az eset a nyolcvanas évek derekán. Akkor még ritkán utazhatott el az ember nyugatra, s ha igen, akkor azt igyekezett jól ki is használni. Én is így tettem.

Körútra indultunk Nyugat-Európába úgy, hogy közben egy lakodalmi meghívásnak is eleget tettünk néhány száz kilométeres kitérővel.

Fölpakoltam az autót rendesen: sátor, matracok, két hétre való élelem, gázfőző, edények, miegymás.

A sok holmitól alig fért el a család. A legvégén még beraktam a hátsó csomagtartóba két demizson bort is: egyet saját célra, egyet pedig a lakodalmas vacsorához szánva.

Mentünk is rendben mindenfelé. Amikor a magyar-osztrák határon - nem kis tortúra után - átjutottunk, miénk volt a világ. Határokon jöttünk-mentünk át úgy, hogy meg sem kellett állni. Máshol csak elhagyott vámházak jelezték: itt valamikor határállomás működött.

Nem úgy a német-holland határszakaszon. Amikor kiértünk végre a Köln körül tekergő számtalan autópálya-kerengőből, jöttem rá, hogy eltévedtünk. A belga határátkelő helyett egy északabbi, holland illetőségű határszakaszon találtuk magunkat.

- Sebaj! - gondoltam - átvágunk Hollandián is. Ám a határon egyszer csak előbújik egy egyszemélyes őrházból egy egyenruhás hollandus. Először azt hittem, hogy vasutas, mert már elszoktunk a vámellenőrzésektől. De kiderült, hogy nem. Ez egy ügybuzgó vámos volt. Amikor kiszállított az autóból és beleturkált az utastérben elhelyezett csomagokba, rögtön a tárgyra tért és megkérdezte:

- Alkohol van? - így magyarul. Valamiféle szeszcsempésznek nézhetett minket, vagy mit tudom én… Na, mindegy.

A feltett kérdésre én igazam teljes tudatában kijelentettem, hogy alkohol az nincs.

Akkor nyissam fel a csomagtartót - adta értésemre. Fölnyitottam. Ami legelébb a szeme elé került, az a két demizson bor volt. Nem is keresgélt tovább. Tekintete rátapadt a holmira, kérdése meg mint az ostorcsapás hasított a levegőbe.

- Was ist das?

Na, most végem, gondoltam át a helyzetünket. Lebuktam.

Ám a helyzet kényszerítő hatásától találékonnyá váltam, s már mondtam is a választ:

- "Lagzivasszer" - gondolván, hogy ez olyan nedű, amit lakodalomba viszek.

- Was ist das "lagzivasszer"? - kérdezett bizonytalanul vissza.

Gondolkodtam kicsit, vagyis egy ideig úgy tettem, mintha gondolkodnék, aztán újra kijelentettem, hogy: das ist ein "lagzivasszer"

Mit mondjak? Ez a párbeszéd az ötödik fordulóig tartott, utána az ügybuzgó vámos föladta. Mi továbbmehettünk, ő meg talán még ma is az után nyomoz, hogy mit tesz az, hogy "lagzivasszer".

Ezt a kalandot összevetve az előző történettel meg kell állapítani, hogy nem analóg esetről van szó. Ebben a történetben ugyanis nem a félreértelmezések esete forgott fenn, hanem az átértelmezés módszerét használtam, amit egyszerűbben fogalmazva úgy értelmezhetünk, hogy egy nagy átverés volt. S így ennek semmi köze nincs a székely vendégszeretethez.

Varga Ferenc

"Fedezd fel a Mecseket! "
természetismereti, természetjáró vetélkedő

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a 2012/13-as tanévre természetismereti, ter­mészetjáró vetélkedőt hirdet az általános iskolák, gimnáziumok 5-8. évfolyamos ta­nu­lói számára.

A verseny célja:

a)a Mecsek természeti jelenségeinek, értékeinek megismerése, megőrzése;

b)a természetjárás népszerűsítése;

c)  az egészséges életmódra nevelés és annak népszerűsítése;

d)a természet- és környezetvédő szemlélet kialakítása, különös tekintettel a Mecsek és a Duna-Dráva Nemzeti Park környezeti és természeti értékeire.

A verseny témái

- a Mecsek földrajza, élővilága, természeti értékei;

- a Mecsek történelme, történelmi emlékei;

- a Mecsek mondavilága;

- természetvédelem, védett területek, növények, állatok;

- a mecseki szervezett természetjárás története;

- térképolvasás, alapvető tájékozódási ismeretek.

A verseny lebonyolítása

A verseny 6 fordulóból áll. Az első 5 forduló levelezős formában, feladatlapok kitöltéséből áll. A feladatokat a csapatok e-mailben kapják meg havonta, és e-mailben kell a megoldást is visszaküldeni.

Az utolsó forduló (tervezett időpontja 2013. április vége) egy rövid (kb. 6-7 km-es) közép-mecseki túra, melynek során állomásokat kell érinteni, amelyeken a versenyzőknek elméleti, ill. gyakorlati feladatokat kell megoldani.

Szükséges eszközök

 

A feladatlapok megoldásához bármilyen segítség felhasználható. Alapvetően az interneten a www.baranyatermeszetbarat.hu honlap, ill. a Mecsek természetjáró kalauza (Pécs, 2002) c. könyv javasolt. Ezen kívül szükséges egy 2011-es kiadású Mecsek turistatérkép, valamint egy laptájoló.

Jelentkezés, nevezés a versenyre

4 fős csapatok jelentkezését várjuk. A nevezéskor kérjük megjelölni a csapat nevét, az iskolát, ill. felsorolni a csapattagok nevét. A kapcsolattartás érdekében a csapatot támogató felnőtt (pedagógus, szülő…) nevét, email címét is kérjük megadni.

A jelentkezéseket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük elküldeni.

Nevezési határidő: 2012. október 1., hétfő.

A jelentkezéseket azok beérkezésekor visszaigazoljuk. Az első feladatlapot október 10-ig küldjük meg a csapatoknak.

Nevezési díj: Csapatonként 1200 Ft, amelyet a jelentkezés visszaigazolása után a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség számlájára (OTP Bank Zrt - 11731001-20104890) kérünk utalni.

Díjazás: a természetjárással összefüggő jutalmak (kulcsosházi hétvége, turisztikai könyvek, térképek, Turista Magazin előfizetés stb.) Valamennyi résztvevő emlékjelvényt, ill. névre szóló emléklapot kap.

A vetélkedőről további információ kérhető Strasser Pétertől (tel.: 20/522-2953).

Minden természet iránt érdeklődő tanulót szeretettel várunk!

Rendezőség

IN MEMORIAM

MEDOVARSZKY LÁSZLÓ

(1919 - 2012)

A baranyai természetjárás egyik legendás alakja, "nagy öregje" távozott közülünk - váratlanul - augusztusban.

Laci bácsi - vagy ahogy többen nevezték, Medó bácsi - inkább tájfutóként volt ismert, de legalább annyira kötődött a természetbarát mozgalomhoz. Ahogy egyik önéletrajzi írásában írja: "1933 óta járom a Mecsek turistaútjait, és majdnem minden zegzugát ismerem." 1941-ben már a Mecsek Egyesület titkára volt.

medovarszky laszlo 1Majd jött a második világháború, melyben a harctéren szolgált. A katonaságnál - ahogy önéletrajzában írja - tüzér-bemérőként ismerkedett meg igazából a térképpel, a beméréssel, a tájoló és a teodolit használatával. Hadifogságba került, majd 1947-ben hazatért. Attól kezdve folytatta a túrázást, a természetjárást. 1956-ban lett a PVSK természetbarát szakosztály, és - megalakulásától - a tájfutó szakosztály tagja. A tájfutást élete végéig magas színvonalon folytatta, még 87 éves korában is országos bajnok lett a "85"-ös kategóriában. 90 évesen egy balesetet szenvedett, de azóta is járta - néha bot segítségével - az erdei utakat.

A pécsi Zipernowsky Károly Szakközépiskola (korábban Gépipari Technikum) tanáraként az iskolájában szervezte a természetjárást. Részt vett diákjaival az orfűi Zipernowsky-forrás, a Turista-forrás kiépítésében, valamint az Éger-tetőről a Babás-szerkövekhez vezető, piros háromszög jelzésű "Panoráma-út" építésében. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetségben hosszú évekig tanította tájékozódási alapismere­tekre, tereptanra a túravezetői tanfolyam hallgatóit. I. osztályú versenybíró, és Arany­jel­vényes Túravezető volt.

A sport és a természetjárás terén végzett kiemelkedő munkájáért számos elismerést, kitüntetést kapott (Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója, Thirring Gusztáv Emlék­érem, Ripszám Henrik Emlékérem, MNK Sport Érdemérem Bronz Fokozata, PVSK Aranygyűrű és Örökös Tagság).

Természetbarát volt a szó igazi értelmében: barátja a természetnek, és barátja embertársainak. Példát adott a természet és az emberek szeretetéről, a természetjárásban és a sportban a kitartásról, a küzdeni akarásról, a "fel nem adásról".

Nekünk már "csak" ennyi a feladatunk: példáját követjük, emlékét megőrizzük.

Strasser Péter

 

 

  • Hírek
  • Változás a nyílt túrákban: az eredetileg kiadott tervezethez képest változások van­nak a szeptemberi nyílt túrákban! A szeptember 22-re tervezett nyílt túra (túra­ve­zető: Baumann József) október 20-án, szombaton, a szeptember 29-re tervezett nyílt túra (túravezető: Scheitler Adrienn) pedig szeptember 30-án, vasárnap kerül meg­ren­de­zésre.
  • Felújított emlékkő: júniusban - együttműködve az Abaliget Önkormányzattal, személy szerint Horváth Péter Brúnó alpolgármester úrral - szövetségünk felújította a bar­lang előtti parkban 1977-ben az Eszperantista Ter­mé­szet­barátok 10. Nemzetközi Találkozója alkal­mából fel­állí­tott emlékkövet és táblát. A munkát Baumann József és Strasser Péter végezte el.
  • Kidőlt fák a Csurgónál: az egyik nyári vihar a Kelet-Mecsekben, a Hidasi-völgyben a Csurgó felett álló két hatalmas bükkfát kidöntötte. A fák lombkoronája a Csurgó mésztufa gátjára zuhant, letarolva a Csurgó előtt álló kisebb fák koronáját is. A két fa roncsai szinte teljesen takarják a mésztufa képződményt. A mésztufa gát jobb oldalán a kidőlt fa gyökérzete a kisebb darabokat rántott magával, de a vízesés látványos része épen maradt, és a víz ugyanúgy csurog, mint korábban. Nagyon lehangoló a Kelet- Mecsek e csodálatos képződményét így látni. Reméljük, az erdészet mielőbb eltávo­lítja a fákat.
  • Új kéktúra atlasz: a nyár folyamán jelent meg az Országos Kéktúra keleti szakaszát - Hollóházától Nagymarosig - bemutató új turistaatlasz, 3990 Ft-os áron. Pécsett a Térképkirály Pécsi Térképboltban (Pécs, Alkotmány u. 47.) természetbarát szövetségi igazolvány bemutatásával kedvezményesen vásárolható meg
  • Új internetes honlap a Baranyai-dombságról: Biki Endre Gábor szerkesztésében új honlap indult, címe: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/.
  • Tolna megyei teljesítménytúra ajánlat: Tolna 50, 25, 15 teljesítménytúrák. Időpont: 2012. szeptember 8, szombat. Rajt: Szent László Szakképző Intézmény Perczel Mór Tagintézménye (Bonyhád, Szabadság tér 18.), 6.00-8.00 (50 km), 6.00-10.00 (25 km), 8.00-10.00 (15 km). Cél ugyanott. További információ: Völgység Turista Egyesület (www.volgyseg-te.hu), ill. Butschli Péter rendező (tel.: 30/695-1271).

Rendezvények

¨   szeptember 9, vasárnap:"Jó szerencsét 15" - Bányász Emléktúra. Rendező: Hétdomb Természetbarát Egyesület. Rajt: Komló, Múzeum (Városház tér), 8.00 - 9.30. Cél: Komló, Bányász Emlékmű. Nevezési díj: 600 Ft/fő (MTSZ, MSTSZ, TTT tagoknak, Magyar Turista Kártyával, ill. diákoknak, családoknak 50-100 Ft kedvezmény). Információ: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437).

¨   szeptember 15, szombat: "Papi pipa 30, 15" teljesítménytúrák. Rendező: Dél-Zselic Ter­mészetbarát Klub. Rajt: Terecseny, Aligvár kulcsosház, 7.30-9.00 (30 km), 7.30 -10.00 (15 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 700 Ft/fő (30 km), 500 Ft/fő (15 km). MTSZ, MSTSZ, TTT tagsági igazolvánnyal, Természetbarát Turista Kártyával 100 Ft kedvezmény. Információ: Strasser Péter (tel.: 20/522-2953).

¨   szeptember 23, vasárnap: "Solymár Imre" emléktúra. R.: Tolna Megyei Természetbarát Szövetség; Völgység Turista Egyesület. Találkozás: Zobákpuszta, 9.50 (a Bonyhádról érkező autóbusz érkezésekor). Rövid túra: Zobákpuszta - Csengő-forrás - Zobákpuszta (6 km); hosszú túra: Zobákpuszta - Csengő-forrás - Csengő-hegy - Pusztabánya - Cigány-hegy - Kisújbánya - Óbánya (13 km). Túravezetők: Bschof Tamás, Dománszky Zoltán. Megemlékezés Solymár Imréről: 11.15-kor a Csengő-forrásnál. Információ: Dománszky Zoltán (tel.: 20/365-9550).

¨   szeptember 28, péntek: "Örökségünk" - délutáni diskurzus. Rendező: Hétdomb Természetbarát Egyesület. Biki Endre Gábor: A Baranyai-dombság újabb szépségei- vetítéses előadás. Helyszín: Komló, Közösségek Háza (48-as tér 1.) Időpont: 17 óra. Információ: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437).

¨   szeptember 29, szombat: "Elő a kerékpárral" kerékpáros teljesítménytúra (97, 57 km). Rendező: Fekete Bárány Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kis­vendéglője, 10.00-11.00. Cél ugyanott. Nevezési díjak 800 Ft/fő (97 km), 600 Ft/fő (57 km). Információ: Becze László (tel.: 72/259-940).

¨   szeptember 29, szombat: "Mecsek Éjszakai"(37 km), Esti Mecsek (16 km) teljesítménytúrák. Rendező: Fekete Bá­rány Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglője, 18.00-20.00 (Mecsek Éjszakai), 18.00-19.00 (Esti Mecsek). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 800 Ft/fő (Mecsek Éjszakai), 600 Ft/fő (Esti Mecsek). Információ: dr. Szabó Péter (tel.: 70/456-1379).

¨   szeptember 29, szombat:"Simics Tamás" Emléktúra (az "Elő a kerékpárral" 97 km-es táv és a "Mecsek Éjszakai" teljesítménytúra együttes teljesítésével). Információ: dr. Szabó Péter (tel.: 70/456-1379).

¨   szeptember 29, szombat:Pécs Városismereti Verseny. R.: Pécs Városi Természet­barát Szövetség. Információ: Bota János (tel.: 30/993-8595).

október 2, kedd: Túravezetők Klubja.A 2012-es "Év fája", "Év rovara"; az Erdők Hete mozgalom. Előadó: Scheitler Adrienn. Helyszín: Baranya Megyei

 

¨   Termé­szetbarát Szövetség (Pécs, Tímár u. 21.). Időpont: 17 óra. A program nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Információ: Scheitler Adrienn (tel.: 20/340-4184).

¨   október 6, szombat: "Szent Imre 20, 10" teljesítménytúrák. R.: Szent Imre Iskolai Sportkör, Siklós. Rajt: Túrony, Művelődési Ház, 7.30-9.00. Cél ugyanott. Nevezési díj: 100 Ft/fő (MTSZ, MSTSZ, TTT tagsággal, Magyar Turista Kártyával, ill. diák, nyugdíjas 100 Ft kedvezmény). Információ: Pálinkás István (tel.: 20/447-2141)

¨   október 6, szombat: "DÖKE 45, 30, 15" teljesítménytúrák. R.: DÖKE, Komló. Rajt: Mánfa Teleház és Könyvtár (Fábián Béla u. 58.), 6.30-8.00 (45 km), 8.00-10.30 (30 km), 8.00-12.00 (15 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak:700, 600 ill. 400 Ft (MTSZ, Magyar Tutista Kártyával, diák, nyugdíjas: 100 Ft kedvezmény). A 45 km-es távra előjelentkezés szükséges szeptember 15-ig: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.! Információ: Balogh Bettina (tel.: 20/ 777-4006)

NYÍLT TÚRÁK

  szeptember 8, szombat: "Zengő túra". Útvonal: Pécsvárad - Zengő - Hosszúhetény (10 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.10-kor, a 8-as kocsiállásnál. Túravezető: Kazal György (tel.: 72/319-789)

  szeptember 15, szombat: "Gödrétől Baranyajenőig". Útvonal: Gödre - Kis­keresz­túr - Bagó-mező - Akácos-erdő - Vigadó-hegy - Sárkánytópuszta - Várhegy - Baranyajenő (18 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvaron 7.20-kor (az autóbusz 7.30-kor indul, a túravezető Sásdon csatlakozik a csoporthoz). Visszaérkezés Pécsre 16.10-kor. Túravezető: Schóber József (tel.: 20/437-8314)

  szeptember 30, vasárnap: Hetvehely - Nyáras-völgy - Szarvas-kút - Sás-völgy - Cigány-forrás - Hetvehely vasúti megálló (13 km). Találkozás 8.30-kor a pécsi főpályaudvaron (a vonat 8.50-kor indul). Várható visszaérkezés Pécsre a Hetvehelyről 16.30-kor induló vonattal. Túravezető: Scheitler Adrienn (tel.: 20/340-4184)

  október 6, szombat: "Baranyai-dombság". Útvonal: Erdősmároki tavak - Babarci vadászház - Nadica (Nádas) - Szajki pincefalu - Szajk, 57-es főút, autóbusz megálló (12 km). Találkozás 8.40-kor a liptódi buszmegállóban (Pécsről 7.15-kor indul autóbusz Liptódra). Túravezető: Markesz István (tel.: 20/772-0330)

A Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói kiindulással

  • szeptember 5, szerda: "A Közép-Mecsek kincsei". Útvonal: Árpád-tető - Tripammer-fa - Anyák-kútja - Meleg-mányi-völgy - Páfrányos - Erzsébet út - mánfai Árpád-kori templom - Budafa - Varga-hegy - Komló, Petőfi tér (11 km). Indulás a 8 órai pécsi buszjárattal. Túravezető: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437)
  • szeptember 15, szombat:Túra a Mária-kápolnához. Útvonal: Liptód - Maráza - Mária-kápolna - Liptód (12 km). Találkozás Liptódon a buszfordulóban 8.30-kor. (Kom­lóról Pécsre 6.30-kor indul a járat. Pécsről Liptódra a távolsági autóbusz pályaudvar 2-es kocsiállásáról 7.15-kor.) Hazatérés: Liptódról a 14.12-es busszal Pécsre, majd onnan a 15.10-es busszal Komlóra. Túravezető: Biki Endre Gábor (tel.: 30/452-4579 )
  • szeptember 15, szombat: Komló, Dávidföld - Erzsébet királyné fája - Mecsekfalu - Körtvélyes - Laura-forrás - Sikondai Pihenőpark - Bányász-forrás (7 km). In­du­lás a 8.25-ös dávidföldi autóbusszal. Túravezető: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437)
  • szeptember 29, szombat: "Találkozás a Zsongor-kőnél I.". Útvonal: Kővágószőlős - Sas-fészek - Zsongor-kő - Jakab-hegy - Tixi-forrás - Orfű - Magyarhertelend (21 km). Indulás a 7.30-as pécsi buszjárattal. Túravezető. Horváth Attila (tel.: 70/953-3050)
  • szeptember 30, vasárnap:"Találkozás a Zsongor-kőnél II.". Útvonal: Pécs, Éger-völgy - Mohosi-kis-kút - Jakab-hegy - Zsongor-kő - Éger-völgy (10 km). Indulás a 8 órai pécsi buszjárattal. Túravezető: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437)
  • október 3, szerda:Magyaregregy - Almás - Pap-erdő - Kis-kút-orma - Szöge-hegy - Komló, Szilvás (10 km). Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túra­ve­zető: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437)

DDNPI rendezvények

 

 

 

  szeptember 8, szombat:Sárkánytúra Remeteréttől a Sárkány-szakadékig - barangolás az abaligeti karszton - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA. A túra résztvevői az abaligeti karsztfelszín változatos formáival - víznyelőkkel, dolinákkal, töbrökkel, patakokkal - ismerkedhetnek meg. A túra útvonala érinti a fokozottan védett Szuadó-völgyet is, amely a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik legszebb, legérdekesebb része. A kirándulást követően az érdeklődők az orfűi Malommúzeumot is megte­kint­hetik. Helyszín, időpont: Remeterét, 10.00 óra. A túra hossza: 6 km, időtartama: 4 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

  szeptember 11, kedd:Öko-szemlélet a mindennapokban 4. - Buchert Eszter be­szél­getés­so­rozata. A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendé­gek­­kel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhet­jük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük "zöl­deb­bé" ottho­nun­kat. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A prog­ram ingye­nes.

  szeptember 12, szerda: Kis etológus - Pecsétgyűjtő program gyerekeknek (II. sorozat). Tudnak beszélni az állatok? Az állatok viselkedésének vizsgálata. Híres etológusok és híres barátaik! Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. Részvételi díj: 300 Ft/fő.

  szeptember 15, szombat: Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban. A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, létszámkorlátozás van! Telefon: 30/405-4571. Helyszín, időpont: Bánya, Panoráma Panzó parkolója, 18.00 óra. A túra hossza: 5-6 km, időtartama: 3-4 óra. Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő.

  szeptember 17, hétfő: Kis Természetbúvárok Szakköre. A titokzatos éjszakai erdő. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. Részvételi díj: 300 Ft/fő.

  szeptember 22, szombat: Hagyományos mesterségek Szálkán - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA. A természeti környezet és a kultúrtörténeti értékek mellett Szálkán további érdekességek is megtalálhatóak. Az egyik közülük az itt élő és dolgozó mesteremberek, őstermelők tevékenysége. Kirándulásunk során megismer­ke­dünk a méhészet és a méztermelés titkaival, a sajtkészítéssel, és meglátogatunk egy népi hangszerkészítő mestert is. Helyszín, időpont: Szálka, szarvas szobor, 10.00 óra. A túra hossza: 2 km, időtartama: 3 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

  szeptember 29, szombat: Túra a Bélavári tanösvényen. Utunk során a Közép-Dráva-völgy és a Nyugat-Belső-Somogy kistájak határán fogunk barangolni. Megismer­ke­dünk a napjainkra csak kis területen fennmaradt, ritkaságnak számító síkvidéki bük­kös­sel és annak élővilágával, az egykori homokpuszták legelőinek helyén ültetett erdőkkel és az azokban folyó gyakorlati természetvédelmi munkálatokkal. Végigjár­hatjuk a hazánk e tájegységében sok helyütt fellelhető egykori futóárkok egy kisebb sza­kaszát, az oda épített lőállással (bunkerrel) együtt, amelyek sok évtizeddel ezelőtti idők máig fennmaradt tanúi. Sétánk során érintjük a Kerék-hegyet, ahol a ha­gyo­má­nyo­san művelt szőlők és gyümölcsösök mellett vezet majd utunk. Helyszín, időpont: Bélavár, templom, 10.00 óra. A túra hossza: 6 km, időtartama: 2,5-3 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

  október 1, hétfő: Idősek Világnapja a Pintér-kert Arborétumban. A látogatók szak­ve­zető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait, az ősz színeiben pom­pázó növényvilágot. A szépen gondozott kertben számos növényfaj ebben az idő­szak­ban látványos, többek között a szúrós csodabogyó, a pirítógyökér, a fehér tün­dér­rózsa és a májvirág levele, a naspolya, a birs és a hólyagfa termése. Helyszín, idő­pont: Pécs, Pintér-kert Arborétum, 10.00 és 12.00 óra. Részvételi díj: 400 Ft/fő, nyugdíjasoknak igazolvánnyal ingyenes.

  október 2, kedd:DDNP Klub. Madarat mentettem - Wágner László diavetítéses elő­adá­sa. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. A program ingyenes.

  október 6, szombat:"Színes lombok" túra - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA. A Zobák­pusztáról induló kirándulás során hamisítatlan erdei túrán vehetnek részt az érdeklődők. Megismerkedünk az erdei életközösségek bonyolult, ám mégis egyszerű törvényszerűségek alapján működő rendszerével. Utunk felénél felkapaszkodunk a Cigány-hegyi kilátóra, ahol lenyűgöző panoráma kárpótol fáradozásainkért. Utunk második felében a vadregényes Hidasi-völgy bukdácsoló vízfolyását követve érünk a patakos völgy legjelentősebb földtani értékét jelentő Csurgó mésztufa formációihoz. A kirándulás végén a Vargánya tanyán zsíros kenyér és tea várja a jelentkezőket. Helyszín, időpont: Zobákpuszta, Vargánya tanya, 10.00 óra. A túra hossza: 11 km, időtartama: 5-6 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

 

 

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség in­formációs kiad­ványa. Szer­keszti: Strasser Péter. Megjelenik minden hónap első keddjén (július és augusztus kivételével). A közlésre szánt anya­gokat minden hónap 20-áig kérjük a szö­vetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). tel.: 72/525-376 (napközben); 72/525-377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525-377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.              
Internet: www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.