facebook_page_plugin

1997. október 52. szám

MECSEK HÍRADÓ

 

52. szám                                                                                                                  1997. október

ZSOLNAY-TUBES KUPA

Újabb támogatás érkezett a tubesi kilátótorony felépítésére. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség a Zsolnay gyárral közösen tájékozódási túraversenyt rendezett 1997. szeptember 27-én. A rajt és a cél a Vándorsport kulcsosháznál, csodálatos környezetben volt. 17 településről (Baja, Balatonalmádi, Bezenye, Bicsérd, Borota, Budapest, Kátoly, Kecskemét, Kaposvár, Mindszentgodisa, Paks, Pécs, Sellye, Szabadegyháza, Szentes, Szentlőrinc és Zichyújfalu) 75 csapat 202 versenyzője indult. A nevezési díjakat a szervezők a Tubes Kilátó Alapítvány számlájára utalják át. A verseny "C" kategóriája érintette az épülő tornyot, melynek használata az első kilátószintig már engedélyezett. Délelőtt kellemes hűvös, majd déltől napsütés örvendeztette meg a szép számú versenyzőt. A versenyt fiatal természetjáróink: Márton Zoltán, Rónoki Eszter és Kovács István szervezték tapasztalt idősebb tagtársainkkal.

Eredmények:

"A" kategória (13 csapat): 1. DÉMÁSZ REZÉT SE, Baja (Zengő Zoltán-Czikk József-Rigó Jánosné); 2. Grisa team, Pécs (Bötkös Tamás-Bötkös Szabolcs); 3. Moha és Páfrány /Old Jumpers, Pécs/ (Geisz Ferenc-Rácz Róbert),

"A50" kategória: (3 csapat): 1. BXT SE I., Balatonalmádi (Knauer József-Balogh Iván); 2. Szentesi Turisták IV. (Badár Sándor-Kun Sándorné); 3. Szentesi Turisták III. (Farkas Lajos-ifj. Farkas Lajos-Farkas Ilona),

"B" kategória (35 csapat): 1. Katolikus Gimnázium, Kaposvár (Fodor Péter-Herner Ágnes-Koch Eszter); 2. Viktória DSK, Zichyújfalu (Kardos Gáborné-Kardos Gábor-Császár József); 3. ELTE TTK, Budapest (Szalkai Gábor),

"C" kategória (24 csapat): 1. Beschó-k, Mindszentgodisa (Benke Tamás-Schóber József); 2. Lendület XXIII. (Czinner Valéria-Póczek Éva-Nagy Márta-Orbán Péter-Kéki Antal); 3. Gyalog galopp, Pécs (Mázik Jenő-Iván László-Szvitán Gábor-Hoffmann Győző).

A versenyzőknek köszönöm a nevezésből befolyt összeget, a szervezőknek pedig a kitűnő munkájukat. Kérem, hogy vállalják a verseny szervezését 1998-ban is. Kellemes erdei túrákat kívánok mindenkinek:

Kovács Szabó János
a Tubes Kilátó Alapítvány titkára

 


 

"Papi pipa 30" teljesítménytúra a Dél-Zselicben

Szeptember 20-án a beígért rossz idő helyett ragyogó, előbb kissé hűvös, szeles, majd napsütéses időben 140 induló vágott neki a 30 km-es távnak a bükkösdi általános iskolától. A túra útvonala a tavalyihoz képest kissé módosult, mivel a gyűrűfűi "öko-falu" építői nem szívesen látták a túrázókat, s előre jelezték, hogy nem szeretnék, ha a területükön - a jelenlegi piros túra útvonalán - áthaladna a teljesítménytúra mezőnye, s a sok ember zavarná őket. Ezért - a vitákat elkerülendő - Dinnyeberki után a gerincen vezettük a túrát, s a Kecske-háti-erdőn át Korpádot érintve jutottak el a résztvevők Kisibafára, ahonnan már a tavalyi útvonalon haladtak tovább. (A tervek szerint a Dél-Dunántúli Piros Túra útvonala is erre fog majd vezetni, s elkerüli a gyűrűfűi magánterületet). Így aztán az idei "Papi pipa" egy nagy 8-ashoz hasonló pályán vezetett.

Ibafán ismét lehetőség volt a pipamúzeum ingyenes megtekintésére - köszönet érte a község polgármesterének. Eddig soha nem volt ilyen sok helyről érkezett résztvevő. Sokan indultak a pécsieken kívül Abonyból, Bükkösdről, Kaposvárról, és jöttek barcsi, bicsérdi, bonyhádi, budapesti, ceglédi, csomai, hetesi, jutai, kadarkúti, kalocsai, kaposfői, kisnyárádi, kövesgyűrpusztai, mohácsi, nagykanizsai, nagykozári, nyírpalotai, sarkadi, szentlőrinci, szolnoki és veszprémi túrázók. A túrát mindenki teljesítette.

Az idei volt a harmadik "Papi pipa" néven megrendezett dél-zselici teljesítménytúra. Az új jelvényen az előző gyökérpipát és tajtékpipát egy cseréppipa követte. Jövőre ismét új pipa következik, s - sokak kérésére - a túra célja ismét a szigetvári Szilvási-csárda lesz. Terveink szerint ezentúl évente váltakozó célállomással rendezzük meg a teljesítménytúrát.

Strasser Péter
rendező, Dél-Zselic TK

 


Zselic-Triász Kupa

Hagyományosan szeptember utolsó vasárnapján került megrendezésre a Zselic-Triász Kupa turisztikai akadályverseny általános iskolás csapatok részére. A helyszín ezúttal is a terecsenyi Aligvár kulcsosház volt.

A kissé hideg reggel után szép őszi időben 8 iskola 29 csapata (plusz egy tanár csapat) vágott neki a versenynek. Ügyességi (gólyalábon járás, dárda hajítás, célbadobás) és elméleti feladatok (nyomolvasás, állatismeret, indiánjelek) vártak a résztvevőkre.

A versenyen az alábbi eredmény született:

1. Kaposvár, Béke u. Ált. Isk. (csapatvezető: Molnár Bence)
2. Szentlászlói Általános Iskola (csapatvezető: Tófei János)
3. Drávafoki Általános Iskola (csapatvezető: Véber Evelin).

A legtöbb tanulót a szentlászlói és a drávafoki iskola mozgósította.A beérkezés után, az eredményhirdetésig különféle ügyességi játékokon - facsigázás, jojózás, lengőteke, kosárlabdadobás, gólyalábon járás - lehetett részt venni, melyeket külön díjaztunk. Különdíjban részesült az a nyolc tanuló (mindannyian a drávafoki iskola tanulói), akik a Zselic-Triász Kupa "történetének" mind a négy versenyén részt vettek.

A rendezvény támogatói: Dél-Zselici Települések Társulása, Horváth László játékkészítő, Lőrintex Kft, Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet, Triász Impex Kft.

Az eredményekhez gratulálunk! Reméljük, 1998. szeptember 27-én újból találkozunk, s akkor már középiskolás csapatok is versenghetnek a Zselic-Triász Kupáért.

Papp Csaba
Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség

 


Forrásavatás a Keleti-Mecsekben

Szeptember 21-én délelőtt új, épített forrás avatására került sor a Pap-rét közelében. A forrást a Tolna megyei természetbarátok építették Dománszky Zoltán elnök úr vezetésével. A gyér vizű forrást szép, impozáns építmény foglalja magába. A forrás felirata:

VÖLGYSÉGI-PATAK
CSENGŐ-FORRÁSA
SOLYMÁR IMRE
1947-1997
VÖLGYSÉG KUTATÓ EMLÉKÉRE
1997

Az avatáskor Bonyhád polgármestere emlékezett meg Solymár Imréről, aki a Nemzeti Bank pécsi területi igazgatója volt, és hobbiként a Völgység múltját kutatta. Munkába menet szívinfarktus okozta halálát.

Az avatásra kb. 100 fő tolnai természetjáró érkezett gyalogosan. Részt vett az avatáson még Szőnyi János, a Kárászi Erdészet igazgatója, Molnár Pista bácsi és Kiss Lajos, akik a forrás közelében lévő rönkasztalokról és padokról gondoskodtak, valamint több baranyai természetjáró is, köztük az ifjúsági szakosztály tagjai, akik a forrás közelében lévő Csengő-lak "tulajdonosai" és a forrás elődjét használhatóvá tették. A forrás építését Tasnády János végezte.

Baronek Jenő


Helynévmutató a Mecsek hegység turistatérképeihez

Ki ne kényszerült volna már aprólékos böngészésre sok időráfordítással, hogy a környék egy-egy magaslatát, terület nevét vagy források, netán emlékművek helyét a térképen megkeresse. Ez nem csak az idelátogatók, de a helyiek problémája is. Ezen segített Fekete László geológus, mecsek egyesületi turista sporttársunk, amikor a helynévmutatót az 1992-es és az 1997-es turistatérképekhez elkészítette. Sajnos még nem sikerült nyomdai úton közkinccsé tenni, de talán - reméljük - majd erre is sor kerül. Addig is az érdeklődők a lakástelefonján - (72) 336-231 - elérhetik.

Na de lássuk, mit is ölel fel ez a '97-es keltezésű, 72 oldalas munka. Csupán a tartalomjegyzék 2 oldalt tesz ki, így ebből mindössze ízelítőt tudunk itt bemutatni, néhányat a témakörökből:

  • a kutak, források, árkok, tavak, patakok, vízfolyások, majd
  • a hegyek, magassági pontok, barlangok, sziklaalakzatok, tájvédelmi körzetek és védett területek, továbbá
  • építmények, emlékművek, várak és romok, majd
  • a vendéglátás és a közlekedés objektumai (autóbusz végállomások), valamint
  • a helységnévmutató

a koordinátahálók szerint történő gyors visszakeresést teszik lehetővé.

Végezetül még összesítő táblázatokat is közöl a Mecsek legmagasabb csúcsairól, a magassági pontokról, valamint a források, kutak és gémeskutak bejelölt számairól.

Ez az önzetlen és igen alapos munka ráirányítja a figyelmet a számítógépes nyilvántartással követhető változások térkép-szerkesztési és lektorálási lehetőségére, valamint a helynévkeresés megkönnyítésére.

Rónaki László


Kerékpárral a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra útvonalán

Magasabb hegyeink mellett olykor méltánytalanul elhanyagoljuk dombvidékeinket. Ennek oka talán az, hogy egy dombvidéki túraútvonal - esetünkben a Dél-dunántúli Kék Túra - általában hosszú országúti szakaszokat is tartalmaz, melyeken nem igazán kellemes végiggyalogolni. Ugyanakkor a rejtett természeti szépségek miatt kár lenne ezeket a tájakat mellőzni. Erre az ellentmondásra kiváló megoldást ad a kerékpáros túrázás!

Augusztus végén indultam Kaposvárról, s rövid kitérővel Zselickisfaludon át Bányára mentem, hogy a nemrég épített kerékpárutat kipróbáljam. Kiváló ötlettel, a régi kisvasút töltésén alakítottak ki bicikliutat, melyen egész Kaposmérőig lehet kerekezni. Itt meglátogattam Kassai Lajos lovasíjász pályáját, ahol az ősmagyarok harcmodorát felelevenítő pompás haditorna bemutatót láttam. Innét a "Nagy kék ösvényen" indultam tovább Somogysárd, Mesztegnyő irányába.

Különös élmény volt a hatalmas, embernemjárta erdőségekben haladni, időnként betérni egy-egy faluba. Az éjszakákat sátorban (vagy anélkül) töltöttem, egy-egy szép helyen. Újvárfalva mellett a Mária kutat keresve egy gyönyörű tündérrózsás kis tavat találtam, majd a Noszlopy-kúria ódon épületénél pihentem meg. Kisvid előt - s ez máshol is előfordult - a turistaút járhatatlanul sűrű bozóton vezetett keresztül. A jelzésekkel is elég gyakran hadilábon álltam, a térkép mellé néha még a tájolót is elő kellett venni - s már csak azt kellett megtanulni, hogy nem ajánlatos a bicikli kormánya fölött keresni az északi irányt...

Utam során kevés emberrel találkoztam, de azokkal érdemes volt megismerkedni. Volt, hogy a hegyről érkező vándort behívta egy-egy szőlősgazda, s jó borral, szóval tartotta, így megismerkedhettem a vidék lakóinak az életével. Bizony mintha mindenütt Tiborc panaszát hallottam volna: a lehetetlen gazdasági körülményeket, a fiatalok elvándorlását, s a hihetetlen mértékben romló vagyonbiztonságot emlegetve. Ez utóbbi ugyancsak elgondolkoztató; szinte mindenütt pincefeltörésekről, egészen elképesztő lopásokról lehetett hallani: van olyan szőlődomb, ahol a vastagabb törzsű cseresznyefákat valaki éjszaka motoros fűrésszel kivágta és elvitte...

Zalakaroson áthaladva Örömhegyen Rockenbauer Pál kopjafája előtt tisztelegtem. Valamikor több mint húsz család lakott ezen a hegyen, szőlőművelésből, gazdálkodásból éltek. Ma már csak egy ház lakható - ahol éjszakára szállást is kaptam - s a tájház, melyet nemrég szintén feltörtek... Idős vendéglátóm este poharazgatás mellett a régi időkről beszélt, amikor még mindent maguk készítettek, mégis sokkal több idejük volt az embereknek.

Nagykanizsa (Palin) érintésével Homokkomáromba érkeztem, ahol a Mária-kegyhely templomot látogattam meg. A görbe hátú zalai dombokon haladva estére a vadregényes Szuloki-forrás mellett vertem tábort. Hajnalban itt ért az augusztus végi hidegfront; esőben bontottam sátrat. A felázott földúton, esőben a Valkonyáig tartó 3 km-es szakasz volt a túra legnehezebb része. Itt azonban a fáradalmakért bőven kárpótolt a forró fürdő, amit a Rockenbauer Pál turistaházban vehettem. Követendő példaként a falu kezdeményezésére hozták létre a régi iskolaépületben ezt a minden igényt kielégítő turistaházat.

A hol megeredő, hol elálló esőben még Bázakerettyéig folytattam utamat, s a Kistolmácsi-tó mellett az erdei kisvasút füttyével búcsúztam ettől a szép vidéktől.

Arató Csongor


Jártunk a parlagfű-mezőn...

Augusztus végén a nyílt túrán 17 személy 30 fokos melegben Abaliget és Tekeres között gyalogolt. Volt köztünk négy éves gyermek és olyan is, akinek már nem kellett viteldíjat fizetni a közlekedési eszközökön.

A vonatról leszállva az abaligeti állomás közelében megtaláltuk a kék sáv jelzést. Kezdetben igen bozótos részen vezetett az utunk. Később egy nagy kiterjedésű parlagfű mezőn találtuk magunkat. A parlagfű ekkor virágzott és sárgás nyomot hagyott ruhánkon, lábbelinken.

Letértünk a jelzett útról, és immár jelzetlen úton - kukoricáson - mentünk Szentkatalinig. Itt meglátogattuk a kocsmahivatalt, majd átgyalogoltunk Karácodfára. Mindkét település kis létszámú helység.

Elmentünk a kishajmási vasútállomásig, majd elhagyatott, de három kutya által őrzött tanyán áthaladva, az Orfűi-patak mellett gyalogoltunk egészen Kovácsszénájáig. Útközben sok-sok fekete szedret szedtünk, közben az indája a lábunkat véresre marta, de nem kíméltek bennünket a csalánok sem. A husztóti temető mellett lévő kis kútból igen jót ittunk.

Felszántott földön, nehezen haladva értük el Kovácsszénáját, majd a gyönyörű környezetben lévő horgásztónál megpihentünk. Szép réten, ligetes erdőben mentünk tovább a Kovácsszénájai-tó, majd a Herman Ottó-tó mellett Tekeresig. Tekeresen nagy volt a turistaforgalom, mert egy nagy francia csapat tartózkodott itt. Volt köztünk előrelátó turista, aki hozott magával fürdőruhát és megmártózott a Pécsi-tó vizében. A többi elfáradt gyalogló az árokszélen ülve várta a pécsi buszt.

A meleg és a terep miatt kissé fárasztó volt az út, de a Mecsekhez kapcsolódó Zselic látványosságainak a megismerése ezzel jár. Reméljük, hogy a táj további megismerésére a jövőben lesz még lehetőségünk.

dr. Koncz Eszter


"CSAPATSZELLEM"

Hetvennyolc kenu várakozik a tó partján. A parton hetvennyolc csapat. A nap most kel föl. Majd elszabadul a pokol, és a forgatagban az elsők már a nyílt vizen eveznek. A tó tulsó végén a három tagú legénységből az egyik fölkapaszkodik a sziklás parton és térképpel, tájolóval elindul a hegygerincen át. A két másik csapattag a kenuval tovább megy és megérkezik egy öbölbe. Az öböl felett 75 m magasságban híd ível át. A társuk megérkezik a hídhoz, ahol segítők várják, hegymászókötelet erősítenek rá és leeresztik egy tutajra. Tovább, evezés vissza! Partra szállnak és egy meredek ösvényen nekiindulnak a hegyoldalnak. A csúcson kerékpárra ülnek és a gerincen haladnak tovább, végül leereszkednek egy faluba. Itt húsz percük van étkezésre, majd elindulnak egy 1600 m magas hágó meghódítására. Mindeközben tájékozódniuk is kell. Végig az út során a tájékozódási futás szabályai szerint pontokat kell érinteni. Amelyik csapat eltéved, vagy túllépi a szintidőt, kiesik. Minden felszerelést (kötelező az életmentő fólia, elsősegély csomag, meleg ruha, kulacs) hátizsákban visznek magukkal. Mire felérnek a hágóra, elfogy az összes vizük. Egy órát mennek lefelé, mire forráshoz érnek. De ekkor már hallják a kísérők biztatását és az utolsó száz méteren összefogódzkodva, egymást támogatva futnak be a célba. Késő délután van. Megcsinálták!

A kétnapos versenyen gyalog, vizen és kerékpáron összesen 83 km-t tettek meg 3400 m szintemelkedéssel, több sziklamászó gyakorlattal. A norvég, brit, német, belga, francia és más országbéli csapatok közül többnek kellett föladnia a versenyt sérülés, rosszullét vagy időtúllépés miatt.

1997. szeptember 19-20-án a franciaországi Vercors-hegységben a "Lyonnaise des Eaux" érdekeltségű vállalatok részére rendezett "Csapatszellem" nevű túlélőversenyt a magyar csapat szintidőn belül teljesítette. A csapat tagjai: Pápai Kornél (Kaposvári Vízmű), Csörnyei Géza és Arató Csongor (Pécsi Vízmű Rt.).

Arató Csongor


A Havi-hegyi kápolna

Ennek a rendkívül egyszerű templomnak városképi jelentősége van, nélkülözhetetlenül hozzátartozik a pécsi panorámához. Gyakran esik tekintetünk a napfényben fürdő fehér falaira, ha a városból a Mecsek felé nézünk, de szemünkbe ötlik, ha a Mecsek sétaútjairól vagy kilátópontjairól a város panorámájában gyönyörködünk. Kevesen tudják, hogy honnan származik a Havi-hegy elnevezés.

A törökellenes felszabadító harcok során a háborúk sújtotta vidéken gyakran ütötte fel járvány a fejét. Pécs lakói az 1691. évi pestisjárvány megszűnése után fogadalmat tettek a katolikus hitre, 1697-ben pedig egy Havi Boldogasszony tiszteletét kifejező kápolna építésére. Ennek különös oka pedig az volt, hogy a legendás hagyomány szerint a Havi Boldogasszonyról elnevezett kegykép Rómában lévő eredetijét a VI. század végén a Santa Maria Maggiore-templomból körülhordozták a városon, s ezzel megfékezték a dühöngő pestist. Emiatt ajánlotta magát a Havi Boldogasszony védelmébe a döghaláltól sokat szenvedett pécsi nép. A Maggiore-i kegykép a "Havi" nevet egy csodás eseményről kapta: a legenda szerint Mária nyáridőben hóeséssel jelölte ki a tiszteletére építendő templom helyét.

A fogadalmat megtartva épült fel a kápolna az akkor Kakas dombnak nevezett hegyen, ahova kézzel vitték fel az építőanyagot. Azóta nevezik a hegyet Havi-hegynek, s a kápolnát Havi Boldogasszony kápolnának. Nem hiteles forrás szerint a templom felszentelésekor is esett a hó.

Rónaky Gizella


HÍREK

  • Érdemes természetjárók: Varga István (a BMTSZ egyéni tagja) elérte a természetjáró minősítés "Érdemes" fokozatát, valamint teljesítette az Országos Kék Túrát is. Ugyancsak "Érdemes" minősítési fokozatot ért el Eperjesi József, a Pécsi Túrakerékpáros Klub tagja is. Mindkettőjük teljesítményéhez gratulálunk!
  • Munkatúra a Hársas-kulcsosháznál: szeptember 21-én szövetségünk munkatúrát hirdetett a volt Hársas-kulcsosház környékének rendbetételére. 23 fő vett részt a takarításban. Összeszedték a területen elszórt cserepeket, kitakarították a verandát és a szobát, a ház előtti tisztáson összeszedték a szemetet, lenyírták a füvet, kivágták a bozótot. A munkában a következő természetbarátok vettek részt: Baranyai László, Dalecker Ibolya, Klir Hajnalka, Lakatosné Novotny Sarolta, Lengyel Zoltánné, Rónaky Gizella, Szreda Géza, Varga István, valamint a PTTE Nyugdíjas Szakosztály tagjai: Bajomi Lászlóné, Jakab Ferencné, Lang Antal, Lang Antalné, Mérő Andorné, Patak Józsefné, Petrovics Márta, Pintér Istvánné, Szabó Józsefné, Turcsi Lajos, Turcsi Lajosné, dr. Vidor György, Vidor Györgyné, Zöld László, Zöld Lászlóné. Köszönet valamennyiük munkájáért!
  • A Túravezetők Klubja október 19-én, vasárnap szervezi autóbuszos túráját a gyulaji vadrezervátumba. Találkozás: reggel 7.30-kor a Domus parkolóban. Részvétel csak az előzetes jelentkezés alapján! A létszám betelt!
  • Kiegészítés: a Mecsek Híradó előző számában számoltunk be az MTSZ pécsi kihelyezett elnökségi üléséről. A tudósításból kimaradt, hogy a Vándorsport kulcsosházban Kósa Pál tartott diavetítést a Mecsekről (virágok, állatok, műemlékek, érdekességek), mely nagy sikert aratott.
  • A Villányi-hegység turistaút-jelzései: nyár elején jelent meg az új Villányi-hegység turistatérkép. A térképen ábrázolt új jelzéseket a siklósi Tenkes Természetbarát Egyesület tagjai elkezdték felfesteni. A Villányi-hegység teljes turistaút-hálózatának jelzései átfestésre kerülnek, ezért a munkák elvégzése hosszabb időbe telik. Addig az utak részben a régi - meglehetősen rossz állapotú - jelzések alapján járhatók.

RENDEZVÉNYEK

  • október 11: Kétfordulós középiskolás tájékozódási túraverseny II. forduló. R.: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség. Rajt: Égervölgy, reggel 9 órakor. Nevezési díj: 110 Ft (MTSZ igazolvánnyal: 80 Ft). Információ: Börcsök György (72/315-953).
  • október 25: Elsant Őszi Kupa tájékozódási túraverseny. R.: Pécs Városi Természetbarát Szövetség, PITE. Rajt: Fehérkúti kulcsosház, 7.30-9.30. Kategóriák: A, A50, B, C. Nevezési díj: 150 Ft (MTSZ igazolvánnyal 120 Ft).Információ: Rónoki Eszter (69/352-044).
  • november 8: Pécs Városismereti Verseny. R.: Pécs Városi Természetbarát Szövetség. Rajt: Dömörkapu, 8.00-9.30. Cél: Ágoston téri Általános Iskola. Kategóriák: ált. isk. alsó tagozat; ált. isk. felső tagozat; középiskolás-felnőtt; családi (szülő + 14 év alatti gyermek). Nevezés 2-4 fős csapatokkal az alábbi címeken: Strasser Péter, Istenkúti Ált. Iskola, 7635 Pécs, Fábián Béla u. 7. tel.: 72/311-387; Strasser Péter, 7633 Pécs, Kőrösi Csoma S.u. 2/c.,tel.: 72/256-508. Nevezési határidő: október 31. (A helyszínen korlátozott számban, a rendelkezésre álló versenyanyag erejéig lehet nevezni). Nevezési díj csapatonként 300 Ft (MTSZ igazolvánnyal 200 Ft).
  • november 8-9: "Esti Mecsek" (17 km) és "Mecsek éjszakai" (39 km) teljesítménytúrák. R.: Fekete Bárány TE. Rajt: Égervölgy, Teca mama kisvendéglője, november 8-án este 18-19 óráig (Esti Mecsek), ill. 18-20 óráig (Mecsek éjszakai). Nevezési díjak: Mecsek éjszakai - 200 Ft (TTT tagoknak 150 Ft); Esti Mecsek - 120 Ft. Információ: Szabó László Attila, 7624 Pécs, Pacsirta u. 8. (: (72) 322-210, este).

NYÍLT TÚRÁK

  • október 11, szombat: Szászvár-Dögkút-tető-Pusztabánya-Takanyó-Zobák (18 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Rónaky Gizella.
  • október 25, szombat: "Takács Gyula emléktúra". Útvonal: Hősök tere-Kánya-forrás-Büdös-kút-Égervölgy (16 km). Találkozás: a pécsi vasútállomásnál a 31/A jelzésű autóbusz megállójában 8.00-kor. Túravezető: Becze László.
  • november 9, vasárnap: kirándulás a dencsházai erdőbe. Találkozás a pécsi vasútállomás csarnokában 6.45 órakor. Túravezető: Tarnóczai Mária.

A Komlói Bányász Természetjáró Szakosztályának túrái, melyekre mindenkit szeretettel várnak (komlói kiindulással):

  • október 19: Vékény-Vörösfenyő kulcsosház-Németdöglés-Várvölgyi út (10 km). Indulás: 6.50-es bonyhádi járattal. Túravezető: Rácz János
  • október 23: Sikonda-Kőlyuk-Zsidó-völgy-Darázs-kút-Vágot-Sikonda (15 km). Indulás: 8 órakor a sikondai busszal. Túravezető: Eperjesi Ernő.
  • október 26: Zobák-Püspökszentlászló-Réka-kunyhó-Kisújbánya-Máré-vár-Máré csárda (15 km). Indulás: 8 órakor a hosszúhetényi busszal. Túravezető: Kovács Árpád.

 


Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti az elnökség. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7623 Pécs, Rákóczi ú. 34, (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)